Τρίτη 7 Απριλίου 2015

"Επιστροφή στην Αθήνα".Το ΣΟΑΠ του Δήμου Αθηναίων.

Τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Δήμου Αθηναίων 2015-2020, με τίτλο «Επιστροφή στην Αθήνα», παρουσίασε ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Καμίνης, σε συνέντευξη Τύπου.
Ο κ. Καμίνης, επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός  εδράζεται στο  Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης το οποίο περιλαμβάνει 70 δράσεις, οι οποίες ομαδοποιούνται σε 18 άξονες και εντάσσονται στους 7 ειδικούς στόχους:
1. Στήριξη της οικονομικής βάσης
2. Ανάκτηση της κοινωνικής και πολιτισμικής συνοχής –επανακατοίκηση του κέντρου
3. Αποκατάσταση των συνθηκών ασφάλειας και της νομιμότητας
4. Ανάκτηση και αναβάθμιση του δημόσιου χώρου
5. Βελτίωση περιβαλλοντικών συνθηκών και πολεοδομικής λειτουργίας
6. Ενίσχυση της ταυτότητας και της εικόνας της πόλης
7. Βελτίωση μηχανισμών διακυβέρνησης, σχεδιασμού και συμμετοχής
Στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων βρίσκεται «η επιστροφή, καθώς και η δημιουργία ανταγωνιστικών οικονομικών δραστηριοτήτων και απασχόλησης με αξιοποίηση των τεχνολογιών που προσδιορίζουν την σύγχρονη ‘έξυπνη πόλη’, καθώς και αντιμετώπιση των χρόνιων, περιβαλλοντικών προβλημάτων».
Ως στόχους του ΣΟΑΠ, ο κ. Καμίνης προσδιόρισε «τη διασφάλιση της κοινωνική συνοχής,  την επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας, την ενίσχυση της ταυτότητας της πόλης και την αναμόρφωση της εικόνας της».
Η προώθηση της επιχειρηματικότητας βρίσκεται στο πυρήνα του στρατηγικού σχεδιασμού  με την διαμόρφωση  ενός πλέγματος δράσεων στήριξης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης μεταξύ των οποίων το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας του δήμου Αθηναίων και το πρόγραμμα «Επιχειρώ Κοινωνικά», με το οποίο επιχειρείται  να αναδειχθεί η Αθήνα ως κέντρο κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Ο Γ. Καμίνης αναφέρθηκε επίσης στα τεχνικά έργα που ολοκληρώνονται εντός του 2015, μέσω ΕΣΠΑ, ανάμεσα στα οποία  το Σαράφειο Κολυμβητήριο, δύο Κέντρα Υγείας, δύο Βιοκλιματικοί Παιδικοί Σταθμοί  η βίλα Αμαλία και η Βίλα Θεοτοκοπούλου, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, και το Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος.
Πιλοτική παρέμβαση σε τμήμα του εμπορικού τριγώνου
Η πρώτη πιλοτική παρέμβαση θα γίνει στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας το οποίο περικλείεται από τις οδούς Πραξιτέλους, Λέκκα, Περικλέους – Αθηναϊδος και Αιόλου και επεκτείνεται έως την οδό Αθηνάς και  στόχο θα έχει  να αναβαθμίσει την αισθητική και τη λειτουργία των δημόσιων χώρων και να θέσει το πλαίσιο μιας κοινωνικά συνεπούς χρήσης και οργανωμένης διαχείρισης.
Εγκαταλελειμμένα κτίρια
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καμίνης στην πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ για τα άδεια και εγκαταλελειμμένα κτίρια. «Πρόκειται για μια σημαντική – μητροπολιτικού χαρακτήρα – παρέμβαση στο κτηριακό απόθεμα, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα περίπου 1800 εγκαταλελειμμένα κτήρια του δήμου της Αθήνας» είπε και πρόσθεσε  ότι «για τη χρηματοδότηση ο δήμος έχει εκπονήσει μελέτη  για τη δημιουργία Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης, με ευρωπαϊκούς πόρους και ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης». Η πιλοτική περιοχή παρέμβασης που μελετήθηκε ήταν η περιοχή της Ομόνοιας.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, ανακοίνωσε την διοργάνωση Διάσκεψης για τα μεγάλα θέματα της πόλης στο τέλος της Άνοιξης, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει  «το εφαλτήριο, ένα είδος νέου μοντέλου αποτελεσματικών συνεργατικών δράσεων για το καλό της Αθήνας».
Αναφέρθηκε  στην πρωτοβουλία των δημάρχων Αθηναίων, Ρώμης και Παρισιού για το θέμα της μετανάστευσης με στόχο όπως σημείωσε «την διαμόρφωση της  πρότασης μας για τη διαμόρφωση μιας κοινής θέσης για τις μεταναστευτικές ροές, που θα εισηγηθούν στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα».
Πρόσθεσε ότι σήμερα «δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική, εδώ και χρόνια βεβαίως, αλλά πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός  και χωρίς ξενοφοβίες να αποφασίσουμε ότι δεν μπορεί στο κέντρο της Αθήνας να υπάρχουν άνθρωποι  χωρίς δουλειά πένητες, οι οποίοι μπορεί να γίνουν βορά σε παράνομα κυκλώματα».
Σε ό, τι αφορά την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι «δεν μπορεί να καταργείται αναγκαστικά και να ενσωματώνεται στην ΕΛ.ΑΣ και η επανασύσταση της να γίνεται σε εθελοντική βάση».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.