Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Nέα οπτικοποίηση της Ταυτότητας Προορισμού (Destination Branding)

# Με γρήγορους ρυθμούς προχωράει η υλοποίηση της Τουριστικής πολιτικής στο Δήμο Ηρακλείου.Με την καθοριστική βοήθεια του πολιτιστικού σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" , με το οποίο ο Δήμος έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας , το Ηράκλειο υλοποιεί μια ολιστική πολιτική Τουρισμού.
Ήδη έχουν εκπονηθεί η μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού όπου διατυπώνεται η νέα πρόταση Τουριστικής ταυτότητας της πόλης, οι άξονες ανάπτυξης της ταυτότητας αυτής, το σχέδιο δράσης για το τουριστικό μάρκετιγκ και το χαρτοφυλάκιο των τουριστικών προϊόντων.Επίσης έγινε μελέτη για το πως εμπλέκονται οι τοπικές επιχειρήσεις στο ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο της πόλης με την δημιουργία συστάδα επιχειρήσεων  σε συνεργασία με την ανάπτυξη οργανισμού διαχείρισης προορισμού.
Το επόμενο βήμα ήταν η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την οπτικοποίηση της τουριστικής ταυτότητας του τόπου στον οποίο πήραν μέρος 14 γραφεία με πάνω από 30 προτάσεις.Νικητής αναδείχθηκε η πρόταση της εταιρείας “Palladian Communications Specialists”.Ας δούμε τα πράγματα πιο αναλυτικά.


H Tαυτότητα Προορισμού (Destination Branding) είναι ένα διεθνές, πανίσχυρο εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης που πρέπει να διαθέτει κάθε τόπος όταν φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστικό προορισμό.
Το Ηράκλειο έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να διεκδικήσει τη παγκόσμια θέση που του αξίζει, να μεγαλώσει την Τουριστική περίοδό του και τις μέρες που του αφιερώνει κάθε επισκέπτης και να κερδίσει σε φήμη και έσοδα.
Πύλη του σημαντικότερου νησιού της Μεσογείου, τόπος αρχαίος μα τόσο σύγχρονος, με ζωντανούς 5+1 Πολιτισμούς. Πόλη γεμάτη μνημεία και αξιοθέατα παγκόσμιας εμβέλειας, το Ηράκλειο σφύζει από ζωή που ισορροπεί γοητευτικά με την Ιστορία και την Κληρονομιά του. Ανοικτή και φιλόξενη όλο το χρόνο στον επισκέπτη που θέλει να ανακαλύψει τα 1.000 πρόσωπά της, που θα έρθει για να ζήσει, να νιώσει Ηρακλειώτης για λίγες μέρες.
Και τότε το Ηράκλειο θα τον αποζημιώσει με τις γεύσεις του, τα αρώματά του, τα τόσα ενδιαφέροντα που συμβαίνουν εδώ.

Από τις μοναδικές παραλίες σχεδόν μέσα στη πόλη και το κλίμα του, τη πλούσια αγορά και τα τόσα τοπικά προϊόντα του, μέχρι τη διάσημη Κρητική διατροφή και τον τόσο γοητευτικό Κρητικό τρόπο ζωής, το Ηράκλειο είναι ένας απολαυστικός προορισμός έτοιμος να χαρίσει αξέχαστες, αυθεντικές εμπειρίες ζωής. Εμπειρίες Κρήτης!


Όμως, μέχρι σήμερα, η τουριστική πρόταση του Ηρακλείου δεν αναδείκνυε όπως έπρεπε όλα τα χαρακτηριστικά που το κάνουν μοναδικό, ξεχωριστό και γοητευτικό. Το αφήγημά του ήταν ίσως πιο εστιασμένο από όσο θα έπρεπε στη μυθική Κνωσό και στο λαμπρό Αρχαιολογικό Μουσείο του, θεωρώντας αυτονόητα τα άλλα θέλγητρά του.
Ο Δήμος Ηρακλείου, σε στενή στρατηγική συνεργασία με το Σωματείο “Διάζωμα”, πήρε συνειδητά την απόφαση να αξιοποιήσει τη τουριστική δυναμική του Ηρακλείου με σχέδιο και οργάνωση, βασισμένος στην καταξιωμένη σχετική διεθνή μεθοδολογία.

Έτσι, μετά το θεμελιώδες στάδιο του ολοκληρωμένου Σχεδίου Mάρκετινγκ που υπογράφει ο Δρ. Δημήτρης Κούτουλας, όπου περιγράφονται με ακρίβεια οι αξίες, οι στόχοι και οι παράμετροι του νέου πολυεπίπεδου και πολυδιάστατου Αφηγήματος του Ηρακλείου που θα το οδηγήσει με ασφάλεια στη θέση που στοχεύει, σειρά είχε η οπτικοποίηση της Τουριστικής Ταυτότητας.
Δηλαδή η “μετάφραση” της Στρατηγικής αυτής σε δυνατές εικόνες και εύστοχο λόγο, το Branding που θα εφοδιάσει το Ηράκλειο με τα αποτελεσματικά “εργαλεία” επικοινωνίας που χρειάζεται για να πετύχει τους στόχους του.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Νέας Τουριστικής Ταυτότητας που προκηρύχθηκε και συγκέντρωσε πολλές αξιόλογες συμμετοχές και σημαντικό αριθμό προτάσεων, απέδωσε καρπούς. 

