Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Τρίκαλα : Το κλειδί είναι οι πολίτες

Ο Δήμος σχεδιάζει κεντρικά και οι πολίτες – οργανώσεις- ομάδες πολιτών υλοποιούν. Αυτό το πυραμιδικό σχήμα ανέφερε ως μοντέλο για τον Δήμο που αλλάζει και αναπτύσσεται, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, σε πανευρωπαϊκό φόρουμ για την κοινωνική αλλαγή. 
Το φόρουμ διοργανώθηκε το διήμερο 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2017 στη Βιέννη, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για Ιδρύματα (European Foundation Centre), οργανισμό που προωθεί δράσεις Ιδρυμάτων από όλη την Ευρώπη. Η φετινή συνάντηση των ειδικών (με τίτλο Grantmakers East Forum Annual Conference) είχε ως θέμα το Reclaiming Civic Spaces: Imagination, Expression and Creation for Social Change - Διεκδικώντας Αστικούς Χώρους – Φαντασία, Εκφραση και Δημιουργία για Κοινωνική Αλλαγή.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων μίλησε στην ενότητα «Δημόσιοι Χώροι», μαζί με τους Patrick Dooley από το περιοδικό PostPravda και τον Valeri Chekheria, από το Ajara Group Hospitality. Συντονίστρια ήταν η επικεφαλής του EFC κ. Ketevan Vashakidze.

Η βασική ιδέα που προώθησε σε μια ακόμη ευρωπαϊκή συνάντηση ο κ. Παπαστεργίου, ήταν του Δήμου -  ομπρέλα ενεργειών συνεργασίας. Δηλαδή, ο Δήμος, ο κάθε Δήμος, οφείλει να μην καπελώνει, αλλά να δίνει «χώρο» και χώρους «σε ανθρώπους ή σε ομάδες ανθρώπων για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και τα ενδιαφέροντα τους για την τέχνη, την τεχνολογία, τον αθλητισμό, τον άνθρωπο, τη φύση». Και ακόμη πιο πολύ, ο Δήμος «να είναι τόσο ανοιχτός στο να βοηθήσει, έτσι ώστε ΟΛΗ η πόλη να γίνει ένα απέραντο συνεργατικό μέρος». 
Αυτό, με διεθνείς όρους ονομάζεται «co-working spaces” (χώροι συνεργασίας, σε ελεύθερη απόδοση) και σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, ο Δήμος δεν πρέπει να φοβηθεί τίποτε,  αλλά «να κρατήσει για τον εαυτό του τον κεντρικό σχεδιασμό και από εκεί και πέρα να βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις του, σε επίπεδο χώρων, μέσων, χρημάτων, τα σχήματα αυτά».
Διότι «μόνον έτσι η κοινωνία θα πάει μπροστά και θα νοιαστεί και πάλι για τα κοινά, για τη γειτονιά και την πόλη και τους πολίτες».

Ανέφερε, δε, ως παραδείγματα, 
- τις συνεργατικές πολιτικές Δήμου, κοινωνίας, επιχειρήσεων στον Μύλο των Ξωτικών, 
- τον κοινό δικτυακό εμπορικό τόπο “Open Mall” που μέσω του Smart Trikala ετοιμάζεται για να γνωστοποιούν τις προσφορές τους οι καταστηματάρχες σε χρήστες των social media 
- το στούντιο ηχογραφήσεων στο κτήριο διοίκησης του μουσείου Τσιτσάνη, με δωρεάν χρόνο για τοπικά μουσικά σχήματα.

Τόνισε, επίσης, ότι συμπαραστάτης σε αυτή την προσπάθεια για τις συνεργασίες μπορεί να είναι η τεχνολογία: «να την αξιοποιήσουμε προς όφελος ομάδων, να δημιουργήσουμε ένα visual co-working space και να προσελκύσουμε πελάτες χωρίς να χρειαστεί να κουραστούμε».

Και ανέφερε στο σημείο αυτό τα τεχνολογικά καινοτόμα στοιχεία του Δήμου Τρικκαίων (Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό, Smart Trikala, ΑΤΜ πιστοποιητικών κ.α.).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.