Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Θεσσαλονίκη :Εγκαινιάστηκε η πύλη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Τη διαδικτυακή πύλη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης παρουσίασαν την Τρίτη 9 Ιουνίου 2015, σε συνέντευξη Τύπου ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Σπύρος Πέγκας και στελέχη του Τμήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην πύλη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (http://opengov.thessaloniki.gr), η οποία είναι προσβάσιμη και από κινητές συσκευές,  βρίσκονται συγκεντρωμένες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες και οι καινοτόμες δράσεις και εφαρμογές που έχει αναπτύξει ο Δήμος Θεσσαλονίκης αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Επίσης, μέσα από την πύλη θα παρέχεται ενημέρωση σχετικά με τα έργα και τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται στο πεδίο των νέων τεχνολογιών, καθώς και για τις καινοτόμες δράσεις και τις αντίστοιχες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται.
Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος, η νέα αυτή υπηρεσία εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου για ενδυνάμωση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τον μετασχηματισμό της Θεσσαλονίκης σε «ευφυή» πόλη (Smart City). «Η υλοποίηση του αντίστοιχου σχεδίου δράσης φιλοδοξεί να δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία, να δημιουργήσει αναπτυξιακές προοπτικές και να οδηγήσει στην επίτευξη μακροχρόνιων, άμεσων και έμμεσων ωφελειών για την πόλη. Η προώθηση της ηλεκτρονικής, ανοικτής και συμμετοχικής διακυβέρνησης αποτελεί στρατηγικό στόχο για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενδυναμωθούν οι αρχές της διαφάνειας και τη λογοδοσίας και να τονωθεί η ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα, όπως η διάθεση Ανοικτών Δεδομένων και η online παρακολούθηση υλοποίησης του προϋπολογισμού. Ειδικότερα, σε αυτόν τον τομέα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης ως πρωτοπόρος, εστίασε δυναμικά στον χώρο των καινοτόμων δράσεων πληθωπορισμού  (crowdsourcing).

Ο στόχος είναι η ενεργοποίηση του δυναμικού της πόλης για τη δημιουργία διαδικτυακών εφαρμογών και εφαρμογών για κινητές συσκευές», ανέφερε ο Σπύρος Πέγκας και τόνισε πως όλη η προσπάθεια έγινε από το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου με την χρήση ανοικτού λογισμικού και χωρίς κόστος.
Στον τομέα αυτόν ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη αναπτύξει συνέργειες με άλλες πόλεις (στο εσωτερικό και το εξωτερικό), φορείς, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και συμμετέχει ενεργά σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης (2014-2016) για την Ανοικτή Διακυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της μετεξέλιξης της Θεσσαλονίκης σε «ευφυή» πόλη,  έχουν ήδη υποβληθεί από το Δήμο Θεσσαλονίκης προτάσεις για χρηματοδότηση προγραμμάτων που αφορούν μεταξύ άλλων στην «ευφυή» διακυβέρνηση, στην διαχείριση ενέργειας, στη βιώσιμη κινητικότητα, στον αστικό σχεδιασμό και στην ανθεκτικότητα και περιλαμβάνουν εφαρμογές όπως η «έξυπνη» κολώνα φωτισμού.

Για τη συνεχή βελτίωση της πύλης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εξάλλου, έχουν συμπεριληφθεί τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά ταυτόχρονα δίνεται και η δυνατότητα αξιολόγησης των ψηφιακών υπηρεσιών από τους ίδιους τους χρήστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.