Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Ηράκλειο , Χανιά :Ο Δημόσιος Χώρος στο επίκεντρο



Ο Δημόσιος Χώρος στο επίκεντρο: δύο (2) φεστιβάλ τον Ιούνιο στην Κρήτη αναδεικνύουν ζητήματα Χώρου, Γειτονιάς και Ποιότητας του Αστικού Περιβάλλοντος

Τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Κρήτης σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων (6 &7 Ιουνίου και 12-14 Ιουνίου) θα φιλοξενήσουν τα καθιερωμένα φεστιβάλ p-public  στην πόλη των Χανίων και Αθέατη Πόλη στο Ηράκλειο με πληθώρα ομιλιών, διαλέξεων και δρώμενων με στόχο τη συζήτηση γύρω από ζητήματα του δημοσίου χώρου. 

Η ομάδα του p-public δημιουργήθηκε το 2010 από νέους αρχιτέκτονες και διοργανώνει κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων το πολυήμερο φεστιβάλ ‘p-public’. Το φεστιβάλ αυτό περιλαμβάνει διαλέξεις και δρώμενα σε δημόσιους χώρους στην πόλη με στόχο την ενεργοποίηση αναξιοποίητων ή/και εγκαταλελειμμένων δημόσιων χώρων, την αλλαγή της χρήσης του δημόσιου χώρου και της αντίληψη των χρηστών του για αυτούς.
Το φετινό p-public θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Ιουνίου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι) στα Χανιά με τίτλο ‘Δημόσιος Χώρος- Έξυπνος Χώρος’ και επικεντρώνεται στη χρήση καινοτόμων τεχνολογικών μέσων- πρακτικών στο δημόσιο αστικό περιβάλλον.
Περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο των διαλέξεων, το πρόγραμμα και τα δρώμενα μπορείτε να βρείτε εδώ: http://p-public.gr/?lang=el

Αντίστοιχα, το φεστιβάλ της  Αθέατης Πόλης πραγματοποιείται από το 2012, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ηρακλείου με τόπους δράσης την Αγία Τριάδα και το Λάκκο στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου.  Στόχος του φεστιβάλ είναι ο επαναπροσδιορισμός και η διατύπωση πρότασης για τη ανάκτηση της σχέσης των κάτοικων της πόλης με το δημόσιο χώρο και τη γειτονιά καθώς και η βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος και της δημόσιας ζωής. Σκοπός των δράσεων και παρεμβάσεων είναι η ανάπτυξη δημόσιου διαλόγου, η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των κατοίκων των περιοχών, όπου συνήθως λαμβάνουν χώρα οι εκδηλώσεις, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
Η φετινή διοργάνωση της Αθέατης Πόλης πραγματοποιείται στις 12, 13 και 14 Ιουνίου στα Ενετικά Τείχη Ηρακλείου με τίτλο ‘Αθέατη Πόλη 2015 Ενετικά Τείχη’. Στόχος της διοργάνωσης είναι η γνωριμία των κατοίκων της πόλης με τα Τείχη, τις στοές τους, τις πύλες και τις πλατείες τους, των μονοπατιών και των άγνωστων σημείων τους και η μελλοντική αξιοποίηση και ενσωμάτωσή τους στον αστικό ιστό της πόλης του Ηρακλείου.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις εκδηλώσεις, ομιλίες, τις εκθέσεις και τα workshops μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.atheatipoli.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.