Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Αλ.Χρηστάκης : Να επιλέξουμε τη συμμετοχικότητα, τις φωνές των πολλών



Γνώρισα πρόσφατα τον Αλέκο Χρηστάκη.Πιο μπροστά είχα διαβάσει το βιβλίο του υιού του Νικόλα Χρηστάκη "Οι συνδεδεμένοι" που μου είχε κάνει τεράστια εντύπωση όπως εξάλλου σε όλους όσοι το έχουν διαβάσει και αναφέρεται στην εκπληκτική δύναμη των κοινωνικών δικτύων και πως αυτά διαμορφώνουν τη ζωή μας.Ακολούθως άκουσα την ομιλία του , στην εκδήλωση του TEDxΗράκλειο.

Τώρα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην πόλη του Ηρακλείου.Μια δύσκολη προσπάθεια.Που θέλει διάθεση για συνεργασία, χαμήλωμα του εγωισμού, διάλογο, από κοινού σχεδιασμό.

Ο Αλέκος Χρηστάκης θα μας βοηθήσει με το όραμά του στην εφαρμογή των διαδικασιών οικοδόμησης του δικτύου.Η βοήθειά του θα είναι πολύτιμη.
Ας τον ακούσουμε όμως στην σκηνή του TEDxHeraklion θα μας εξηγεί τι είναι για αυτόν το όραμα: η λειτουργία και ο σχεδιασμός ενός κοινωνικού συστήματος που προέρχεται από την εφαρμογή του Δομημένου Δημοκρατικού Διαλόγου και που καταλήγει στη συναινετική συνδιαμόρφωση του μέλλοντος της κοινωνίας. 

Σταυροδρόμι σημαίνει επιλογή και ο Δρ. Χρηστάκης μας προτρέπει να επιλέξουμε τη συμμετοχικότητα, τις φωνές των πολλών. Χρησιμοποιώντας τα λόγια του ίδιου: “Όραμα ουσιαστικά είναι αυτό που όλοι μπορούμε να δούμε, όταν πάψουμε να βλέπουμε μόνο αυτό που μπορούμε, είναι η δύναμη να ανοίγουμε το λογισμό μας στις άπειρες δυνατότητες που παραμένουν άγνωστες αν δεν τις οραματιστούμε”.

Δρ. Αλέξανδρος Χρηστάκης, Έλληνας της διασποράς που πρόσφατα επαναπατρίστηκε στην Κρήτη, ιδρυτής του Ινστιτούτου της Αγοράς του 21ου αιώνα, ταξιδεύει, γράφει και μιλάει για τη Συμμετοχική Δημοκρατία.
Από το Κολέγιο Αθηνών, στη θεωρητική φυσική των Πανεπιστημίων Princeton και Yale, πέρασε στο σχεδιασμό των «Οικουμενικών Πόλεων» του μέλλοντος. Τη δεκαετία του 1970, μαζί με άλλους κορυφαίους ιδεαλιστές, κήρυξε την επανάσταση της επιστήμης του οράματος, με τη δημιουργία του Κλαμπ της Ρώμης - ενός σημαντικού μανιφέστο για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.