Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Το κόστος ζωής ανάλογα με τον τόπο κατοικίας μας

Βασικός δείκτης για την αξιολόγηση μιας πόλης είναι το κόστος ζωής.Ενδιαφέρει και τους κατοίκους της και τους επισκέπτες.Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην απόφαση μελοντικών κατοίκων που σκοπεύουν να την επιλέξουν για κατοικία λόγω άλλων παραγόντων ( εργασία, ποιότητα ζωής κτλ).
Πώς όμως η οικονομική κρίση επιρέασε τα εισοδήματα και το κόστος ζωής στις πόλεις ?
Πρόσφατα δημοσιευθηκε έρευνα της UBS που καταγράφει το κόστος ζωής σε 73 πόλεις του κόσμου , το επίπεδο μισθών και το κόστος προϊόντων και υπηρεσιών.Χρησιμοποιώντας ένα "καλάθι" καταναλωτή, το οποίο αποτελείται κατά:
14% είδη διατροφής ,4% οινοπνευματώδη και προϊόντα καπνού,7% υγιεινή και περίθαλψη ,5% είδη ρουχισμού ,7% οικιακά είδη και ηλεκτρονικές συσκευές ,20% οικίες ,6% θέρμανση και φωτισμός ,15% μεταφορές ,22% διάφορες συσκευές.
Αν παραμερίσουμε μεθοδολογικά προβλήματα τέτοιων ερευνών όπως το ότι κάθε μια από τις παραπάνω κατηγορίες παίζει διαφορετικό ρόλο για το πορτοφόλι κάθε καταναλωτή (πχ η κατηγορία "διάφορες συσκευές" παίζει μικρότερο ρόλο για τον κάτοικο μιας φτωχής χώρας και μεγαλύτερη τα "είδη διατροφής" ή η τιμή του ελαιολάδου στην Κρήτη είναι μικρότερη από την τιμή του στις ΗΠΑ) αξίζει τον κόπο να την μελετήσουμε.
Η έρευνα παρουσιάσθηκε μεταξύ άλλων στην εφημερίδα "Καθημερινή" από τον δημοσιογράφο Λεωνίδα Στεργίου που στο τέλος του κειμένου του συμπέραινε:


"Από το 2006 στην Αθήνα οι τιμές των 122 προϊόντων και υπηρεσιών της UBS αυξήθηκαν κατά 17%. Σήμερα το καλάθι αυτό κοστίζει 2.158 δολάρια, έναντι 1.833 δολαρίων το 2006. Από τη σύγκριση των τιμών σε 73 πόλεις διεθνώς, προκύπτει ότι όπου υπάρχει ανταγωνισμός έχουν συμπιεστεί οι τιμές και παράλληλα έχουν μειωθεί οι αποκλίσεις από χώρα σε χώρα.
Τα πιο ακριβά τρόφιμα συναντάμε στην Ιαπωνία (710 δολάρια στο Τόκιο) και την Ελβετία (660 δολάρια στη Ζυρίχη και 630 στην Γενεύη). Γενικά, τα τρόφιμα στην Ελβετία είναι κατά 45% ακριβότερα από ό,τι στην υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη. Τα πιο φθηνά στην Ευρώπη βρίσκονται στη Βουδαπέστη και το Βουκουρέστι (275 και 278 δολάρια, αντίστοιχα).
Ο Ελληνας μπορεί να ντυθεί φθηνότερα στις ΗΠΑ και το Λονδίνο από ό,τι στη χώρα του. Η ακριβότερη αγορά για το ένδυμα είναι το Τόκιο (άνω των 1.300 δολαρίων για άνδρες και γυναίκες).
Μολονότι ο ανταγωνισμός διεθνώς έχει μειώσει τις τιμές των ηλεκτρονικών συσκευών, στην Αθήνα οι τιμές είναι υψηλότερες του μέσου όρου. Ο δυτικοευρωπαίος μπορεί να αγοράσει ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές στην Ανατολική Ευρώπη φθηνότερα κατά 560 δολάρια."

Κατεβάστε και διαβάστε την έρευνα της UBS από την ιστοσελίδα της

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.