Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Ηράκλειο: Το διαδίκτυο των πραγμάτων μέσα από το project RERUM

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, Τετάρτη  20 Απριλίου και ώρα 18:30, στην αίθουσα του Πειραματικού Θεάτρου του Πολιτιστικού Συνεδριακού  Κέντρου Ηρακλείου, ανοιχτή εκδήλωση κατά την οποία παρουσιάστηκε το πρόγραμμα RERUM ( Reliable, Resilient and Secure IoT for Smart City Applications – Αξιόπιστο, Ανθεκτικό και Ασφαλές Διαδίκτυο των Πραγμάτων για Εφαρμογές Έξυπνων Πόλεων). Πρόκειται για ένα ανταγωνιστικό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ενίσχυση της ασφάλειας μεταφοράς δεδομένων από μετρητές σε αποθετήρια, το οποίο υλοποιείται από το Δήμο Ηρακλείου σε συνεργασία  με το ΙΤΕ, Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και εταιρίες. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος πολιτών, ανάμεσά τους αρκετοί νέοι και φοιτητές, καθώς και εκπρόσωποι από διάφορους φορείς της πόλης, μεταξύ των οποίων ήταν το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΤΕΙ Κρήτης, εκπρόσωποι Επιμελητηρίων του Ηρακλείου, καθώς και ομάδες ενεργών πολιτών.

Πέτρος Ινιωτάκης
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Πέτρος Ινιωτάκης, ο οποίος παρουσίασε το όραμα του Δήμου Ηρακλείου για μια «Έξυπνη Πόλη». 
Ακολούθησαν ομιλίες από τον Διευθυντή Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου κ. Κώστα Μοχιανάκη, τον εκπρόσωπο της CYTA, που βοήθησε στην εγκατάσταση των αισθητήρων στα λεωφορεία για την μέτρηση της κυκλοφοριακής κίνησης, κ. Αθανάσιο  Λιούμπα, και τον ερευνητή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ και τεχνικό συντονιστή του έργου RERUM κ. Ηλία Τράγο. 
Στη συνέχεια έγινε  ουσιαστική συζήτηση, με τη συμμετοχή των πολιτών, σχετικά με θέματα ασφάλειας του δικτύου των αντικειμένων (ΙοΤ) και χρήσης αυτών των νέων τεχνολογιών στην πόλη μας, αποδεικνύοντας πώς το Ηράκλειο έχει όλα τα εφόδια και κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να εξελιχθεί σε ένα τόπο καινοτομίας.
  
Κωστής Μοχιανάκης
Το πρόγραμμα εντάσσεται στις πιλοτικές εφαρμογές που αναπτύσσει ο Δήμος Ηρακλείου στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού «Ηράκλειο, Έξυπνη Πόλη», το οποίο, σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιδημάρχου κ. Ινιωτάκη, « σκοπό έχει να αποτελέσει το Ηράκλειο ένα σημαντικό κόμβο στο παγκόσμιο δίκτυο των έξυπνων πόλεων και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και να χρησιμοποιηθεί αυτή η ταυτότητα της “έξυπνης πόλης” ως αναπτυξιακό εργαλείο με κοινωνική αποδοτικότητα και οικονομική αποτελεσματικότητα.»

Το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) έχει ως στόχο να διασυνδέσει ένα τεράστιο αριθμό «έξυπνων συσκευών», οι οποίες θα επικοινωνούν μεταξύ τους,  ανταλλάσοντας δεδομένα και πληροφορίες μέσω του Διαδικτύου.

Ηλίας Τράγος
Ένας από τους σκοπούς του Rerum είναι να αναπτύξει  τέσσερις εφαρμογές στην πόλη του Ηρακλείου, με τη συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου, του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ και άλλων εταίρων. Στο πλαίσιο του έργου εγκαθίστανται  έξυπνοι αισθητήρες που θα καταγράφουν περιβαλλοντικές παραμέτρους (αέριους ρύπους) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενεργειακές καταναλώσεις και κυκλοφοριακά δεδομένα. Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκε στο κοινό η εφαρμογή του RERUM για την απεικόνιση της κυκλοφοριακής κίνησης στην πόλη σε πραγματικό χρόνο. Η εφαρμογή  έχει αναπτυχθεί από το Πανεπιστήμιο Linkoping της Σουηδίας και τρέχει ήδη πιλοτικά, με την πολύτιμη συνεισφορά της Cyta και του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου και μέσα στις επόμενες ημέρες θα δοθεί για χρήση στο κοινό, ώστε οι πολίτες, κατεβάζοντας την εφαρμογή στο κινητό τους, να μπορούν να συμβάλλουν  στη συλλογή δεδομένων που θα χρησιμοποιούνται για την απεικόνιση της κυκλοφορικής κίνησης σε πραγματικό χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.