Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

2009 Country brand index:Μελλοντικές Τάσεις, Τουρισμός , Branding Χωρών με το βλέμμα των ειδικών

Συνεχίζουμε σήμερα τη δημοσίευση της περίληψης της έκθεσης 2009 Country brand index της εταιρείας Future Brand, που όπως έχουμε επισημάνει σε παλαιότερη ανάρτηση λαμβάνεται παγκοσμίως υπόψη ιδιαίτερα από τους ανθρώπους του Τουρισμού.

Παρουσιάζονται τα κεφάλαια :Μελλοντικές Τάσεις, Τουρισμός , Branding Χωρών και το βλέμμα των ειδικών

Τη μετάφραση έκανε ο Τσαγκαράκης Μανώλης, οικονομολόγος, στο το Δήμο Ηρακλείου

Σε επόμενη ανάρτηση θα δημοσιεύσουμε το τελευταίο τμήμα της μετάφρασης της περίληψης που αφορά τα κεφάλαια , Πέρα από το Τουρισμό: «Οι πολιτικές και οικονομικές πλευρές της Ταυτότητας των Χωρών» και στην μεθοδολογία σύνταξης της έκθεσης


ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ , ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ BRANDING ΧΩΡΩΝ

Ο Richard Watson μελέτησε το πεδίο εφαρμογής των δέκα από τις πιο σημαντικές τάσεις για το 2009 και μετά. Έχουμε αναπτύξει μερικές ενδιαφέρουσες θεωρίες για τον τουρισμό και τα εμπορικά σήματα μιας χώρας.

Fear & Loathing
Είμαστε σε μια νέα εποχή άγχους, όπου οι άνθρωποι ανησυχούν για τις θέσεις εργασίας τους, τα σπίτια τους, τις οικονομίες τους και την διάσωση του πλανήτη. Είναι η γενική αίσθηση ότι ο κόσμος κινείτε εκτός ελέγχου. Ενώ οι πολλές πτήσεις προκαλούν φόβο στον κόσμο, υπάρχει μια ευκαιρία για άτομα να μπορούν να «ξεφύγουν» το καθημερινό άγχος και τις αγωνίες τους. Ελκυστικοί προορισμοί και κρουαζιέρες προσφέρουν άνεση και φροντίζουν για κάθε λεπτομέρεια που μπορεί να ανησυχήσει τους ταξιδιώτες.

De-Leveraging
Αυστηρότεροι νόμοι και μεγαλύτερη αβεβαιότητα θα οδηγήσουν στο να μειωθεί η εξάρτηση από τη χρηματοδότηση του χρέους, το οποίο θα μπορούσε να σημάνει μια νέα δύσκολη εποχή. Οι τουρίστες αναμένουν να κάνουν μικρότερες, λιγότερο δαπανηρές και πιο κοντινές εκδρομές ώστε κάποια στιγμή στο μέλλον να μπορέσουν αν κάνουν διακοπές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.. Οι χώρες με τις πιο σύγχρονες υποδομές είναι σε θέση να πάρουν μια ώθηση, λόγω καθυστερήσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Back to Basics
Η απλότητα, η διαφάνεια και τα προϊόντα που δεν είναι υπέρ-μελετημένα είναι πλέον δημοφιλή. Η αβεβαιότητα οδηγεί σε ότι τα άτομα σε πράγματα που γνωρίζουν, κατανοούν και εμπιστεύονται. Η τάση αυτή είναι πιθανό να συνεχιστεί αλλά και μικρότερα κράτη με απλές προσφορές όπως αυθεντική κουλτούρα και φιλοξενία θα πάνε καλά επίσης.

