Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Βαρκελώνη :Ολόκληρη η πόλη στο κινητό σου


# Anna Carrió, Δημοσιογράφος.  Τη μετάφραση επιμελήθηκε ο Λάζαρος Αγαπίδης.Δημοσιεύθηκε στο Barcelona Metropolis

Σήμερα δεν αγγίζουμε μια πόλη, ούτε την μυρίζουμε.  Ζούμε μία έξυπνη πόλη μέσω του κινητού τηλεφώνου.  Οι έξυπνες πόλεις προχωρούν ασταμάτητα προς ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, χάρη στην ανάπτυξη των εφαρμογών που βοηθούν το κοινό να κατανοήσει το περιβάλλον τους.
Ορισμένες μελέτες επισημαίνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ένα κινητό τηλέφωνο έχει αυξηθεί κατά 21%. Επί του παρόντος, το 80% του πληθυσμού ηλικίας μεταξύ 18 και 34ων ζουν τη ζωή τους κολλημένοι σε αυτούς τους μικροϋπολογιστές και 46% από αυτούς τους νέους έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το κινητό τους.  
Η Ισπανία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό διείσδυσης αγοράς στην Ευρώπη με 23 εκατομμύρια άνθρωποι με smartphones και 22 εκατομμύρια απ’ αυτούς είναι ενεργοί χρήστες app. Κατεβάζουν τέσσερα εκατομμύρια κινητά apps κάθε ημέρα και ο μέσος αριθμός app ανά συσκευή είναι περίπου 24 για τα smartphones και 31 για τα tablets.  
Όλα αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το κινητό οικοσύστημα είναι πιο υγειές από ποτέ και επιβεβαιώνει την αλλαγή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις πόλεις.  Η ενθάρρυνση των κατοίκων των έξυπνων πόλεων να συμμετέχουν περισσότερο μέσω έξυπνων τεχνολογιών είναι ο στόχος πολλών δημοτικών συμβουλίων, εταιρειών και οργανώσεων, οι οποίοι αναπτύσσουν συστήματα για να εμπλουτίσουν τη σχέση μεταξύ των έξυπνων πολιτών και το περιβάλλον τους και να τους βοηθήσει να ερμηνεύσουν την πληθώρα δεδομένων πραγματικού χρόνου που παράγει μία πόλη.  Ταυτόχρονα, προσπαθούν να καταπολεμήσουν το ψηφιακό χάσμα που αρνείται να εξαφανιστεί.

Ο εορτασμός της Smart City Expo World Congress, του Mobile World Congress και η δύναμη του brand της Βαρκελώνης έχει κάνει την πόλη ένα φυτώριο για τεχνολογίες και εφαρμογές κινητών τηλεφώνων καθώς και για την ανακύκλωση δεδομένων.  Το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης έχει ξεκινήσει το έργο Barcelona a la butxaca (Η Βαρκελώνη στην τσέπη σου), ένα δίκτυο ιστών και εφαρμογών που συνδέουν τους ανθρώπους στην πόλη.  «Με τη Barcelona a la butxaca, από τη στιγμή που ξυπνάτε μέχρι τη στιγμή που θα πάτε για ύπνο, μπορείτε να ζήσετε την πόλη μέσω του κινητού σας», λέει ο Sergi Jerez, Εκτελεστικός Διευθυντής της ηλεκτρονικής διοίκησης του Δημοτικού Συμβουλίου της Βαρκελώνης. Χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία, οι νέες τεχνολογίες κινητών τηλεφώνων προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για την πρόσβαση σε υπηρεσίες της πόλης, την τόνωση της βιομηχανίας για την ενθάρρυνση της δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας και για την εκτόξευση της Βαρκελώνης σε μία πόλη σημείο αναφοράς στον τομέα των έξυπνων πόλεων.  Οι εφαρμογές αυτές θα σας επιτρέπουν να βλέπετε την πρόβλεψη του καιρού, να μαθαίνεται εάν υπάρχουν διαθέσιμα ποδήλατα στην πλησιέστερη στάση, να καταγγείλετε συμβάντα, να πηγαίνετε έξω για τρέξιμο και να μαθαίνεται που είναι τα πλησιέστερο ταρτάν, ή να καλέσετε ένα ταξί και να πληρώσετε με ανέπαφη συναλλαγή, για παράδειγμα.

