Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Έξυπνες Πόλεις + Big Data , Άπειρα Δεδομένα

Paul Doherty, Πρόεδρος και CEO του The Digit Group.  Δημοσιεύθηκε στο LinkedIn
Την μετάφραση επιμελήθηκε ο Λάζαρος Αγαπίδης.

Μια έξυπνη πόλη δεν είναι απλά μια εκστρατεία μάρκετινγκ, μια έξυπνη τεχνική πλασαρίσματος ή ένα χαριτωμένο πολιτικό σύνθημα.  Πρόκειται για μια σειρά από λύσεις για μια σοβαρή και επείγουσα κατάσταση που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.  Οι Έξυπνες Πόλεις αναδύονται ως μια αστική δράση που οφείλεται σε μια «τέλεια καταιγίδα» της σύγκλισης των συνθηκών της αγοράς, των τεχνολογικών καινοτομιών, των κοινωνικών επιθυμιών, των αναγκών των κυβερνήσεων και της μετανάστευσης προς τα αστικά περιβάλλοντα που έχει επιταχυνθεί σε παγκόσμια κλίμακα και επισκιάζει κάθε προηγούμενο μαζικό κίνημα ανθρώπων στην ιστορία.
Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα βρίσκεται σε μια έκθεση της McKinsey & Co. του 2009, η οποία προβλέπει ότι 350 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα θα μετακομίσουν σε πόλεις σε όλη την Κίνα μέχρι το 2025.  Στα πέντε χρόνια από τότε που η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα, ο αριθμός των κινέζων που μεταναστεύουν προς τις πόλεις στο εσωτερικό της Κίνας αποδεικνύει ότι αυτή η πρόβλεψη ήταν σωστή.  Οι υπάρχουσες κινεζικές πόλεις, που είναι ήδη πυκνοκατοικημένες και αγωνίζονται να συντηρήσουν τις δημόσιες υπηρεσίες, προετοιμάζονται για αυτό το κύμα ανθρώπων με την προετοιμασία, το σχεδιασμό και την υλοποίηση μεγάλης κλίμακας αστικών έργων, με σκοπό να μετατραπούν από βιομηχανικά αστικά περιβάλλοντα σε έξυπνες πόλεις.  Όχι επειδή θέλουν, αλλά επειδή πρέπει.

Η Έξυπνη Πόλη έχει πολλές αναδυόμενες έννοιες.  Η ευελιξία αυτού αυτής της φράσης επιτρέπει στις πόλεις να καθορίσουν τα προγράμματα, τις πολιτικές και τις διαδικασίες τους σύμφωνα με το σύνολο των τοπικών προτεραιοτήτων και των αναγκών τους.  Τα πλαίσια των ορισμών των Έξυπνων Πόλεων σχεδιάζονται και διαμορφώνονται από τους ακαδημαϊκούς, τις εταιρίες, τους αστικούς συλλόγους και τα μέσα ενημέρωσης.  Μέσα σε αυτή την κακοφωνία των πλαισίων, μία βάση έχει αναδειχθεί που βοηθά στον προσδιορισμό των τομέων, των δράσεων και των μέτρων των Έξυπνων Πόλεων.  Τα περισσότερα πλαίσια χρησιμοποιούν τη λέξη SMART ως αρκτικόλεξο [στα αγγλικά] που σημαίνει Συγκεκριμένο, Μετρήσιμο, Εφικτό, Σχετικό, Στόχοι με Χρονοδιάγραμμα.  

Αυτά τα ίδια πλαίσια παρέχουν τον ορισμό των παρακάτω 10 στοιχεία των Έξυπνων Πόλεων:

1. Ενέργεια
2. Νερό
3. Απόβλητα
4. Υποδομή
5. Δημόσια Ασφάλεια
6. Εκπαίδευση
7. Υγειονομική περίθαλψη
8. Πράσινα και Βιώσιμη Κτίρια
9. Μέσα Μεταφορά
10. Εξυπηρέτησης Πολιτών
Αυτό που εντυπωσιάζει σχετικά με τις πρωτοβουλίες Έξυπνων Πόλεων είναι ο στενός και ολοκληρωμένος τρόπος που φαινομενικά ετερόκλητα στοιχεία συνεργάζονται.  Καθώς οι πόλεις αρχίζουν την μετασχηματιστική διαδικασία προς τις Έξυπνες Πόλεις, βοηθά να εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους οι πόλεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές, οικονομικές, μηχανικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.  Και αυτός ο τρόπος θα επικεντρωθεί στη γνώση.