Digital Diets
Οι άνθρωποι πνίγονται στα δεδομένα και έχουν αρχίσει να αισθάνονται την ανάγκη να γίνουν λιγότερο συνδεδεμένοι. Αυτό μπορεί να σημαίνει το τέλος των κοινωνικών σχέσεων ή εξεύρεση τρόπων για να αποσυνδεθούν από την καθημερινότητα. Η ευκαιρία είναι για λιγότερο γνωστούς προορισμούς για να προσφέρουν στους ανθρώπους μια όαση ηρεμίας από τις φορτισμένες ζωές τους. Είτε υψηλού κόστους spa ή ράφτινγκ σε μια απομονωμένη τοποθεσία, οι άνθρωποι θα αναζητήσουν τρόπους για να απολαύσουν μια γνήσια εμπειρία με την οικογένεια ή και φίλους.

Enoughism
Όλο και περισσότεροι ανησυχούν για την υγεία του πλανήτη και την επιρροή του υλισμού, οι άνθρωποι αρχίζουν να απομακρύνονται επιδιώκοντας να επανασυνδεθούν με τις απλούστερες απολαύσεις της ζωής. Ο Οικοτουρισμός, εθελοντο-τουρισμός, οικογενειακές διακοπές θα αποδώσουν πολύ καλά μιας και βοηθούν τους ανθρώπους να αναβαθμίσουν τη ζωή τους μέσω άϋλων αγαθών. Εξωτικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο δυσκολεύονται να προσελκύσουν τους ανθρώπους που αισθάνονται την ανάγκη για κοντινές διακοπές.

IMBY’S
«In My Back Yard» (στην πίσω αυλή μου) είναι μια αντίδραση στην απογοήτευση για την παγκοσμιοποίηση. Μένοντας στο τοπικό επίπεδο, βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται περισσότερο ότι διατηρούν τον έλεγχο. Οι εξωτικοί προορισμοί δεν είναι και πολύ ελκυστικοί σε άτομα που νιώθουν έντονα την προτίμηση για διακοπές στον τόπο τους. Αυτοί θα προτιμήσουν κοντινούς τοπικούς προορισμούς ή τουλάχιστον εθνικούς προορισμούς.

Seriousness
Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, υπάρχουν δύο απαντήσεις: να εθελοτυφλεί κανείς ή να μάθει τι συμβαίνει. Για πολλούς, αυτό θα σημαίνει μια στροφή προς πιο σοβαρές πηγές πληροφόρησης. Στο άμεσο μέλλον, αυτό μπορεί να σημαίνει μείωση της σημασίας των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης ως πηγή πληροφοριών για τον προορισμό με την επιστροφή στο προσκήνιο των «ειδικών» πηγών. Το ενδιαφέρον για επίσκεψη σε σοβαρά αξιοθέατα όπως τα Ηνωμένα Έθνη ή της Χάγης θα μπορούσε να ξεχωρίσει.

The Human Brain
Με την πρόοδο της τεχνολογίας, ο τομέας της διερεύνησης του ανθρώπινου εγκέφαλου αποτελεί ερευνητική προτεραιότητα. Στο μακρινό μέλλον, άμεσες ψηφιακές διεπαφές στον εγκέφαλο και μέθοδοι επαυξημένη πραγματικότητας θα παρέχουν ένα μέσο για να ενισχύσουν την εμπειρία του επισκέπτη. Οι μελλοντικοί τουρίστες θα μπορούν να ξέρουν πληροφορίες απλώς κοιτώντας μια τοποθεσία.

Eco-Wars
Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένα μεγάλο θέμα που έχει φανατικούς χωρισμένους σε δύο στρατόπεδα. Η πολυπλοκότητα της συζήτησης τους διατηρεί την πλειοψηφία του κόσμου απληροφόρητο για όσα υποψιάζονται ότι συμβαίνουν. Νέες υπηρεσίες θα δημιουργηθούν για ταξιδιώτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν πιο υπεύθυνα σε μέρη που δεν μολύνουν το περιβάλλον.

