Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

«Ξάνθη: Εναλλακτικές Προοπτικές – από τις γαστρονομικές αναζητήσεις στη βιώσιμη και ηθική ανάπτυξη»


Το Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», σχεδίασε και υλοποιεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πρόγραμμα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού »Εναλλακτικός Τουρισμός».
Το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» είναι μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα.

Το Πανεπιστήμιο Rutgers ηγείται αυτού του πολυετούς και πρωτοποριακού προγράμματος σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος οι σπουδαστές προετοιμάζουν κάθε χρόνο ένα project που έχει τη μορφή ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος/υπηρεσίας, έτοιμο προς διάθεση στην τουριστική αγορά. Ομάδα εκπαιδευόμενων, πτυχιούχοι διαφόρων ειδικοτήτων και επαγγελματίες στο χώρο του τουρισμού, μαζί με τους εκπαιδευτές του προγράμματος, μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους και αξιοποιούν τις γνώσεις του προγράμματος, δουλεύοντας για να αναδείξουν την περιοχή ενδιαφέροντος που φέτος επιλέχθηκε να είναι η Ξάνθη.

Το συνέδριο αποτελεί μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της ταξιδιωτικής ταυτότητας της Ξάνθης, μέσα από την ανανέωση της γαστρονομικής της σκηνής αλλά και της προσφοράς νέων τουριστικών εμπειριών.
Στόχος του Συνεδρίου είναι να σηματοδοτήσει την απαρχή μιας συνεργασίας μεταξύ των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων του τουρισμού και να ενισχύσει την ανταλλαγή ιδεών συμβαδίζοντας με τις σύγχρονες τάσεις στον γαστρονομικό τουρισμό αλλά και στον τουρισμό ευεξίας.

Φιλοδοξεί να αποτελέσει «τόπο συνάντησης» κτηνοτρόφων και παραγωγών, επιχειρηματιών εστίασης, εκπροσώπων τουριστικών επιχειρήσεων,  chefs, αναγνωρισμένων  ακαδημαϊκών και επιστημόνων της Ελλάδας και του εξωτερικού, food και travel bloggers, διεθνών τουριστικών πρακτορείων εναλλακτικού τουρισμού  αλλά και του κοινού γενικότερα που θέλει να γνωρίσει καινοτόμες προτάσεις και προϊόντα και να πειραματισθεί σε νέες γεύσεις και εμπειρίες.

Το συνέδριο θα αναπτυχθεί σε δύο κεντρικούς άξονες.

Ο πρώτος θα αφορά στην προβολή της αυτόχθονης φυλής της βραχυκερατικής αγελάδας, την ανάδειξή της ως πολιτιστικό πόρο και εργαλείο μάρκετινγκ για την κοινωνική και τουριστική ανάπτυξη και στην πρόταση επαναπροσδιορισμού της γαστρονομικής ταυτότητας της Ξάνθης μέσω της αξιοποίησης των αυτόχθονων φυλών και άλλων τοπικών προϊόντων στην εστίαση.

Ο δεύτερος άξονας θα αφορά στο τουριστικό branding, στις νέες τάσεις του πολιτιστικού τουρισμού και του τουρισμού wellbeing, στην χρήση της τεχνολογίας, στην αναγκαιότητα της διαχείρισης ποιότητας και υπηρεσιών πιστοποίησης στον τομέα του τουρισμού που οδηγούν στην αειφορία και δίκαιη ανάπτυξη.

Τα εργαστήρια που θα ακολουθήσουν σκοπό έχουν να φέρουν σε επαφή τους τοπικούς επιχειρηματίες με τους εξέχοντες καλεσμένους ομιλητές και συντονιστές του συνεδρίου ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα τα θέματα που θα έχουν αναπτυχθεί στο συνέδριο, στο  τουριστικό  προϊόν που προτείνεται και τις διάφορες παραμέτρους του.

Παράλληλες δράσεις

Γαστρονομικό συμπόσιο 
Σάββατο, 8 Ιουνίου 2019
Εστιατόριο Αποθήκη, Elisso Xenia Hotel Du Nord

Το βράδυ μετά τη λήξη του συνεδρίου, θα ταξιδέψουμε τους καλεσμένους μας σε ένα πρότυπο γαστρονομικό ταξίδι με κύριο συστατικό το ιδιαίτερο κρέας της βραχυκερατικής φυλής, την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της πόλης, τους νέους τρόπους παρασκευής και τις συνταγές που θα προτείνει ο διακεκριμένος executive chef Νίκος Φωτιάδης.

Δράσεις , Κυριακή 9 Ιουνίου 2019, στην πόλη της Ξάνθης

«Διαδρομές Υγείας και Ευεξίας» 10.00 – 11.00
Σημείο συνάντησης: Θεματικό Πάρκο «Λιμνίο», Ξάνθη

Οι εκπαιδευόμενοι ανταποκρινόμενοι στις νέες τάσεις του τουρισμού ευεξίας και του συνεδριακού τουρισμού θα επιδείξουν με την συμμετοχή του κόσμου «κινητικές δραστηριότητες εντός αστικού περιβάλλοντος». Οι δραστηριότητες αυτές στοχεύουν στην δόμηση αποτελεσματικών ομάδων (team building activities) με σκοπό να αναδειχθεί η χρήση των δημοτικών πάρκων της Ξάνθης ως μέρη/τοποθεσίες ευεξίας και υπαίθριας αναψυχής. Απώτερος στόχος η μετονομασία των «διαδρομών πεζοπορίας» σε «διαδρομές υγείας και ευεξίας», ώστε να συνδεθεί ο προορισμός της Ξάνθης με αυτή την ειδική μορφή τουρισμού.

11:30 – 14:00 «Προσωπικές Γεωγραφίες» 11.30 – 14.00
Σημείο συνάντησης: Εlysso Xenia Hotel Du Nord

Οι εκπαιδευόμενοι με τη βοήθεια ηθοποιών και ξεναγού θα προσπαθήσουν να φωτίσουν και να ακολουθήσουν τα βήματα των Ελλήνων, Τούρκων και Εβραίων, φτωχών και πλουσίων που έζησαν και χάθηκαν, από το τέλος του 19ου αιώνα έως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Ξάνθη. 
Μια πόλη που έχει υπάρξει τόπος συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών, αρωμάτων, γεύσεων, γλωσσών και θρησκειών. Πρόκειται για δραματοποιημένη αφήγηση μιας ιστορίας, προϊόντος μυθοπλασίας με αληθοφανή στοιχεία, όπου οι ιστορίες των πρωταγωνιστών πλέκονται, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μεταφερθούν νοερά σε άλλη εποχή, να βιώσουν και να παρασυρθούν από χρώματα, εικόνες και καλά κρυμμένα μυστικά! 
Οι χρησιμοποιούμενοι υλικοί πόροι της δράσης αυτής θα λειτουργήσουν ως διαμεσολαβητές νοημάτων και αξιών και θα δημιουργήσουν γέφυρες μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος οδηγώντας τους επισκέπτες σε τόσο διαφορετικές ερμηνείες του τόπου όσο και οι εκφάνσεις της ζωής. Κατά την διάρκεια των δράσεων αυτών, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το γευστικό μωσαϊκό της πολυπολιτισμικής Ξάνθης, στην οποία προηγουμένως έχουν «περπατήσει» με τις αισθήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.