Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Ηράκλειο :Διευρύνεται η συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου με την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα

Επίσκεψη στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας πραγματοποίησε την Τρίτη 11/4/2017, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός συνοδεία αντιδημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων.
Στη συνάντηση που ακολούθησε, ο Πρόεδρος του ΙΤΕ καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης έκανε μια σύντομη παρουσίαση της πορείας και των δραστηριοτήτων του ΙΤΕ και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο  για τη θετική προσέγγιση του Δήμου προς την επιστήμη και το γεγονός ότι στέκεται αρωγός στις δραστηριότητες του ΙΤΕ. 
Ακολούθησε παρουσίαση από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Πληροφορικής καθηγ. Δημήτρη Πλεξουσάκη,  ο οποίος επεσήμανε ότι υπάρχει ήδη στενή συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου στην υλοποίηση του κοινού οράματος για να αναχθεί το Ηράκλειο σε Έξυπνη Πόλη, φιλική και προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες, με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Ο καθηγ. Σπύρος Αναστασιάδης Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο καινοτόμο σύστημα laser για τον καθαρισμό μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που εφαρμόζεται ήδη στη Ζωφόρο του Παρθενώνα. 
Το Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών εκπροσώπησαν ο ερευνητής κ. Νεκτάριος Χρυσουλάκης με αντικείμενο την παρακολούθηση του αστικού περιβάλλοντος και ο ερευνητής Νίκος Καμπάνης με αντικείμενο τη θαλάσσια και παράκτια έρευνα που έχει ήδη συνεργαστεί με το Δήμο Ηρακλείου στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με αντικείμενο την εκτίμηση της επικινδυνότητας του παράκτιου μετώπου και των ενετικών τειχών από τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής.
O Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης δήλωσε: «Σταθερή επιδίωξή μας είναι η συχνή επικοινωνία και η συνεργασία με τα ανώτατα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα του τόπου.  Ειδικά με το ΙΤΕ  η συνεργασία μας είναι στενή και τα αποτελέσματά  της, διαχέονται ήδη στην κοινωνία προς όφελος των δημοτών.  Θυμίζω ότι επιστήμονες του ΙΤΕ συμμετέχουν ενεργά στην επιτροπή «Ηράκλειο – Έξυπνη Πόλη»,  συνεργαζόμαστε  για την υποβολή και εκτέλεση ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, πρόσφατα υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση για την ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής πλατφόρμας διαδικτύου των πραγμάτων και ανοιχτών δεδομένων. Επίσης η ακτομηχανική μελέτη για την προστασία  από τη διάβρωση του παραθαλάσσιου Ενετικού τείχους και την προστασία και Αξιοποίηση του κόλπου Δερματά που είχαμε αναθέσει στον ΙΤΕ, μας βοηθάει, μεταξύ άλλων και στις σημερινές εργασίες ανάπλασης του κόλπου.  Επιθυμία μας είναι η συνέχιση της συνεργασίας με εποικοδομητικό τρόπο  και στο πλαίσιο αυτό η σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Νεκτάριο Ταβερναράκη και τους διευθυντές  των Ινστιτούτων ήταν  εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όσο και χρήσιμη» .
Από την εποικοδομητική αυτή συνάντηση διαφάνηκε η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων σε πολλούς τομείς προς όφελος των πολιτών και της βελτίωσης συνθηκών διαβίωσής τους στην πόλη του Ηρακλείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.