Fear of the Unknown
Οι άνθρωποι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι το μέλλον είναι αβέβαιο. Αυτό φυσικά οδηγεί σε αβεβαιότητα και άγχος. Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ελέγχουν τι μπορούν να ελέγξουν. Αυτό μπορεί να καταστήσει δυσχερέστερη για νεότερα, λιγότερο γνωστούς προορισμούς, ξενοδοχεία, θέρετρα και άλλα αξιοθέατα. Δεν μπορεί κανείς να ελέγξει το μέλλον, αλλά μπορεί να εξασφαλίσει το επιθυμητό αποτέλεσμα εφαρμόζοντας τα γνωστά και επιτυχημένα.

TO ΒΛΕΜΜΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ

«Το διαδίκτυο έχει ανακηρυχτεί σαν το πιο σημαντικό κανάλι επικοινωνίας»
Οι ειδικοί στο χώρο του τουρισμού θεωρούν το διαδίκτυο σαν μια πλατφόρμα που εξακολουθεί να αυξάνεται όχι μόνο σε σημασία αλλά και στην κατανομή των ποσοστών προϋπολογισμών μάρκετινγκ διαφόρων χωρών όσον αφορά την παροχή πληροφοριών και εμπειριών.
«Το Internet είναι από τα πιο ισχυρά και αποτελεσματικά κανάλια μάρκετινγκ για την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία. Οι επαγγελματίες του μάρκετινγκ θα συνεχίσουν να αυξάνουν τους προϋπολογισμούς τους προς την αναδυόμενη ψηφιακή τεχνολογία που είναι χαμηλού κόστους, έχουν παγκόσμια εμβέλεια και επίσης έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στις πωλήσεις. Το δικτυακό μάρκετινγκ προσφέρει μια πιο στοχοθετημένη προσέγγιση σε σχέση με τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, παρέχοντας την καλύτερη απόδοση στις επενδύσεις. «Το Διαδίκτυο αποτελεί ήδη σημαντικό προμηθευτή του τουρισμού και θα αντικαταστήσει το παραδοσιακό πρακτορείο ταξιδιών ως η προτιμώμενη επιλογή για την κράτηση πτήσεων και δωματίων στα ξενοδοχεία.

«Από στόμα σε στόμα»
Οι ειδικοί σημειώνουν τη σημασία των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, δημιουργώντας διάλογο και επηρεάζουν σημαντικά τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων των ταξιδιωτών. Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχουν τώρα την ίδια επιρροή όπως την «από στόμα σε στόμα» επικοινωνία όχι μόνο εισάγοντας νέους τρόπους για τους καταναλωτές να ενημερωθούν για τους προορισμούς και προϊόντα του ενδιαφέροντος τους, αλλά επιτρέπει στις χώρες και τους προορισμούς να τοποθετούνται στην σκακιέρα του τουρισμού με ένα πιο δυναμικό τρόπο.
Ενώ τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης δεν θα εξαλείψουν εντελώς τα παραδοσιακά κανάλια ενημέρωσης, οι επαγγελματίες θα πρέπει να δαπανούν μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου τους καθώς και πόρους ενσωματώνοντας τους στις στρατηγικές και στις εκστρατείες τους.
Στο πνεύμα της διαφάνειας, τα κοινωνικού φόρουμ δικτύωσης προσφέρουν σημαντικούς χώρους για τους ανθρώπους ώστε να έχουν πρόσβαση και να ανταλλάσσουν πληροφορίες, ειδήσεις και προσωπικές γνώμες. Επίσης επιτρέπουν στους παραπάνω να ελέγχουν καλύτερα και να τροποποιούν τα διαφημιστικά τους μηνύματα.


