Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Η συμβολή του δημιουργικού κεφαλαίου των πόλεων στη προσπάθεια για ανάκαμψη

Στην προσπάθεια που καταβάλεται για την οικονομική ανάκαμψη σημαντικό ρόλο παίζει το «δημιουργικό» (creative)  κεφάλαιο των πόλεων.

Σήμερα, περίπου το 10% των εργαζομένων που ζουν σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης απασχολούνται επαγγελματικά από τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα.Γι' αυτό πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτό το κεφάλαιο των πόλεων της Ευρώπης για να προωθηθεί η οικονομική ανάκαμψη. Είναι  ένα βασικό μήνυμα από τους δημάρχους των μεγαλύτερων πόλεων της Ευρώπης ως απάντηση στις φιλοδοξίες που περιγράφονται στην 2020 στρατηγική της ΕΕ. 

Επαγγελματίες με υψηλή ειδίκευση και κινητικότητα που παράγουν νέες ιδέες στις τέχνες, στο σχεδιασμό και στα media ελκύονται φυσιολογικά σε πόλεις που προσφέρουν την κρίσιμη μάζα των επιχειρήσεων, των αγορών, των υποδομών και την πολιτιστική πολυμορφία.

Για παράδειγμα, το έτος του Λίβερπουλ ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2008 παρατηρήθηκε μία αύξηση κατά 8% στις δημιουργικές επιχειρήσεις της πόλης, μια αύξηση 34% σε επισκέπτες και ένα γενικό οικονομικό αντίκτυπο ύψους € 800 εκατ. ευρώ.

Κι όμως, παρά τα αποτελέσματα αυτά, οι τοπικές αρχές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πραγματοποίηση του οικονομικού δυναμικού του τομέα. Η έρευνα που διεξάγεται για τη Nantes Metropole αποκάλυψε ότι το 85% των δημιουργικών επιχειρήσεων έχουν δυσκολίες πρόσβασης στην υποστήριξη και τη χρηματοδότηση που απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις , και ότι η αγορά αδυνατεί να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα αυτό.

Πριν από την σημερινή συνεδρίαση του EUROCITIES για τις δημιουργικές επιχειρήσεις, όπου οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν παρόντες, ο Σύμβουλος Malcolm Wood από την
πόλη του Nottingham, υποστήριξε ότι:

«Η παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης δεν εξαρτάται μόνο από την τεχνολογία, αλλά και από την εξασφάλιση της δυνατότητας των δημιουργικών επιχειρήσεων να μπορούν να φέρουν την καινοτομία και την τεχνογνωσία στην καθημερινότητα του μέσου πολίτη. Οι τοπικές αρχές χρειάζονται ενίσχυση τόσο από τις εθνικές κυβερνήσεις, όσο και από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να απελευθερώσουν δημιουργικό κεφάλαιο, για την υποστήριξη των επιχειρήσεων μας, για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και αν μη τι άλλο για την ενθάρρυνση της διεθνοποίησης της δημιουργικής μας αγοράς.»

Με τις σωστές πολιτικές, οι πόλεις μας προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για την «δημιουργική τάξη» της Ευρώπης. Επαγγελματίες με υψηλή ειδίκευση και κινητικότητα που παράγουν νέες ιδέες στις τέχνες, στο σχεδιασμό και στα media ελκύονται φυσιολογικά σε πόλεις που προσφέρουν την κρίσιμη μάζα των επιχειρήσεων, των αγορών, των υποδομών και την πολιτιστική πολυμορφία.

Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 10ης Μαΐου, το οποίο αναγνώρισε τη συμβολή του τομέα στην τοπική και στην περιφερειακή ανάπτυξη, αποτελούν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Κατά την απάντηση στις διαβουλεύσεις σχετικά με την πρόσφατη έκδοση πρασίνου εγγράφου με τίτλο «Απελευθέρωση του δυναμικού των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών», το EUROCITIES θα παροτρύνει την Επιτροπή να ενισχυθεί η δυναμική αυτή.

Σημειώσεις:
· Ο πολιτιστικός και δημιουργικός τομέας περιλαμβάνει τις τέχνες του θεάματος, εικαστικές τέχνες, πολιτιστική κληρονομιά, κινηματογράφο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, μουσική, εκδόσεις, video games, νέα μέσα, αρχιτεκτονική, σχέδιο και τη διαφήμιση. Ως ένας ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας, προσφέρει θέσεις εργασίας για 5 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ και συμβάλλει κατά 2,6% του ΑΕΠ της Ευρώπης.
· Το 75% του πληθυσμού της Ευρώπης κατοικεί σε πόλεις. Οι πόλεις αντιπροσωπεύουν το 85% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.