Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Δουβλίνο : Η πόλη ενθαρρύνει τα παιδιά στη χρήση ποδηλάτου

Η πόλη του Δουβλίνου εγκαινίασε πρόσφατα πρόγραμμα ενθάρρυνσης της χρήσης του ποδήλατου σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.Στόχος του είναι να αυξηθεί η σωματική άσκηση των παιδιών και να δημιουργηθεί κουλτούρα χρήσης του ποδήλατου που μεταξύ των άλλων θα έχει αποτέλεσμα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.
Η εκπαίδευση γίνεται μέσα στο σχολείο και αναπτύσεται σε τέσσερα επίπεδα, ώστε το παιδί να αποκτήσει θεωρητική και πρακτική κατάρτιση στη χρήση ποδηλάτου σταδιακά από την αυλή του σχολείου μέχρι τους δρόμους της πόλης.Υπάρχει επίσης εκπαιδευτικό DVD.
Το blog στόχο έχει να προβάλλει καλές πρακτικές Ευρωπαϊκών πόλεων και το επόμενο διάστημα θα δημοσιεύσει πολλές τέτοιες δράσεις με την ετικέτα ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ.
Για δράσεις στην Ελλάδα δείτε:
www.podilato.gr , www.podilates.gr ,www.enosipezon.gr ,podilatada.blogspot.com
Η Καρδίτσα και το ποδήλατο


Το Δημοτικό συμβούλιο του Δουβλίνου πρέπει να επαινεθεί για την πρωτοβουλία του να ενθαρρύνει περισσότερο τα παιδιά να χρησιμοποιούν ποδήλατο από και προς το σχολείο: Το πρόγραμμα BIKE START επικεντρώνεται στα παιδιά από 6 - 12 ετών, αλλά είναι επίσης στη διάθεση των νέων ενηλίκων για την ποδηλασία ή την επιστροφή στη δράση μετά από πολλά χρόνια. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δουβλίνου είναι η πρώτη τοπική αρχή στην Ιρλανδία που θεσπίζει ένα τέτοιο σύστημα. Ο Δήμαρχος του Δουβλίνου, Emer Costello, εγκαινίασε το νέο πρόγραμμα κατάρτισης του ποδηλάτου στις 15 Ιουλίου 2009.

Στα τελευταία 20 χρόνια μέχρι το 2006, ο αριθμός των παιδιών με ποδήλατο στο σχολείο μειώθηκαν κατά 83% σε μόλις 4.000 σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής. Η τάση ήταν - και εξακολουθεί να είναι - να μεταφέρονται στο σχολείο με αυτοκίνητο από τους γονείς τους. Κατά την ίδια περίοδο υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία. Το Trinity College της Ιρλανδίας δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση, «Μεγαλώνοντας στην Ιρλανδία», και διαπίστωσε ότι ένας στους τέσσερις είναι υπέρβαροι, κυρίως επειδή δεν κάνουν αρκετή σωματική άσκηση και οι διατροφικές συνήθειες περιείχαν υπερβολικές ποσότητες «κακών» τροφίμων. Η ποδηλασία για το σχολείο, ακόμη και σε σχετικά μικρές αποστάσεις, είναι ένας τρόπος για την αντιμετώπιση των συνηθειών των παιδιών να βλέπουν τηλεόραση και να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Το πρόγραμμα BIKE START είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατάρτισης χρήσης ποδηλάτου, το οποίο προσφέρει το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Η πρωτοβουλία σε πιλοτικό στάδιο σε 21 δημοτικά σχολεία στο Δουβλίνο, δείχνει τι μπορεί να επιτευχθεί με ένα καλά στοχοθετημένο πρόγραμμα σε τοπικό επίπεδο. Η εφαρμογή του σε ένα σχολείο και μόνο, έχει ήδη οδηγήσει σε πενταπλασιασμό του αριθμού των παιδιών που χρησιμοποιούν το ποδήλατο:
Εάν ένα τέτοιο εντυπωσιακό άλμα της διάθεσης για χρήση των ποδηλάτων , θα μπορούσε να επαναληφθεί σε όλη την πόλη, θα έχει τεράστιες επιπτώσεις όχι μόνο για τη σωματική υγεία των παιδιών, αλλά και για τα επίπεδα της κυκλοφορίας.

