Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

The Past in the Present: νέα έκδοση με θέμα τη διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο κυκλοφορεί από τον Ιωάννη Πούλιο, διδάσκοντα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με τίτλο "Past in the Present: A Living Heritage Approach Meteora, Greece" (Το Παρελθόν στο Παρόν: Μοντέλο Ζώσας Πολιτισμικής Κληρονομιάς –Μετέωρα, Ελλάδα) και τις εκδόσεις Ubiquity. 
Σε μια εποχή στη οποία ο πολιτισμός καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη σε διεθνές επίπεδο αλλά και ειδικότερα στην Ελλάδα της κρίσης, το παρόν βιβλίο προτείνει ένα καινοτόμο μοντέλο διαχείρισης πολιτισμικής κληρονομιάς και βιώσιμης ανάπτυξης: το μοντέλο «ζώσας πολιτισμικής κληρονομιάς» (a living heritage approach). 
Το μοντέλο αυτό εστιάζει στις τοπικές κοινωνίες ως τους δημιουργούς και θεματοφύλακες της πολιτισμικής κληρονομιάς, και παρουσιάζει στρατηγικές και μεθοδολογίες για την ενεργό συμμετοχή τους στην προστασία και διαχείρισή της. Συγχρόνως, το προτεινόμενο μοντέλο προωθεί την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών μέσω της αξιοποίησης της πολιτισμικής τους κληρονομιάς, πάντοτε στη βάση της σύνδεσης των κοινωνιών με την κληρονομιά – με τον τρόπο αυτό, το μοντέλο μπορεί να καταστεί σημαντικό εργαλείο για το marketing και branding τόπου. 
Πηγή: www.eleftheria.gr
Τα Μετέωρα χρησιμοποιούνται ως κύριο παράδειγμα έρευνας, ενώ αναφορά γίνεται σε πολιτιστικούς χώρους από διάφορα μέρη του κόσμου (Ινδία, Σρι Λάνκα, Αυστραλία και ΗΠΑ). 
Στα Μετέωρα προτείνονται τρόποι σύνδεσης της θρησκευτικής μοναστικής χρήσης με την αρχαιολογική προστασία και την τουριστική ανάπτυξη, προς όφελος της ευρύτερης περιοχής. Απώτερος σκοπός είναι η μετάβαση από τη «διατήρηση» της πολιτισμικής κληρονομιάς του παρελθόντος σε μια συνεχή «δημιουργία» της κληρονομιάς σε ένα διαρκές παρόν, σε μια προσπάθεια να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο κατανοούμε, προστατεύουμε και, το σημαντικότερο, εξελίσσουμε την κληρονομιά αυτή.
Εξώφυλλο βιβλίου: η εικόνα οπτικοποιεί την έννοια «Το Παρελθόν στο Παρόν».

Poulios, I. 2014. Past in the Present: A Living Heritage Approach Meteora,
Greece. London: Ubiquity Press. DOI: http://dx.doi.org//10.5334/bak (ελεύθερη πρόσβαση)

Σημείωση: Το βιβλίο μπορείτε να το «κατεβάσετε» δωρεάν εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.