«Το επόμενο μεγάλο βήμα»
Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι η γήρανση του πληθυσμού, η αύξηση του πληθυσμού της μεσαίας τάξης, η εξέλιξη των τομέων του τουρισμού υψηλής ειδίκευσης και του πλούτου των αναδυόμενων αγορών οδηγούν την αλλαγή στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία.
Ο ρυθμός των ταξιδιών υψηλής ειδίκευσης, δηλαδή τα ταξίδια ακριβώς στα μέτρα και στις απαιτήσεις των ταξιδιωτών, θα συνεχίσει να αυξάνεται σε ποικιλία και σε επιρροή, με τμήματα όπως οικολογικά ταξίδια, ιατρικού τουρισμού, για γηραιότερους, κτλ θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Οι διακριτικές δαπάνες των καταναλωτών μετατοπίζονται - από τις αναπτυγμένες προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και από νεότερες σε μεγαλύτερες ηλικίες - η τουριστική βιομηχανία πρέπει να εξελιχθεί για να καλυφθούν οι ανάγκες των νέων αυτών ταξιδιωτών. Βλέπουμε αλλαγές στα δημογραφικά ταξίδια: η νέα μέση τάξη προκύπτει από την Κίνα και την Ινδία, και ενώ η ανάπτυξη του τουρισμού και της αγοράς αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τις ώριμες χώρες, οι αναδυόμενες οικονομίες επιταχύνουν το βηματισμό τους.


«το κόστος της φήμης»
Οι επαγγελματίες σημειώνουν ότι η προβολή μιας χώρας και τα τοπία της σε δημοφιλείς ταινίες και στην τηλεόραση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προσθέσουν αξία και να προκαλέσουν την προσοχή του κόσμου.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη δυνητική αξία των εναλλακτικών μέσων προώθησης όπως ταινίες, τηλεόραση ή λογοτεχνία, όταν γίνετε προσπάθεια να αυξηθεί η εξοικείωση με ένα συγκεκριμένο προορισμό.
Οι δημοφιλής ταινίες είναι το καλύτερο εργαλείο μάρκετινγκ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για μια πόλη ή χώρα, όπως η ταινία: «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» που για τη Νέα Ζηλανδία ή τον τρόπο που η ταινία Αυστραλία συνδέθηκε με την εκστρατεία για τον τουρισμό της χώρας αυτής, είναι ανεκτίμητη.
Όταν οι προορισμοί είναι το πλατό για τηλεοπτικές ταινίες, Reality TV ή αθλητικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ, οι πιθανοί επισκέπτες παίρνουν μια καλύτερη και ρεαλιστικότερη ιδέα για την προσωπικότητα του τόπου σε σχέση με τις σελίδες ενός τουριστικού φυλλαδίου.

«Η χρονιά των ευκαιριών»
Με το κόστος των ταξιδιών να είναι σε πρωτοφανή μείωση, ακόμη και οι πιο ήπιοι σε απαιτήσεις ταξιδιώτες ξεκίνησαν να ζητούν παραπάνω πράγματα για τα χρήματά τους.
Μετά από πολλά χρόνια ανόδου των τιμών, το 2009 θα πρέπει να θυμόμαστε για την εμφάνιση του ταξιδιού χαμηλής αξίας. Ενώ αυτή η έννοια δεν είναι καθόλου νέα, σπάνια έχουμε δει τέτοιες δραματικές περικοπές σε όλους τους τομείς, με τις τιμές να «πέφτουν» σημαντικά κατά τους τελευταίους 12 μήνες και να προστίθεται αξία σε ξενοδοχεία, πακέτα και εκδρομές. Περισσότεροι επιβάτες από ποτέ βασίζονται στην «συλλογή» και εξαργύρωση bonus πόντων για αγορά πτήσεων και πληρωμή για δωμάτια ξενοδοχείου. Οι ταξιδιώτες πλέον προτιμούν να παραμένουν κοντά στο σπίτι τους παρά τα μεγαλύτερα ταξίδια. Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αναμένεται να αυξηθούν. Όσο η τιμή αποτελεί το βασικό θέμα αποφάσεων, χώρες με ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες και καλή ποιότητα υπηρεσιών για την αξία τους θα ωφεληθούν.

