Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Οργανώνεται το δίκτυο πράσινων πόλεων

Οργανώνεται, προχωρά και στοχοθετεί το Δίκτυο Πράσινων Πόλεων της χώρας, που πριν έναν μήνα επανασυστάθηκε και σήμερα πραγματοποίησε τη δεύτερη κατά σειρά συνεδρίασή του. 
Τα μέλη του, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, συναντήθηκαν το πρωί στα Τρίκαλα, πόλη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα ζητήματα «πράσινης» οικονομίας.
Στη συνάντηση, ως συνέχεια της πρώτης συνάντησης στη μακεδονική πόλη, μετείχαν οι: 
- Λευτέρης Ιωαννίδης, Δήμαρχος Κοζάνης
- Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων
- Κυρίτσης Χρυσόστομος, αντιδήμαρχος Τρικκαίων
- Ζέρβας Κων/νος, αντιδήμαρχος Δήμου Θεσσαλονίκης 
- Κατηρτσίδης Δημήτρης, αντιδήμαρχος Δήμου Ιωαννιτών
- Καββαδίας Βασίλης, αντιδήμαρχος Δήμου Κέρκυρας
- Φαλέκας Γιάννης, αντιδήμαρχος Δήμου Αλεξανδρούπολης.
-  εκπρόσωποι του Δήμου Βόλου, οι κ. Γ. Σκλιας, σύμβουλος του Δημάρχου κ. Αχ. Μπέου και Ανδρέας Ζέρβας, πρόεδρος της ΑΝΕΒΟ (Αναπτυξιακής Εταιρείας Βόλου).
Δεν κατέστη δυνατή η παρουσία εκπροσώπων από Ζάκυνθο και Αθήνα.
Η συνάντηση ουσιαστικά προώθησε τη σύζευξη των πόλεων - μελών διά των εκπροσώπων τους, σε θέματα άμεσου ενδιαφέροντος, αλλά και γενικότερου σχεδιασμού.
Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν ζητήματα οργάνωσης του επανασυσταθέντος Δικτύου, αλλά και – κυρίως - ζητήματα στρατηγικής.

Με δεδομένο το ενδιαφέρον για θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, αποφασίστηκε σειρά δράσεων σε αυτόν τον τομέα, σε σχέση με τις χρηματοδοτικές δυνατότητες. Επίσης, ελήφθησαν αποφάσεις για τη διοργάνωση σεμιναρίων στους υπαλλήλους συγκεκριμένων τμημάτων ή/και Διευθύνσεων των Δήμων, για ζητήματα προμηθειών, διαγωνισμών και προγραμματισμού. Ακόμη, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν θέματα που σχετίζονται με την προώθηση της «πράσινης κουλτούρας» στα σχολεία, με τη διοργάνωση συγκεκριμένων δράσεων. Επίσης, συζητήθηκε το πλαίσιο συνεργασίας με την ΚΕΔΕ, στο ΔΣ της οποίας μετέχει ο Δήμαρχος Τρικκαίων, καθώς και με την αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο κ. Νίκος Χρυσόγελος, ο οποίος, ως τέως ευρωβουλευτής μετέφερε την εμπειρία του από την ευρωπαϊκή προοπτική, συζητώντας για δράσεις που υφίστανται, ως εκπρόσωπος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Άνεμος Αντίστασης» για ζητήματα «πράσινης» και κοινωνικής οικονομίας.

Ακόμη, εκπρόσωπος της εταιρίας Ν. Βούρδας & Υιοί ΑΕΒΕ, που αντιπροσωπεύει το εμπορικό σήμα της MercedesBenz, παρουσίασε στους αυτοδιοικητικούς, το ηλεκτρικό μοντέλο με το εμπορικό σήμα Smart.

Τέλος, με δεδομένο ότι τα Τρίκαλα είναι η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων, οι περισσότεροι αυτοδιοικητικοί μετέβησαν με ποδήλατο – το προσφορότερο μέσο μετακίνησης στην πόλη - στον Μύλο των Ξωτικών, όπου ξεναγήθηκαν από τον Δήμαρχο Τρικκαίων.

Η συνάντηση αυτή, ολοκλήρωσε στα Τρίκαλα μια ημέρα αφιερωμένη στη σύνδεση τεχνολογίας και ήπιων – εναλλακτικών μορφών ενέργειας: λίγο νωρίτερα, παρουσιάστηκαν οι δράσεις του προγράμματος CityMObile2, για την κίνηση πρώτη φορά παγκοσμίως,  λεωφορείων χωρίς οδηγό εντός πολεοδομικού ιστού, ενώ ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής κ. Γιάννης Κωτούλας μετείχε σε ημερίδα για την ηλεκτροκίνηση.

2 σχόλια :

  1. Που μπορώ να βρω το καταστατικό του δικτύου με τις προϋποθέσεις ένταξης και τις υποχρεώσεις προς αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.