Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Λονδίνο:Mount Street, η οδός της κομψότητας

@Suzy Menkes, από την εφημερίδα Καθημερινή , 2 Ιουλίου 2011 
Ολοι οι διάσημοι οίκοι βρήκαν στέγη στα βικτωριανά κτίρια της Mount Street στο Μέιφερ

Οταν η νέα εγκατάσταση νερού του αρχιτέκτονα Ταντάο Αντο άνοιξε έξω από το ξενοδοχείο Connaught το καλοκαίρι, η ήρεμη κομψότητα σημάδεψε την αναγέννηση του Λονδίνου.

Το Μέιφερ ή «May Fayre», όπως αναφερόταν η ιστορική περιοχή όταν γιόρτασε την 325η επέτειο τον Μάιο, έχει ξαναγίνει προορισμός της μόδας.

Και τίποτα δεν το αποδεικνύει καλύτερα από την ανακαίνιση της οδού Mount, εκεί όπου τα βικτωριανά κτίρια με περίπλοκες προσόψεις έχουν γίνει οίκοι για υψηλές, αλλά διακριτικές αγορές.

Η περιοχή μπορεί να μην είναι σε θέση να διατηρήσει το υπάρχον μείγμα από παλιομοδίτικα μαγαζιά μαζί με ετικέτες της μόδας όπως ο Μαρκ Τζέικομπς, κομμωτήρια επιπέδου, τον κοσμηματοπώλη Στίβεν Γουέμπστερ και το εστιατόριο Scott’s (που επισκέπτεται η Μαντόνα όταν είναι στην πόλη). Αλλά ο παράδεισος της πολυτέλειας έχει ήδη ωθήσει μια επανάσταση με κόκκινα τούβλα, δημιουργώντας μια κατηγορία αγοράς που στέκει μακριά από τα πολυκαταστήματα της Bond Street.

«Είναι η παλιά σχολή - το γοητευτικό και οικείο Λονδίνο. Ενας δρόμος για ψώνια εκεί όπου η ποικιλία προσφέρει και προσωπικότητα», λέει ο Στιούαρτ Βέβερς, ο σχεδιαστής του ισπανικού οίκου πολυτελών ειδών Loewe, που άνοιξε πρόσφατα κατάστημα στο Μέιφερ.

Η σειρά από κλασικές επωνυμίες στη Mount Street περιλαμβάνει Lanvin, με εκκεντρικές βιτρίνες και πελώρια είσοδο μπροστά, Balenciaga, χωρίς καθόλου βιτρίνες για να προσελκύει τους αγοραστές μέσα, Goyard, που τοποθετεί εντυπωσιακά ταξιδιωτικά μπαούλα στο πεζοδρόμιο, William&Son, δημιουργός όπλων και κοσμημάτων για τη βασίλισσα και Christian Louboutin, ο υποδηματοποιός των σταρ. Βάλτε στο μείγμα κι έναν ειδικό στα πούρα, ένα σόου ρουμ της Porche, ένα ντελικατέσεν και τους διάσημους κομμωτές Νίκι Κλαρκ και Τζο Χάνσφορντ και έχετε μια αίσθηση της πολυπλοκότητας της Mount Street.

Ποιο είναι το προφίλ του καταναλωτή εδώ; Οι καταστηματάρχες επιμένουν ότι πολλοί από τους πελάτες είναι «εγχώριοι» – αλλά αυτή η λέξη έχει ειδική σημασία στο Μέιφερ. Αυτές οι οικογένειες υψηλού πλούτου έχουν δημιουργήσει μια υψηλή τάση, μακριά από αυτήν των αριστοκρατών, που ιστορικά κρατούσαν επαύλεις ή διαμερίσματα στην περιοχή.

Ο σχεδιαστής Ρολάν Μουρέ, του οποίου το σπίτι βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο Connaught, λέει: «Είναι το νέο κόνσεπτ της πολυτέλειας, πιο ιδιωτικό – θέλουν η αγορά να είναι μια χαλαρωτική εμπειρία. Αυτοί είναι άνθρωποι με σπίτι στο Μέιφερ, αλλά ταξιδεύουν και διαπιστώνω ότι ορισμένοι πελάτες αγοράζουν το ίδιο ρούχο δύο ή τρεις φορές για τα διαφορετικά σπίτια τους».

Η επιτυχία της Mount Street μπορεί να αποδοθεί στη μετάβαση της κοινωνίας του Λονδίνου από αριστοκράτες σε διεθνείς τραπεζίτες.

Αλλά η ανάγκη για αλλαγή ήρθε απευθείας από το Grosvenor Estate, τους αριστοκρατικούς ιδιοκτήτες στο Μέιφερ. Πριν από δύο χρόνια, σε συνεργασία με το Westminster Council, οι ιδιοκτήτες που ανακαινίζουν τη Μount Street ήξεραν ότι οι ιστορικές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες δεν μπορούσαν να αλλάξουν. Την ίδια στιγμή, το ξενοδοχείο Connaught προγραμμάτιζε τη δική του ανακαίνιση και ώθησε τη γύρω περιοχή να ανεβεί στα ίδια νέα στάνταρντ.

Μια φορά κι έναν καιρό, η Mount Street ήταν η οδός που οι Λονδρέζοι ακολουθούσαν για να δουν δημόσιες κρεμάλες. Για ένα μικρό δρόμο, έχει ήδη διανύσει μεγάλη απόσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.