«Ένας άνθρωπος που ζει, εργάζεται και ξοδεύει τον ελεύθερο χρόνο τους στην πόλη έχει ένα τεράστιο αριθμό apps για να κάνει την καθημερινή του ζωή ευκολότερη», εξηγεί ο Sergi Jerez. Ο αριθμός των κινητών συσκευών είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των υπολογιστών, κάτι που υποδηλώνει ότι το ευρύ κοινό δεν χρειάζεται εκπαίδευση σχετικά με τον ψηφιακό κόσμο, αλλά, αντίθετα, χρειάζεται εργαλεία για να πειραματιστεί και να αλληλεπιδρά με τις υποδομές με έναν εντελώς διαφορετικό.

Μία συμμετέχουσα
 στο συνέδριο 2013 Smart City Expo
Η Βαρκελώνη, η πρωτεύουσα και υποστηρικτής του City Protocol, βρίσκεται πλέον στην τέταρτη θέση της κατάταξης της λίστας 2013 Smart City, μπροστά από το Παρίσι, τη Στοκχόλμη, το Αμβούργο, το Βερολίνο, το Ελσίνκι και το Λονδίνο, και πίσω από την Κοπεγχάγη, το Άμστερνταμ και της Βιέννης.  Αυτές οι μελέτες κατάταξης τον πόλεων που χρηματοδοτούνται από το Co.Exist, επισημάνουν ότι η υπηρεσία ενοικίασης ποδηλάτων Bicing, τα συστήματα ανίχνευσης της ρύπανσης και της διαχείρισης της κυκλοφορίας, καθώς και η περιοχή 22@ της πόλης περιγράφονται ως ισχυρά σημεία για την έξυπνη Βαρκελώνη, μια πόλη με ισχυρούς δεσμούς με το σχεδιασμό και την ποιότητα.

Τα Barcelona Corre, Mercats BCN, BCN Paisatge, Nit dels Museus, Barcelona Arquitectura και MobileBCN είναι μερικές από τις mGovernment πρωτοβουλίες του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο έχει ως στόχο να προωθήσει την παρουσία του στον τομέα της κινητής τεχνολογίας και να δώσει προστιθέμενη αξία στο τοπικό περιβάλλον - συνολικά 35 δημοσιευμένες εφαρμογές και πάνω από 700.000 λήψης εφαρμογών.  
Η πύλη Apps4bcn, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Mobile World Congress 2012, συγκεντρώνει όλα τα διαφορετικά εργαλεία που βοηθούν στην κατανόηση της πόλης και ενθαρρύνουν τη χρήση των κινητών λύσεων, και τα οποία κάνουν τη Βαρκελώνη ένα εργαστήριο και ένα παράδειγμα που ενθαρρύνει την διεθνοποίηση.  «Μερικές φορές στο Google Market ή στο Apple Store είναι δύσκολο να βρείτε μια εφαρμογή που να συνδέεται με τη ζωή μιας πόλης. Στο Apps4bcn έχουμε δημιουργήσει 16 κατηγορίες που σχετίζονται πιο φυσικά με ό, τι χρειάζεται ένας πολίτης», εξηγεί ο Sergi Jerez.  «Εδώ προσφέρουμε δημόσιες και ιδιωτικές εφαρμογές, τα καλύτερα της πόλης, δωρεάν και μη-εταιρικά, και συνιστάται από τους ειδικούς, και όχι από το Δημαρχείο».  Είναι ένα σημείο συνάντησης, όπου τα μέλη του κοινού μπορούν να παίξουν και να κατεβάσουν τις εφαρμογές , να λάβουν καθημερινά συστάσεις από τους εμπειρογνώμονες, να αλληλεπιδρούν με τη δημόσια διοίκηση, και όπου ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να δημιουργήσει νέες πρωτοβουλίες.  
Αλλά ακόμα κι αν το ψηφιακό χάσμα γίνεται όλο και πιο μικρό χάρη στον πολλαπλασιασμό των κινητών συσκευών, εξακολουθούν να είναι πολύ ακριβές και πολύ γρήγορα γίνονται απαρχαιωμένες.