Η Κριτική Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε ότι η πρόταση της καταξιωμένης εταιρίας επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων “Palladian Communications Specialists” που μελετήθηκε με τη δημιουργική συνδρομή της εξειδικευμένης DASC Branding που την υπογράφει δημιουργικά στο σκέλος του branding, κάλυπτε με επάρκεια τα ζητούμενα της προκήρυξης και την ανέδειξε νικήτρια.

Η νέα Τουριστική Ταυτότητα του Ηρακλείου, λαμπερή και σύγχρονη, αποκαλύφτηκε για πρώτη φορά δημόσια την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου σε ανοικτή εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου.

Ο Δήμαρχος, στον σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε: «Η μελέτη του “Διαζώματος” αναδεικνύει και αξιοποιεί τα πολλά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο καλαίσθητος νέος λογότυπος που μας προτείνουν για να αποτελέσει την νέα εικαστική τουριστική ταυτότητα της πόλης.
Εμείς από την πλευρά μας, με συνεργασίες όπως η συγκεκριμένη με το “Διάζωμα”, συνεχίζοντας την πολιτική της εξωστρέφειας και υλοποιώντας τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό που έχουμε στα χέρια μας, εκσυγχρονίζουμε και ενισχύουμε το brand του Ηρακλείου».  
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος, ο οποίος επανέλαβε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου και ανέφερε ότι ο τρόπος δουλειάς που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή,  η εκπόνηση δηλαδή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής τουριστικής προβολής, δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα.
Η εμπειρογνώμονας σε θέμα τουρισμού και πρόεδρος της επιτροπής που αξιολόγησε τις συμμετοχές στον διαγωνισμό Μπέτυ Χατζηνικολάου εξήγησε ότι έλαβαν μέρος 14 εταιρείες που  κατέθεσαν περισσότερες από 30 προτάσεις.
Το πρώτο βραβείο πήγε ομόφωνα στην εταιρεία «Palladian Communication Specialist A.E.», το δεύτερο στην «Postscriptum ΕΠΕ» και το τρίτο στην «Guru Advertisign Agency».
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων,  ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού και Επικοινωνίας Gian Andrea Garancini , ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Νίκος Αγγελάκης και η πρώην Νομάρχης Βαγγελιώ Σχοιναράκη.

Ο Δημοσθένης Μπρούσαλης, ως εκπρόσωπος της ομάδας Palladian / DASC ανέλυσε στο κοινό που γέμισε την αίθουσα, το σκεπτικό πίσω από την Ταυτότητα, το νέο έμβλημα και τις εφαρμογές του που θα προβάλουν τη πόλη στο διεθνές Τουριστικό κοινό αλλά και στην αντίστοιχη αγορά.

Θεμέλιο της νέας εικόνας είναι το Σήμα, εμπνευσμένο από τα εμβληματικά, πασίγνωστα “Κέρατα του Ταύρου της Κνωσού” που σαν να ενώνονται με την σκιά τους, σχηματίζουν δημιουργικά το γράμμα “Η”, κοινό πρωτόγραμμα του brand name του Ηρακλείου στα ελληνικά και στα αγγλικά (Heraklion / Ηράκλειο). Oι ακανόνιστες, οργανικές φόρμες με τα έντονα, ελληνικά χρώματα που γεμίζουν το σήμα και δημιουργούν άλλα νέα χρώματα, συμβολίζοντας τα τόσα πολλά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Ηρακλείου.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι σύγχρονο αν και οι ρίζες του βρίσκονται στην Ιστορία και διατηρείται ανάλαφρο και “διάφανο” παραμένοντας στιβαρό, γεμάτο αυτοπεποίθηση. Στην ίδια φιλοσοφία σχεδιάζονται οι εφαρμογές που μιλούν την σημερινή, σαφή επικοινωνιακή γλώσσα που αναζητάει ο επισκέπτης που διεκδικεί με αξιώσεις το Ηράκλειο.

Η άμεση αποδοχή της νέας εικόνας από όσους είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, επιβεβαιώνει την επιλογή και δίνει σαφή μηνύματα για την επιτυχία της.

Όπως είπε και ο Δ. Μπρούσαλης στην παρουσίασή του: “H νέα Ταυτότητα ξεδιπλώνει αποτελεσματικά την πραγματική, γοητευτική προσωπικότητα του Ηράκλειου και καλωσορίζει τους επισκέπτες, συμβάλλοντας στην επιλογή του ως προορισμού και στην συνολική εμπειρία που θα αποκτήσει ζώντας εδώ σαν πραγματικός κάτοικος της πόλης μας”. 

Hράκλειο, ένα νέο συναρπαστικό ταξίδι μόλις ξεκίνησε! 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.