Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Σύμπραξη για την Αθήνα

#Γιώργος Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων.Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή 14/2/2016
Ε​​νας δήμαρχος που θέλει στη σημερινή Ελλάδα να κάνει σωστά τη δουλειά του, πρέπει διαρκώς να ισορροπεί ανάμεσα σε τέσσερις βασικές προτεραιότητες. 
Καταρχάς να διασφαλίζει την καθημερινή λειτουργία της πόλης του. 
Δεύτερον, να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες που διαρκώς γεννά η τρέχουσα οικονομική κρίση (συσσίτια, ξενώνες αστέγων, διανομή αγαθών πρώτης ανάγκης, κοινωνικά φροντιστήρια, κ.λπ.).
Τρίτον, να αντιδρά με ταχύτητα στις, έκτακτες ή συνήθεις πλέον, πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές που ζούμε τα τελευταία χρόνια (πολιτική βία, απεργίες διαρκείας, καταλήψεις δημοσίων κτηρίων, εκτεταμένη παραβατικότητα κ.λπ.). 
Τέταρτον, σε πολλές πόλεις, όπως π.χ. στην Αθήνα, ο δήμαρχος είναι επιπλέον υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει και τις πολλαπλές συνέπειες του προσφυγικού/ μεταναστευτικού ζητήματος που απειλεί να αποδιαρθρώσει μια κοινωνία, οι αντοχές της οποίας δοκιμάζονται σε οριακό σημείο τα τελευταία έξι χρόνια. 

Θα έλεγε κανείς ότι όλα αυτά συγκροτούν μια πολύπλευρη πραγματικότητα, την οποία κάθε δήμαρχος που δρα σε παρόμοιες συνθήκες είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει. Κατά κάποιο τρόπο, η χρόνια και πολύπλευρη κρίση που βιώνει η χώρα μας έχει διαπλάσει μια δική της «κανονικότητα», ένα εκρηκτικό μείγμα καθημερινότητας και έκτακτων περιστάσεων, όπου σαφώς υπερτερούν οι δεύτερες, αφού ακόμη και η καθημερινότητα στις μέρες μας δεν υπακούει σε κάποια ρουτίνα. Η δραματική μείωση των πόρων, έμψυχων και υλικών, μαζί με άλλα πολλά έχουν δυσχεράνει αφάνταστα την προσπάθεια ενός δημάρχου, ακόμη και στα στοιχειώδη, π.χ. την καθαριότητα.


Δεν αρκεί όμως να βαστάμε το κεφάλι πάνω από το νερό. Πρέπει να κρατάμε και το βλέμμα επίμονα καρφωμένο στο βάθος του ορίζοντα. Γιατί οι πόλεις μας, ιδίως οι μεγάλες και κυρίως η Αθήνα, έχουν εκ των πραγμάτων αναλάβει το καθήκον να προετοιμάσουν τη χώρα για τη μετά την κρίση εποχή. Αυτό που δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεται εδώ και χρόνια η κεντρική εξουσία, είναι ότι υπάρχουν δήμοι που καινοτομούν. Αυτό κάνουμε τόσο καιρό στην Αθήνα.

Την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζουμε με απόλυτη προσήλωση τα προβλήματα του σήμερα, οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για το αύριο, βάζοντας τον πήχυ ψηλά, εκεί ακριβώς όπου θα έπρεπε να βρίσκεται αν όλα γύρω μας πήγαιναν καλά. Αναζητώντας συνεχώς νέους τρόπους δράσης, με σταθερά εξωστρεφή προσανατολισμό, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Ειδικά στην Αθήνα έχουμε διευρύνει το τόξο συνεργασιών του Δήμου, συμπράττοντας με όλους τους αξιόπιστους φορείς της πόλης: με επιχειρήσεις, δημόσιους οργανισμούς, επαγγελματικά επιμελητήρια, πανεπιστήμια, ιδιώτες χορηγούς και, βεβαίως, με τους ενεργούς πολίτες της Κοινωνίας των Πολιτών. Σήμερα κάνουμε ένα ακόμη βήμα. Δημιουργούμε τη «Σύμπραξη για την Αθήνα (Athens Partnership)», έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που προωθεί στοχευμένες συνεργασίες του δήμου με τον ιδιωτικό τομέα.  

Με τη «Σύμπραξη για την Αθήνα» υποστηρίζουμε έργα υποδομής, αλλά και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την οικονομική ανάπτυξη και τη εν γένει βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη. Η «Σύμπραξη» αποσκοπεί να προσελκύσει δωρεές από ιδρύματα, επιχειρήσεις και ιδιώτες, μεταξύ των οποίων βεβαίως και Ελληνες της ομογένειας. Η οργάνωση και λειτουργία της «Σύμπραξης» υπακούει στις πιο σύγχρονες προδιαγραφές λογοδοσίας, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, με έμφαση στη χρηματοδότηση καινοτόμων και πιλοτικών προγραμμάτων, από τα οποία βγαίνει ωφελημένη όχι μόνον η πόλη αλλά και ο δήμος, μέσω της μεταφοράς σύγχρονης τεχνογνωσίας. Ως ανεξάρτητος οργανισμός, που λειτουργεί μεταξύ του δήμου Αθηναίων και του ιδιωτικού τομέα, η «Σύμπραξη για την Αθήνα» συνδυάζει τις δυνάμεις και των δύο, με τελικό ωφελούμενο τον κάτοικο της πόλης μας.

Η «Σύμπραξη για την Αθήνα» ακολουθεί την παράδοση επιτυχημένων προτύπων που λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια με επιτυχία σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, όπως είναι το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Λος Αντζελες και η Μελβούρνη και εκεί μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί συνεργάζονται δημιουργικά με τους δήμους σε ζωτικής σημασία τομείς, όπως είναι η καταπολέμηση της φτώχειας, η αντιμετώπιση κρίσεων και η βιώσιμη ανάπτυξη.  Η δημοτική αρχή της πόλης μας και εγώ ο ίδιος προσωπικά ευχαριστούμε θερμά τους απλούς ιδιώτες και οργανισμούς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που έχουν κατά καιρούς στηρίξει την πρωτεύουσα με δωρεές και χορηγίες. Με τη «Σύμπραξη για την Αθήνα» κεφαλαιοποιούμε την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει και αναβαθμίζουμε την ποιότητα της συνεργασίας μας με όλους αυτούς που προτίθενται να μας βοηθήσουν στο δύσκολο εγχείρημα που έχουμε αναλάβει: να κρατήσουμε σήμερα την πόλη μας όρθια, προετοιμάζοντάς την μεθοδικά για το αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.