Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Το Μανχάταν προσελκύει ξανά εταιρείες

@Τhe New York Times.Καθημερινή 18 Ιουνίου 2011

Δεκαπέντε χρόνια πριν, η φήμη της Νέας Υόρκης ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου αμφισβητήθηκε όταν ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός UBS μετέφερε τη βορειοαμερικανική έδρα του στα προάστια του Κονέκτικατ, όπου έχτισε τη μεγαλύτερη αίθουσα συναλλαγών στον κόσμο. Σήμερα το μετανιώνει. Αποδεικνύεται ότι τα προάστια λειτουργούν αρνητικά στην προσέλκυση των καλύτερων και λαμπρότερων νεαρών τραπεζιτών, που θέλουν να ζήσουν στο Μανχάταν ή το Μπρούκλιν, και όχι στο ασήμαντο Στάμφορντ. Η εταιρεία ανακάλυψε επίσης ότι θα ήταν καλύτερο να βρίσκεται κοντά στους μεγάλους πελάτες της στη Νέα Υόρκη.
 
Η UBS φέρεται τώρα να εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα μετεγκατάστασης, με την οποία ο βραχίονας επενδυτικής τραπεζικής της και 2.000 στελέχη θα επιστρέψουν στη Νέα Υόρκη, στον ουρανοξύστη του νέου Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Η τελική απόφαση ίσως δεν ληφθεί πριν περάσουν αρκετοί μήνες, ενώ η όποια μετακόμιση δεν θα γίνει πριν από το 2015. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, η UBS ξεκίνησε συνομιλίες με τον Λάρι Σίλβερσταϊν για τους όρους πιθανής συμφωνίας μεταφοράς της στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 3, έναν πύργο γραφείων με 80 ορόφους, τον οποίο ο μεγιστάνας των κατασκευών σχεδιάζει να χτίσει. Η επιστροφή της UBS θα είναι δώρο για τη Νέα Υόρκη, που τις τελευταίες δεκαετίες υπέφερε από διαρροές επιχειρήσεων λόγω του σκεπτικού ότι οι υπολογιστές και οι τηλεπικοινωνίες έχουν κάνει το Μανχάταν μάλλον πολυτέλεια παρά ανάγκη.

Αν και αξιωματούχοι του δήμου εξακολουθούν να φοβούνται διαρροή επιχειρήσεων, η κίνηση της UBS είναι η τελευταία κατά σειρά ένδειξη πως η Νέα Υόρκη έχει ανακτήσει το κύρος της ως κόμβος νέων και δημιουργικών ανθρώπων. Η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει ότι είναι τακτική της να αξιολογεί τους χώρους όπου στεγάζεται «όταν λήγουν οι μισθώσεις και υπάρχει διαθέσιμος άλλος χώρος».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.