Ο Δήμαρχος του Δουβλίνου δήλωσε ότι:
«Το πρόγραμμα BIKE START είναι πιστεύω, ένα σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης των παιδιών και χαίρομαι που θα εισαχθεί σε δημοτικά σχολεία το Σεπτέμβριο (σημ. του 2009). Αυτό το πρόγραμμα θα ενθαρρύνει τόσο τους μαθητές όσο και τους ενήλικες για την προώθηση θετικής και υπεύθυνης στάσης απέναντι στην προσωπική τους ασφάλεια αλλά και των άλλων χρηστών του οδικού δικτύου»

Το BIKE START πρόγραμμα είναι τετραετούς διάρκειας που θα διδάσκονται στο δημοτικό σχολείο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και θα έχει τέσσερα επίπεδα μάθησης.
Επίπεδο 1 – θεωρία στην τάξη: Θα έχει για βάση το πρόγραμμα που καλύπτει τη θεωρία της ασφαλούς ποδηλασίας και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και τα οφέλη της ασφαλέστερης ποδηλασίας. Το επίπεδο αυτό είναι κατάλληλο για τους μαθητές στα δημοτικά σχολεία από την 3η τάξη και μπορεί να διδαχθεί άσχετα αν έχουν ένα ποδήλατο ή μη. Οι σπουδαστές που ολοκληρώνουν το επίπεδο αυτό μπορεί στη συνέχεια να παρακολουθήσουν το επίπεδο 2.
Επίπεδο 2 - πρακτική εκτός δρόμου: Αυτό καλύπτει εκτός δρόμου πρακτική εκπαίδευση των δεξιοτήτων στην αυλή του σχολείου. Όλα τα σήματα και εξοπλισμός που προβλέπεται από τη Μονάδα Οδικής Ασφάλειας να μπορέσει ο εκπαιδευόμενος α να καλύψει όλες τις πτυχές των δεξιοτήτων και των μαθησιακών αποτελεσμάτων που απαιτούνται για την κατανόηση της ασφαλούς χρήσης και του χειρισμού του ποδηλάτου.
Επίπεδο 3 – Εκπαίδευση στο δρόμο της γειτονιάς: Το τμήμα αυτό αφορά την κατάρτιση σε ήσυχους δρόμους δίπλα στο σχολείο και να επιτρέπει στους ποδηλάτες να αποκτήσουν εμπειρία του ποδηλάτου στην κυκλοφορία. Ο ποδηλάτης θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τα επίπεδα 1 και 2 και πρέπει να είναι τουλάχιστον στην 6ης τάξη πριν από την έναρξη του επιπέδου 3, εκτός από αυτά πρέπει να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και στην εμπειρία από την πρακτική των δεξιοτήτων για την ποδηλασία στο δρόμο.
Επίπεδο 4 – Εκπαίδευση στους δρόμους της πόλης : Επίπεδο 4 ,καλύπτει την κατάρτιση στο δρόμο σε διαδρομές στην πόλη και περιλαμβάνει το σχεδιασμό ενός ταξιδιού στο σχολείο ή την εργασία. Οι ασκούμενοι πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τα μαθήματα και για τα τρία επίπεδα, προκειμένου να αρχίσουν αυτό το τμήμα του προγράμματος.
Σαν μέρος της εκπαίδευσης διατίθεται υποστηρικτικό υλικό κατάρτισης σε DVD που διανέμεται σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης. Επιπλέον, οι ποδηλάτες, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να δουν το DVD στην ιστοσελίδα: www.dublincity.ie

Για την υποστήριξη του προγράμματος, το Συμβούλιο λαμβάνει επίσης μέτρα για τους δρόμους της πόλης και των γενικών συνθηκών για ασφαλέστερη χρήση από τους ποδηλάτες.
Επικοινωνία: Michael Byrne , Dublin City Council ,michael.byrne @ dublincity.ie www.dublincity.ie

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.