Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Graffiti στην Αθήνα : Αλλάζοντας τις όψεις των κτιρίων !

«Προσευχηθείτε για εμάς» προτρέπει το γκράφιτι στην Ομόνοια, η πρώτη από τις τρεις εικαστικές παρεμβάσεις, στην πόλη, σε συνεργασία του ΥΠΕΚΑ με την Σχολή Καλών Τεχνών.

Ο μίτος της ζωής θα αποτυπωθεί σε γκράφιτι με πολύχρωμες μπάλες και αίσθηση γλυκιάς αισιοδοξίας, που παραπέμπουν στην αθωότητα της παιδικής ηλικίας, τότε που η Αθήνα είχε γειτονιές, σε τυφλή όψη κτιρίου στην οδό Κασομούλη, στα προσφυγικά του Νέου Κόσμου.
Σε μία εβδομάδα ξεκινά και το γκράφιτι σε άλλη τυφλή όψη κτιρίου, στην οδό Κριεζώτου στο Σύνταγμα, στις παρυφές του Κολωνακίου. «No signal» είναι ο τίτλος του δεύτερου σχεδίου με γεωμετρικά σχήματα, που παραπέμπει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και την επικοινωνία από την οποία απουσιάζει η ανθρώπινη επαφή, σε μια περιοχή, όπου η κατοικία είναι ουσιαστικά απούσα.

Για τα έργα, που εντάσσονται στη δράση «Εικαστικές παρεμβάσεις στον Δημόσιο Χώρο», μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γγ Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Μαρία Καλτσά, με αφορμή την παράδοση σήμερα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του πρώτου από τα τρία γκράφιτι, που εξελίσσονται στην Αθήνα σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ).

Στην ασθμαίνουσα περιοχή της Ομόνοιας, εκεί όπου η ανθρώπινη παρουσία έχει εκπέσει γεννώντας μόνο πενία, αδιέξοδα και εγκληματικότητα, στον τυφλό τοίχο του δεκαόροφου ξενοδοχείου Vienna επί της Πειραιώς 20, επιλέχθηκε να τοιχογραφηθεί μία εκδοχή του πίνακα του Άλμπρεχτ Ντύρερ «Χέρια που προσεύχονται». Όμως, τα «Χέρια, που προσεύχονται» στην Ομόνοια δεν στρέφονται για προσευχή προς τον Θεό, όπως στο 1506, αλλά προς τα κάτω, εκεί όπου, σήμερα, όλα έχουν εγκαταλειφθεί. Το έργο με τίτλο «Praying for us» αποτελεί την καλλιτεχνική πρόταση του φοιτητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Παύλου Τσάκωνα και υλοποιήθηκε από τους ζωγράφους Μανώλη Αναστασάκο και τους αδελφούς Δημήτρη, Μπάμπη και Θανάση Κρέτση.

Το πιλοτικό αυτό Πρόγραμμα Εικαστικών Παρεμβάσεων είναι μόνο μία από τις δράσεις του υπουργείου για τη μεταστροφή του κλίματος στην παλαιά Αθήνα. Για το Γεράνι, μια εξόχως δύσκολη περιοχή με ποσοστό 3% κατοικία, έχουν ανακοινωθεί σειρά κινήτρων για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των κτιρίων. Στόχος δεν είναι ο τεχνητός «εξευγενισμός» του ιστορικού κέντρου της πόλης, αλλά η επιστροφή της κατοικίας σε μία περιοχή, όπου μετά το μεσημέρι, η ζωή της αγοράς και των μικρο-επαγγελματιών ανθρώπων νεκρώνει και δίνει τη θέση της στην εγκληματικότητα και την ανθρώπινη εγκατάλειψη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης :

Mural Arts Program :Πως τα graffiti μετατρέπονται από μουτζούρες σε στοιχείο της καλλιτεχνικής ταυτότητας μιας πόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.