Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Τσουμέρκα :Πιστοποίηση του Εθνικού πάρκου με την Ευρωπαϊκή Χάρτα για το Βιώσιμο Τουρισμό

Πιστοποιήθηκε με την «Ευρωπαϊκή Χάρτα για το Βιώσιμο Τουρισμό» από την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Πάρκων και Προστατευόμενων Περιοχών, την EUROPARK, που εδρεύει στο Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας, η προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου.
Το συγκεκριμένο Εθνικό Πάρκο είναι η πρώτη προστατευόμενη περιοχή της Ελλάδας που κατάφερε να ενταχθεί σε ένα διεθνές δίκτυο προστατευόμενων περιοχών που έχουν λάβει αυτή τη διάκριση.
Ο φάκελος υποψηφιότητας, με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για το Εθνικό Πάρκο, υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, με την υποστήριξη και συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου, αποτέλεσε μια από τις δράσεις του έργου με τίτλο «Περιβαλλοντικά Πάρκα (ΕPA)», του προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013, στο οποίο η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετείχε ως εταίρος.
Τον περασμένο Απρίλιο η κ. Μarja van Loef, ως εκπρόσωπος του δικτύου επισκέφτηκε την περιοχή, με σκοπό να αξιολογήσει την πληρότητα του φακέλου, ο οποίος προϋποθέτει τη δημιουργία και λειτουργία ενός φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, παραγωγικών και επαγγελματικών φορέων και σύλλογοι.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής, πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναντήσεις με εκπροσώπους υπηρεσιών, τοπικών φορέων και επιχειρηματιών στα Ιωάννινα και στους δήμους Βορείων και Κεντρικών Τζουμέρκων, ενώ δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν θέματα που απασχολούν τους χρήστες του Εθνικού Πάρκου.
Η πιστοποίηση για την «Ευρωπαϊκή Χάρτα για το Βιώσιμο Τουρισμό», έχει πενταετή ισχύ, είναι φυσικά σημαντική για την προβολή ολόκληρης της περιοχής που έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο, αλλά παράλληλα μπορεί να λειτουργήσει ως πολύτιμο εργαλείο διαχείρισης και να διασφαλίσει ότι ο τουρισμός θα συμβάλλει στην ισόρροπη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Στους τοπικούς παράγοντες και φορείς δίνεται η δυνατότητα μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, όπως είναι η λειτουργία του φόρουμ, η ενεργοποίηση ομάδων και επιτροπών, να συζητάνε για κοινά προβλήματα που σχετίζονται με τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, την προβολή της περιοχής, την πιστοποίηση τοπικών προϊόντων κ.λπ., και να προτείνουν μέτρα και λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος, την ορθή χρήση των φυσικών πόρων, τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, των τοπικών επιχειρήσεων και των επισκεπτών.
Πηγή :www.localit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.