Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Κρήτη:Στο Πρόγραμμα Καταγραφής Άριστων Πρακτικών Προορισμών

Αναδημοσιεύουμε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων μια μεγάλη επιτυχία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κρήτης στον Τουριστικό τομέα.

"Ένα μεγάλο όραμα, την ένταξη της Κρήτης ως ενιαίας περιφέρειας στο "Πρόγραμμα Καταγραφής Άριστων Πρακτικών Προορισμών", το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία του Συμβουλίου Προορισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, πέτυχαν χθες οι νομάρχες του νησιού που βρίσκονται στο Βερολίνο στα πλαίσια της τουριστικής έκθεσης (Ι.Τ.Β.) με στόχο την καλύτερη τουριστική προβολή του νησιού.

Η ένταξη της Κρήτης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έγινε μέσω της διανομαρχιακής εταιρείας Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας και επικυρώθηκε με σύμβαση που υπέγραψε η Νομάρχης Ηρακλείου, κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη - Ηλιάκη, ως πρόεδρος του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας, με το Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Taleb Rifai, παρουσία και της Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Άντζελας Γκερέκου, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, στα πλαίσια της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης του Βερολίνου. Το γεγονός αυτό έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στη δράση και ενίσχυσε το προφίλ της Κρήτης ως βιώσιμου τουριστικού προορισμού, ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη τουριστική περίοδο.

Ο φορέας που υλοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το "Παγκόσμιο Κέντρο Αριστείας Πρακτικών σε Προορισμούς" (C.E.D. - World Centre of Excellence for Destinations) και στοχεύει στην προώθηση καινοτόμων στρατηγικών και προγραμμάτων διαχείρισης προορισμών. Την πρωτοβουλία για την ένταξη της Κρήτης στο πρόγραμμα ανέλαβε το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, ως φορέας ανάπτυξης του Γαστρονομικού Τουρισμού που στοχεύει στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και την ανάπτυξη της ενδοχώρας, προωθώντας βιώσιμες τουριστικές πρακτικές. Στην παρούσα φάση, η εταιρεία είναι ο μόνος παγκρήτια θεσμοθετημένος φορέας του οποίου η λειτουργία αφορά και στην τουριστική ανάπτυξη, ενώ μέσω του Διοικητικού του Συμβουλίου εκπροσωπείται όλη η Κρήτη.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την κατάρτιση ενός λεπτομερούς "Σχεδίου Διαχείρισης Προορισμού" που θα στοχεύει στην προσαρμογή της Κρήτης στα νέα παγκόσμια τουριστικά δεδομένα, από τον πλέον αρμόδιο και αναγνωρισμένο διεθνή θεσμικό φορέα, που είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού."



Παράλληλα, η Κρήτη θα εξασφαλίσει τη στήριξη και καθοδήγηση του Παγκόσμιου Κέντρου Αριστείας Πρακτικών σε Προορισμούς κατά την υλοποίησή του Σχεδίου για τα επόμενα 4 χρόνια. Η διαδικασία προβλέπεται να διαρκέσει 5 με 7 μήνες και η τελική μελέτη - σχέδιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού θα αποτελέσει τον οδηγό για τη Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης και τη βέλτιστη λειτουργία της ως τουριστικού προορισμού 12 μήνες το χρόνο.

Καθώς εν τω μεταξύ θα έχει δημιουργηθεί η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, το υλικό αυτό θα μπορέσει να αποτελέσει τον οδηγό για την βέλτιστη οργάνωση του - ενιαίου πλέον - φορέα τουριστικής προβολής που θα λειτουργεί υπό την αιγίδα της, εξασφαλίζοντας ότι στις λειτουργίες του θα ενσωματωθούν όλες οι σύγχρονες πρακτικές. Οι δράσεις του Σχεδίου θα υλοποιηθούν από όλους τους φορείς του τουρισμού και όχι αποκλειστικά από το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, το οποίο ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ένταξη της Κρήτης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Η πορεία αυτή έρχεται να απαντήσει στα μακροχρόνια αιτήματα των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ευέλικτου και αποτελεσματικού "Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού" ο οποίος θα μπορέσει να καθοδηγήσει τις απαραίτητες αλλαγές στο τουριστικό προφίλ του νησιού, και θα μπορέσει να εξασφαλίσει ότι η δομή της τουριστικής προβολής που θα δημιουργηθεί με την αλλαγή στον τομέα της αυτοδιοίκησης (αλλαγή που ενισχύει ακόμα περισσότερο την έννοια της Κρήτης ως ενιαίο προορισμό) θα έχει μέγιστη αποτελεσματικότητα. Η υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας είναι κρίσιμη στην παρούσα φάση, λόγω των κλαδικών προβλημάτων του τουριστικού τομέα και ουσιαστικά έρχεται να δώσει λύσεις αξιοποιώντας το μεταβατικό χρονικό διάστημα που θα προηγηθεί των αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ταιριάζει απόλυτα με τις κατευθύνσεις της Πράσινης Ανάπτυξης και θα μπορέσει να δώσει συγκεκριμένες λύσεις και κατευθύνσεις για τον τουριστικό τομέα του νησιού μέσα στο 2010, εξασφαλίζοντας τη σωστή προετοιμασία για την επόμενη τουριστική σεζόν.

Μέχρι σήμερα από την Ελλάδα μόνο η Σάμος είχε επιτύχει την ένταξή της στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, εκτός από την Κρήτη, οι άλλοι προορισμοί που μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι: 1. Douro Valley, Πορτογαλία 2. Πόλη του Μεξικού, Μεξικό 3. Ανδόρα (Πριγκηπάτο της Ανδόρρας) 4. Cantons-de-l'Est, Καναδάς 5. Madeira, Πορτογαλία 6. Riviera Maya, Μεξικό 7. Jeddah, Σαουδική Αραβία 8. Chengdu, Κίνα 9. Tela, Ονδούρα 10. Σάμος, Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.