Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Λευκωσία :Ημερίδα Ενημέρωσης για το URBACT III στις 17 Φεβρουαρίου 2015

Κοινωνική καινοτομία, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενσωμάτωση ειδικών ομάδων του πληθυσμού, σχεδιασμός αστικών αναπλάσεων, εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης των Δήμων, νέα εργαλεία βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων: θέματα τα οποία απασχολούν τις πόλεις της Κύπρου και βρίσκονται στο επίκεντρο του ευρωπαικού προγράμματος URBACT  θα συζητηθούν στην ημερίδα που διοργανώνεται στη Λευκωσία  την Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015 από τις 9.15 - 14.15.
Η ημερίδα με τίτλο «Η νέα εποχή του URBACT III- υποστήριξη των πόλεων: οι επόμενες κινήσεις…» θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Κλεοπάτρα στη Λευκωσία, στην Ελληνική γλώσσα. Η ημερίδα οργανώνεται από την Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία με την Τεχνική Γραμματεία του Προγράμματος URBACT και έχει ως στόχο την παρουσίαση του νέου προγράμματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας URBACT III, τις προϋποθέσεις συμμετοχής των πόλεων στην υλοποίηση έργων του προγράμματος και τις ευκαιρίες και τα οφέλη που προκύπτουν για τις πόλεις από τη δικτύωσή τους και τη συμμετοχή τους σε αυτά τα έργα. 
Συμπληρωματικά θα γίνει παρουσίαση των δυνατοτήτων συμμετοχής στα δίκτυα-έργα του νέου προγράμματος και των αποτελεσμάτων και των εμπειριών από Δήμους στην Κύπρο και στην Ελλάδα που συμμετείχαν στα δίκτυα της τρέχουσας περιόδου. 

Η αποτελεσματική λειτουργία των Τοπικών Ομάδων Στήριξης με σκοπό τη σύνταξη ενός λειτουργικού Τοπικού Σχεδίου Δράσης αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις των πόλεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα URBACT III. 
Οι πόλεις υποστηρίζονται με σεμινάρια, θερινά «πανεπιστήμια», ειδικές συναντήσεις, επίσκεψη εμπειρογνωμόνων κ.ά. σε εθνικό/ευρωπαικό επίπεδο. Στα εθνικά σεμινάρια τα οποία έχουν τη μορφή συναντήσεων τύπου workshop πραγματοποιούνται ασκήσεις «επί χάρτου», συμμετοχικά παιχνίδια, συζητήσεις με εμπειρογνώμονες και ειδικούς σε θέματα αστικής ανάπτυξης, επιτόπιες επισκέψεις σε γειτονιές, κ.ά. 
Οι πόλεις έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το συμμετοχικό σχεδιασμό π.χ. να αναλύσουν τον ρόλο κάθε εταίρου με τη βοήθεια ενός πίνακα ή να δουλέψουν με εργαλεία διαβούλευσης. Με δεδομένο ότι τα νέα προγράμματα URBACT σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τρέχοντα θέματα αιχμής (καταπολέμηση της ανεργίας, αντιμετώπιση αστικής υποβάθμισης, οικονομική αναζωογόνηση, κοινωνική οικονομία, κ.λπ.) η λειτουργία των Τοπικών Ομάδων Στήριξης μπορεί να έχει ευρύτερες θετικές επιδράσεις σε τοπικό επίπεδο. Η πρώτη πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες εβδομάδες.




Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015 στο τηλέφωνο 22409926 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση epapadopoulou@moi.gov.cy. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.