Καθώς αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις της ιδιαίτερα συνδεδεμένης ζωής στην εποχή της πληροφορίας, είναι παρήγορο να παρομοιάζουμε τις πόλεις μας ως οργανισμοί.  Αν η πόλη είναι ένα σώμα, τότε έχουμε δει την εξέλιξή της από την αγροτική κοινωνία στην εποχή της πληροφορίας, μέσω της ανάπτυξης των συστημάτων.  Κάθε πόλη έχει το δικό του καρδιαγγειακό σύστημα (δρόμοι, μέσα μαζικής μεταφοράς), έχει σκελετικό σύστημα (υποδομή), έχει αναπνευστικό και του πεπτικό σύστημα (ενέργεια, απόβλητα) και ακόμη και ένα πρωτόγονο νευρικό σύστημα (τηλεπικοινωνίες).  Μια πόλη για να παρέχει πρόσβαση στην νοημοσύνη που βρίσκεται πίσω από την γνώση και να γίνει μια Έξυπνη Πόλη, η ανάπτυξη του Συστήματος Νοημοσύνης που συνδέει το κεντρικό νευρικό σύστημα με τον εγκέφαλο είναι απαραίτητη.

Λόγω της εφαρμογής λύσεων της απέραντης τεχνολογίας της πληροφορικής κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, ο κόσμος έχει δημιουργήσει μια αστείρευτη πηγή δεδομένων.  Τα δεδομένα αυτά παίρνουν πολλές μορφές και μεγέθη και επιτρέπουν ένα τεράστιο αριθμό διαδικασιών να διεξάγονται πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά.  Το ζήτημα δεν είναι αν η πόλη έχει τα κατάλληλα στοιχεία για να γίνει μία Έξυπνη Πόλη, το θέμα είναι πώς θα γίνει αυτό.  Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι ειδικοί μάρκετινγκ ονομάζουν αυτήν την «χειραφέτηση» των δεδομένων που απελευθερώθηκαν, Big Data. Αυτό σημαίνει ότι ένας τεράστιος όγκος δεδομένων έχει τη δυνατότητα να εισαχθεί στο σώμα της πόλης σας και να κυκλοφορήσει ελεύθερα.  Η δουλειά των τμημάτων πληροφορικής των σημερινών πόλεων είναι, όχι μόνο να ασφαλίσουν δικτυακά τα συστήματα της πόλης αλλά να ελέγχουν και να διαχειρίζονται τον τεράστιο όγκο δεδομένων που θα προσπαθεί να βγει προς τα έξω.  Ένα μείζον θέμα για το τμήμα πληροφορικής μιας πόλης είναι πώς να διαχειριστεί τα Big Data, τώρα που υπάρχει και παράγεται σε αφθονία.  Οι πόλεις που λύνουν αυτό το πρόβλημα θα είναι στο σωστό δρόμο για να γίνουν έξυπνες πόλεις.  Εκείνες που δεν το λύνουν μπορεί να βιώσουν αυτό που οι άλλοι οργανισμοί βιώνουν όταν υπάρχει δυσλειτουργία στο νευρικό σύστημα: έναν νευρικό κλονισμό.

Η εστίαση στα Big, και τα Άπειρα Data και στη συμπεριφορά της πόλης ως προς τη διαχείριση των δεδομένων του είναι ένα κρίσιμο στοιχείο προς την επίτευξη μιας πραγματικά έξυπνης πόλης.  Μια πιο έξυπνη, αποτελεσματική πόλη που θα περιλαμβάνει τις πτυχές των έξυπνων μεταφορών, της ασφάλειας, της διαχείρισης της ενέργειας, των εκπομπών CO2, και της βιωσιμότητας εξαρτάται από την εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδίου Big Data για να επιτρέψουν στους υπεύθυνους και στις αρχές να κάνουν τη δουλειά τους.  Ορισμένες πόλεις έχουν μια προσέγγιση Open Data για να βοηθήσουν να κάνουν τα δεδομένα τους διαθέσιμα στο ευρύ κοινό, το οποίο έχει γεννήσει μια αναδυόμενη αγορά για την ανάπτυξη και την πώληση κινητών εφαρμογών για να ενεργοποιηθεί  η χρήση των Open Data και να παρέχουν αξία στους χρήστες.

Οι πόλεις είναι ένας καθρέφτης που αντανακλά τις αξίες του πολιτισμού μας.  Στον πυρήνα, οι λύσεις Έξυπνης Πόλης, τόσο οι μεγάλες όσο και οι μικρές, έχουν την ευκαιρία να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος για τους ανθρώπους να ευημερήσουν σε ένα φιλόξενο, χωρίς αποκλεισμούς και ανοιχτό τρόπο.  Η επιτυχία μιας έξυπνης πόλης θα μετράται μόνο από το πόσο βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων της.  Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της δικής μας γενιάς και η καλύτερη κληρονομιά που μπορούμε να αφήσουμε στα παιδιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.