Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Βιώσιμη Πόλη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία.Οι μαθητές γνωρίζουν την πόλη τους

#Χρυσούλα Αθανασίου.
Το σχολικό δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο «Βιώσιμη Πόλη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία» έχει στόχο να γνωρίσουν οι μαθητές την πόλη τους: να μελετήσουν τα μέρη που την αποτελούν και να συνειδητοποιήσουν τις λειτουργίες που επιτελούν, να εντοπίσουν τα όμορφα και τα άσχημα ή τα καλώς και τα κακώς κείμενα, να ασκήσουν την κριτική τους για όλα αυτά, να καταλάβουν πως οργανώνεται η ζωή στην πόλη σε επίπεδο θεσμών, να συγκρίνουν την πόλη τους με άλλες πόλεις, να συνεργαστούν με άλλους φορείς και να αναλάβουν μια μικρή δράση που θα βελτιώσει την πραγματικότητα της γειτονιάς τους, της πόλης τους.
Στο εκπαιδευτικό αυτό δίκτυο που διανύει το δεύτερο έτος της λειτουργίας του συμμετέχουν φέτος 90 σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) από 52 Δήμους της Ελλάδας. Εκπαιδευτικοί και μαθητές επικοινωνούν μεταξύ τους, ανταλλάσουν απόψεις, μελετούν διάφορες όψεις της ζωής στην πόλη όπως την ποιότητα ζωής, τους ελεύθερους χώρους, την ιστορία, τα τοπόσημα και τα μνημεία, την καθαριότητα, την ποιότητα της ατμόσφαιρας, τη χρήση του νερού και της ενέργειας, τη μετακίνηση, όψεις της καθημερινής τους ζωής.
Με τις λέξεις που περιγράφουν οι μαθητές τη γειτονιά τους, δημιουργήθηκε ένα σύννεφο από λέξεις που το αφήνουμε να ανέβει ψηλά στον ουρανό σαν μήνυμα προβληματισμού και ελπίδας για κάτι καλύτερο. Το σύννεφο με τις λέξεις των μαθητών περιέχει λέξεις με άρωμα από τις πόλεις στις οποίες ζουν τα παιδιά αλλά  περιέχει ακόμη την ομορφιά και την ασχήμια, την δυσαρέσκεια και την ευχαρίστηση, τον φόβο και την ελπίδα.
Αφήνουμε αυτό το φουσκωμένο από λέξεις και συναισθήματα σύννεφο να ταξιδέψει στον ουρανό, με την ελπίδα η βροχή που κουβαλάει να ρίξει μια βροχή -βροχούλα που θα γεννήσει φρέσκιες ιδέες και θα οδηγήσει σε μια πόλη αξιοβίωτη, μια πόλη με ποιότητα ζωής, ζωντάνια, υγεία, δικαιοσύνη και ισονομία για τους κατοίκους της, μια πόλη που όσοι την κατοικούν είναι περήφανοι για αυτήν και την φροντίζουν.

Προσκαλούμε τους φορείς της τοπικής κοινωνίας (ΟΤΑ, ενώσεις γονέων, ενώσεις πολιτών, οργανώσεις κά.)  να συνεργασθούν με τα σχολεία τους, συμμετέχοντας στην εκπαιδευτική διαδικασία και αποδεικνύοντας στην πράξη την αξία της συνεργασίας, αναγκαίας και ικανής συνθήκης για την βελτίωση της ζωής μας στην πόλη. Και ελπίζουμε η συνεργασία αυτή να ανοίξει νέες προοπτικές στην κατεύθυνση της εδραίωσης ενός πνεύματος αλληλεγγύης και συμμετοχής που είναι προϋποθέσεις απαραίτητες για την αλλαγή των πόλεων και της ζωής μας σ’αυτές.
Το Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Βιώσιμη Πόλη» συντονίζεται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, φορέα του Υπουργείου Παιδείας, που δημιουργήθηκε με στόχο την προώθηση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αποτελεί τη μοναδική οργανωμένη εκπαιδευτική διαδικασία στο Εκπαιδευτικό μας Σύστημα που αγωνίζεται μεθοδικά μέσω της Περιβαλλοντικής Παιδείας να αναδείξει τη σχέση «περιβάλλον και ζωή» στους νέους ανθρώπους και στους πολίτες.
Περισσότερες πληροφορίες για το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου http://www.kpe-thess.gr/
Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο Βιώσιμη Πόλη http://www.kpe-thess.gr/networks/biosimipoli/
Σχολικές μονάδες που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό δίκτυο http://www.kpe-thess.gr/participants-2014-15/

Για πληροφορίες τηλ. 2310707150 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.