«Τι έχει σημασία»
Οι ταξιδιώτες θέλουν να έχουν ένα πιο ενεργό ρόλο στα μέρη που επισκέπτονται, ενσωματώνοντας τον εαυτό τους στην κουλτούρα του μέρους αναζητώντας για συναισθηματική αξία στις ταξιδιωτικές εμπειρίες τους. Οι ταξιδιώτες έχουν την τάση να επιλέγουν τους προορισμούς που προσφέρουν πολιτιστικά, ιστορικά και φυσικά αξιοθέατα. Οι άνθρωποι δεν θέλουν απλά να δούνε χώρους και τοπία αλλά και να καταλάβουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που ζουν στους τόπους που επισκέπτονται. Τα ταξίδια δεν είναι πλέον για να γεμίζουν τα ξενοδοχεία. Πρόκειται για τη απόκτηση της γνώσης, την εξερεύνηση της φύσης, της ιστορίας, του πολιτισμού και την αίσθηση του να ανακαλύψουν το αληθινό πνεύμα του προορισμού τους. Οι άνθρωποι αναζητούν την σημασία στην εμπειρία τους (τόσο σε οικονομικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο), την γνησιότητα και, ίσως περισσότερο από ποτέ, την ευκαιρία να συνδεθούν με το τοπικό πληθυσμό και τον πολιτισμό του προορισμού.

«Η Ανταγωνιστική Ταυτότητα των Χωρών ( country branding ) 2.0 »
Καθώς ο ανταγωνισμός αυξάνεται η κατηγορία ωριμάζει, οι ειδικοί συμφωνούν ότι όλο και πιο εξελιγμένες προσπάθειες branding χρειάζονται για να προστεθεί αξία και να δημιουργηθεί διαφοροποίηση και να «οδηγηθούν» οι ταξιδιώτες σε έναν συγκεκριμένο προορισμό.
Το Branding δεν είναι απλώς ένα σημαντικό θέμα, είναι αναγκαίο, είναι ο ισχυρότερος τρόπος να επικοινωνήσει την ιστορία μιας χώρας, να οικοδομήσει προσδοκίες και να καθοδηγήσει την επισκεψιμότητα.
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των προορισμών αυξάνεται μαζί με την ποιότητα των branding και μάρκετινγκ προσπαθειών τους. Οι χώρες που δεν συνεχίζουν να προσπαθούν σκληρά θα μείνουν πίσω στον ανταγωνισμό αυτό.
Η επωνυμία επηρεάζει πολλά περισσότερα από τον τουρισμό. Μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στον τομέα των επιχειρήσεων, ειδικά στο δυναμικό της χώρας για ξένες επενδύσεις και εμπόριο. Παίζει μεγάλο ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την επιλογή τόπου προορισμού για τον ταξιδιώτη.

«Η πτώση ?»
Ενώ ο τομέας του τουρισμού και των ταξιδιών έχει λάβει ένα χτύπημα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, δεν σημαίνει φυσικά την καταστροφή του. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι οικονομικές προκλήσεις που θα ανοίξουν ένα εντελώς νέο σύνολο δυνατοτήτων για τις αναπτυσσόμενες χώρες / περιοχές.
Η τουριστική βιομηχανία είναι σε γενικές γραμμές ελαστική. Ακολουθώντας την ανάκαμψη στην οικονομία, η τουριστική βιομηχανία θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά θα υπάρξουν προορισμοί που θα αναπτυχθούν με ταχύτερους ρυθμούς, όπως η Κίνα, η Νότια Αμερική, η Νοτιοανατολική Ασία, η Κεντρική και η Ανατολική Ευρώπη. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τις προοπτικές για τη βιομηχανία των ταξιδιών γιατην επόμενη πενταετία και πέρα. Ισχυρές αγορές όπως η Αυστραλία και ο Καναδάςθα γίνουν ισχυρότερες, αλλά και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής θαεμφανιστούν σαν αξιόλογοι ανταγωνιστές. Με την πτώση της οικονομίας και την αργή ανάκαμψη, ο στόχος θα είναι για τον ταξιδιώτη που αναζητά προσφορές καθώς και οι ταξιδιώτες που αναζητούν την πολυτέλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.