Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Ηράκλειο :Σημαντική παρουσία στο Φόρουμ «1000 πόλεις, εκατομμύρια πολίτες, ένα όραμα για το μέλλον»

Την ευκαιρία να παρουσιάσει τις τις πολιτιστικές και τουριστικές προοπτικές του Ηρακλείου είχε την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου  ο Δήμαρχος της πόλης  κ. Βασίλης Λαμπρινός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο  Φόρουμ «1000 πόλεις, εκατομμύρια πολίτες, ένα όραμα για το μέλλον»   που πραγματοποιήθηκε στην Βενετία.
Παρουσία δημάρχων και αντιδημάρχων από  πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως την Βενετία, την Μόσχα,  την Μαδρίτη, το  Ντουμπρόβνικ , την Μάλαγα, το Αλγέρι, την Ναντ και την Κέρκυρα, καθώς και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης της Βενετίας, δημοσιογράφων και πολιτών, ο Δήμαρχος, αφού πρώτα έκανε μια σύντομη αναδρομή στην πλούσια Κρητική ιστορία και την μακραίωνη σχέση του τόπου μας με τους Eνετούς, στάθηκε ιδιαίτερα στην βούληση της δημοτικής αρχής για την ανάπτυξη συνεργασιών με άλλες πόλεις αλλά και το όραμα της να κάνει το Ηράκλειο μια εξωστρεφή πόλη με πυλώνες τον πολιτισμό  και τον ποιοτικό τουρισμό.
ghgh«Από την εποχή του Μινωικού Πολιτισμού, του Νικηφόρου Φωκά, της Κρητικής Αναγέννησης με τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο – Ελ Γκρέκο και τον Βιντσέτζο Κορνάρο, μέχρι την εποχή των Κρητικών Επαναστάσεων και  από την εποχή της σύντομης Κρητικής ανεξαρτησίας, μέχρι και σήμερα, το Ηράκλειο έχει πολλά να πει  και το κάνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Μέσα από τον πολιτισμό, τα μουσεία, την φύση,  την εμπειρία και τον ποιοτικό τουρισμό δείχνουμε όλες αυτές τις ιστορικές περιόδους, απευθυνόμενοι και στις πέντε αισθήσεις των επισκεπτών.
Ενθαρρύνουμε τις συνεργασίες με άλλες χώρες και άλλες πόλεις για να προωθήσουμε την ειρήνη, την αδελφοσύνη, την συντροφικότητα, την ποιότητα ζωής» τόνισε,  μεταξύ άλλων,  ο Δήμαρχος Ηρακλείου.   
ghghΚλείνοντας τις εργασίες του Φόρουμ, ο Δήμαρχος Βενετίας  κ Luigi Brugnaro εξέφρασε την ικανοποίηση του και χαρακτήρισε ως  εξαιρετικά  χρήσιμη την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών με τους συμμετέχοντες Δημάρχους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στο περιθώριο του Φόρουμ, όσο και μετά την ολοκλήρωσή του υπήρξαν διμερείς επαφές ανάμεσα στους Δημάρχους με αντικείμενο την ανάπτυξη συνεργασίων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Τον Δήμαρχο Ηρακλείου συνόδευσε στο Φόρουμ της Βενετίας ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου κ. Gian Andrea Paolo Garancini.
Επίσης συνάντηση ιστορικής  σημασίας  είχαν ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός και ο ομολογός του της Βενετίας κ. Luigi Brugnaro  την Κυριακή  4 Σεπτεμβρίου,  στο περιθώριο του φόρουμ  «1000 πόλεις, εκατομμύρια πολίτες, ένα όραμα για το μέλλον»  που διεξάγεται στην ιταλική πόλη.
ghghΗ συνάντηση, πέρα από την ιστορικότητα της, ήταν και πλούσια σε θεματολογία, καθώς μεταξύ άλλων συμφωνήθηκαν συνεργασίες ανάμεσα στους δύο δήμους σε πολλά επίπεδα  αλλά και η άμεση έναρξη της διαδικασίας για την αδελφοποίηση Ηρακλείου και Βενετίας.  
Συγκεκριμένα:

-         Συμφωνήθηκε  η συνεργασία των Δήμων Ηρακλείου και Βενετίας καθώς και των Περιφερειών Κρήτης και Βένετο, με στόχο την ανάδειξη του κοινού πολιτιστικού πλούτου των δυο πόλεων.
ghgh-          Ακόμη , υπήρξε συμφωνία για την κατάρτιση σχεδίου από τις αρμόδιες Αντιδημαρχίες των Δήμων για την πραγματοποίηση πολιτιστικών ανταλλαγών, ιδίως κατά την περίοδο  Οκτωβρίου – Απριλίου , οι οποίες θα περιλαμβάνουν φεστιβάλ τέχνης, χορωδίες και ορχήστρες νέων ενώ θα εξεταστεί  και το ενδεχόμενο λειτουργίας μέρους της Biennale στο Ηράκλειο. Επίσης , για το ίδιο χρονικό διάστημα,  θα σχεδιαστούν συνεργασίες και θα αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.
-         Οι δυο Δήμαρχοι εξέφρασαν την επιθυμία για την αδελφοποίηση Ηρακλείου και Βενετίας και μάλιστα συμφώνησαν η σχετική διαδικασία να ξεκινήσει άμεσα.
ghgh
-         Ο κ. Luigi Brugnaro γνωστοποίησε την πρόθεση του να εντάξει τα Ενετικά μνημεία του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα,  στο πρόγραμμα που ετοιμάζεται να καταθέσει στην UNESCO για την προστασία των μνημείων της Βενετίας.
-         Τέλος, ο Δήμαρχος  Ηρακλείου προσκάλεσε τον Δήμαρχο Βενετίας  να παρευρεθεί στην έναρξη του Φεστιβάλ «Κρήτη, μια Ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί»  το καλοκαίρι του 2017.
Στη συνάντηση, εκτός του Δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού και του Δημάρχου Luigi Brugnaro, παρέστησαν επίσης η Αντιδήμαρχος Τουρισμού της Βενετίας κ. Paola Mar, η γενική διευθύντρια ευρωπαϊκών θεμάτων του Δήμου Βενετίας κ. Paola Ravenna, o πρύτανης του διεθνούς Πανεπιστημίου της Βενετίας και τέως πρέσβης της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Luigi Vattani και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου  κ. Gian Andrea Paolo Garancini.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.