Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Η εύρεση των δεδομένων για τη μέτρηση του “Place Capital”

Η Αδελαΐδα πειραματίζεται με διάφορες μεθοδολογίες δεδομένων για τη μέτρηση της ποιότητας των δημόσιων χώρων.
# Δημοσιεύτηκε στο Citiscope από την Stephanie Johnston στις 29 Απριλίου 2015.Την μετάφραση την επιμελήθηκε ο Λάζαρος Αγαπίδης

Σημείωση του μεταφραστή:
Το “Place Capital” – κυριολεκτικά «Κεφάλαιο Τόπου» - είναι μία έννοια της γενικής αξίας ενός δημόσιου χώρου εντός μιας πόλης.  (π.χ. δρόμος, πλατεία, σοκάκι, πάρκο κτλ).  Δεν περιορίζεται σε χρηματική αξία αλλά σε αξίες πολλαπλών τομέων και διαστάσεων όπως θα διαβάσετε παρακάτω.

Αδελαΐδα, Αυστραλία - Πώς μετριέται η ποιότητα ενός χώρου;

Η Αδελαΐδα κάνει αυτό το ερώτημα συχνά τον τελευταίο καιρό. Όπως η Citiscope ανέφερε αυτή την εβδομάδα, η πρωτεύουσα της Νότιας Αυστραλίας προπορεύεται παγκόσμιος στην χρήση των στρατηγικών placemaking για να ενθαρρύνει την συμμετοχή των πολιτών στην αναζωπύρωση των δρόμων. Η πόλη έχει επίσης γίνει πρωτοπόρος στον πειραματισμό με τρόπους για την ποσοτικοποίηση και μέτρηση της επιρροής στην κοινωνία αυτού του έργου.
Αυτό γίνεται μέσα από κάτι που ονομάζεται “Place Capital.” Είναι ένα αναλυτικό εργαλείο που δίνει στην αυτοδιοίκηση της πόλης ένα πλαίσιο για τη μέτρηση της περιβαλλοντολογικής, κοινωνικής, πολιτιστικής, οικονομικής και φυσικής αξίας των χώρων που αποτέλεσαν το αντικείμενο της δραστηριότητας placemaking. Παρέχει επίσης εργαλεία για τη μέτρηση αυτών των πραγμάτων, καθώς και ένα μέσο για τη μέτρηση του επιπέδου της προσκόλλησης των ανθρώπων σε μια συγκεκριμένη περιοχή καθώς και την «αίσθηση του τόπου» που εκφράζουν σε ευρύτερες κλίμακες μιας περιοχής, ή μιας ολόκληρης πόλης.


Οι περιβαλλοντολογικές αξίες περιλαμβάνουν την ποσότητα πρασίνου και σκιάς, την εφαρμογή περιβαλλοντολογικού σχεδιασμού με ευαισθησία στην κλιματική αλλαγή και στην χρήση του νερού, το πόσο φιλικός είναι ο χώρος στους πεζούς και στους ποδηλάτες, , την διαθεσιμότητα των υποδομών ανακύκλωσης και το ποσό τα τοπικά καταστήματα στηρίζουν τις τοπικές αυτές δραστηριότητες.

Οι κοινωνικές αξίες ερμηνεύονται μέσω της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, της συμμετοχής της κοινότητας σε συνεργασίες με την αυτοδιοίκηση, επιχειρησιακή φιλανθρωπία, την κοινωνική αλληλεπίδραση και την αντίληψη της ασφάλειας.

Η πολιτιστική αξία εκτιμάται σε σχέση με την παρουσία των δημιουργικών επιχειρήσεων και των χώρων τέχνης, τον αριθμό των πολιτιστικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ, την παρουσία της τέχνης σε δημόσιους χώρους και χειροπιαστά παραδείγματα κοινοτικών πολιτιστικών προγραμμάτων.

Η αξιολόγηση στον οικονομικό τομέα κυμαίνεται από τις πιο παραδοσιακές εκτιμήσεις της απασχόλησης, του κύκλου εργασιών (turnover), οι τιμές ενοικίασης, τα είδη ενοικίασης, σε πιο πρωτοποριακές μετρήσεις όπως ο βαθμός στον οποίο ο χώρος προωθεί τους κοινωνικούς επιχειρηματίες, το place branding, το μάρκετινγκ, και την έρευνα και την ανάπτυξη.

Τέλος, η μέτρηση της φυσικής αξίας καλύπτει τα πάντα από την ψηφιακή συνδεσιμότητα μέχρι και τον χαρακτήρα, την ποιότητα και την αισθητική του χώρου.

Τα δεδομένα που εισάγονται στο Place Capital Inventory περιλαμβάνουν παρατηρήσεις από πρώτο χέρι, έρευνες μεταξύ επιχειρηματιών, η ροή ανθρώπων και η χωρητικότητα, τηλεφωνικές έρευνες και συνεντεύξεις των ανθρώπων που χρησιμοποιούν έναν χώρο. Δώδεκα μήνες από τότε που η μεθοδολογία οριστικοποιήθηκε, το πρώτο σύνολο δεδομένων έχει συλλεχθεί και αναλυθεί για κάθε μία από τις τρεις πιλοτικές μελέτες. Αυτά θα πρέπει να επανεξεταστούν σε τακτά χρονικά διαστήματα, για να εξακριβωθεί αν οι νέες προσεγγίσεις έχουν αντίκτυπο πριν την επέκτασή αυτών σε επίπεδο περιφέρειας.

#Stephanie Johnston is a former book publisher turned town and country planner who writes for a number of publications including a+u,Historic Environment, Australian Garden History, The Adelaide Review, SA Life and Fleurieu Living Magazine.
She is interested in how good planning and design can harness and enhance the ‘core drivers’ of a city — culture and commerce. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.