Η Apps4bcn πύλη, η οποία προσφέρει μια σειρά
από εφαρμογές που σχετίζονται με την πόλη.

Ψηφιακή ταυτότητα στο σύννεφο

Η δημιουργία μιας αποτελεσματικής και βιώσιμης διοίκησης που επιτρέπει μια πιο φυσική και απλή σχέση με το δημόσιο έχει οδηγήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στη δημιουργία του συστήματος MobileBCN, μία εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας που διατίθεται για iPhone και Android που επιτρέπει σε κάθε χρήστη smartphone που είναι συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο να αιτηθεί και να χρησιμοποιήσει την ψηφιακή του ταυτότητα.  
Ως μέρος του 2013 Smart City Expo, το Δημοτικό Συμβούλιο παρουσίασε τη νέα αυτή μέθοδο της ψηφιακής πιστοποίησης που παρέχει πρόσβαση σε διάφορες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης και του δημοτικού μητρώο, τα τέλη κυκλοφορίας και το Αρχείο του Πολίτη, και στην οποία θα προστεθούν σταδιακά περισσότερες υπηρεσίες.  «Στο μέλλον, αυτές οι διαδικασίες και οι υπηρεσίες θα πρέπει να επεκταθούν και σε εκείνες των εταιρειών και των ιδιωτικών φορέων» σχολιάζει ο Manel Sanroma, ο οποίος οδήγησε την ανάπτυξη αυτής της εφαρμογής από το Δημοτικό Συμβούλιο.  Ο ίδιος προσθέτει ότι η ευκολία και η φορητότητα των κινητών τηλεφώνων διευκολύνει την πρόσβαση από περισσότερους χρήστες, βοηθώντας έτσι το γεφύρωμα του ψηφιακού χάσματος. Η δυνατότητα να πιστοποιήσουμε την ταυτότητά μας ψηφιακά έχει, ωστόσο, τροφοδοτήσει τη συζήτηση για την ασφάλεια των δεδομένων στο «σύννεφο», αποδεικνύοντας ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει σε αυτόν τον τομέα.

Αλλά πώς δημιουργούνται οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες σε ένα έξυπνο περιβάλλον; 
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης πιστεύει στην επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων και στην παροχή εργαλείων για τις επιχειρήσεις και για άλλα ιδρύματα που αναζητούν μια ευκαιρία σε αυτόν τον τομέα. Μέσω της πύλης Open Data BCN, δεδομένα του δημόσιου τομέα σε ψηφιακή τυποποιημένη και ανοιχτή μορφή έχουν γίνει διαθέσιμα σε όλους.  Το ευρύ κοινό, εταιρείες και ιδρύματα έχουν ελεύθερη πρόσβαση που τους επιτρέπει να πάρουν πληροφορίες και να δημιουργήσουν νέες υπηρεσίες, αυξάνοντας έτσι την ενίσχυση της κοινωνικής και εμπορικής αξίας τους – αυτός είναι ένας τρόπος να δώσουν πίσω στην κοινωνία δημόσια δεδομένα που δεν περιορίζονται νομικά και να ενθαρρύνουν τη χρήση τους.

Ο στόχος είναι να αυξηθεί η διαφάνεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, να εντοπιστούν οι ανάγκες της κοινωνίας, να ενθαρρυνθούν οι νέες πρωτοβουλίες και την προώθηση του οικονομικού ιστού, δηλαδή να ανοιχτεί η πρόσβαση σε δεδομένα και να δημιουργηθεί ένας διάλογος μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης.  «Είναι σημαντικό να έχουμε ένα οικοσύστημα των μεσαζόντων της πληροφορίας, δηλαδή οι άνθρωποι που εργάζονται με τις πληροφορίες», δηλώνει ο Sergi Jerez. «Η συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των έργων έξυπνης πόλης».

Διαβάστε επίσης :

Πως η Βαρκελώνη δουλεύει το όραμα της έξυπνης πόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.