Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Ο Σταύρος Μπένος υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Σύρου για Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021

benos stavros
Αναδημοσίευση από το www.cyclades24.gr

Ο δήμαρχος της Καλαμάτας Σταύρος Μπένος, που έχει διατελέσει υπουργός στα Υπουργεία Πολιτισμού, Αιγαίου και Εσωτερικών απέστειλε επιστολή θερμής υποστήριξης της υποψηφιότητας της Σύρου, ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το έτος 2021 προς το δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης Γιάννη Δεκαβάλλα.

Η επιστολή του Σταύρου Μπένου προς το δήμαρχο είναι η ακόλουθη:
“Ο θεσμός της Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, ολοκληρώνει αισίως την τρίτη του δεκαετία ως κορυφαίος ευρωπαϊκός θεσμός του πολιτισμού, των πόλεων και των ενεργών πολιτών. Μετά από μια υψηλά οραματική πρόταση της αείμνηστης Μελίνας, που προέτασσε την ανάγκη θεμελίωσης κοινής πολιτισμικής ταυτότητας για τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης και την ανάγκη για κατανόηση της πολιτισμικής τους πολυμορφίας, ο θεσμός αυτός, το 1985, έφερε την Αθήνα στο προσκήνιο της πολιτιστικής παραγωγής της Ευρώπης και του κόσμου.

Έκτοτε, στην αλυσίδα των πολιτιστικών πρωτευουσών προστέθηκαν κρίκοι ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας, που έδιναν έμφαση αφενός στις αξίες και τα ιδεώδη του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αφετέρου στη μοναδικότητα κάθε τόπου, την υλική και άυλη πολιτιστική του κληρονομιά, τη συμβολή του στη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή και πρωτίστως στο ανθρώπινο δυναμικό του, τους δημιουργούς, τους κατοίκους, τους ενεργούς πολίτες και το ευρύτερο κοινό.
Στις τρεις αυτές δεκαετίες που ακολούθησαν, η χώρα μας είχε την ευκαιρία μετά την Αθήνα να αναδείξει ως πολιτιστικές πρωτεύουσες τη Θεσσαλονίκη το 1997 και ακολούθως την Πάτρα το 2006.

Το 2021, ο θεσμός θα επιστρέψει ξανά στην Ελλάδα, για να σηματοδοτήσει, όπως όλοι ευελπιστούμε, την έναρξη μιας φωτεινότερης περιόδου για τη χώρα μας, τον πολιτισμό αλλά και την Ευρώπη. Αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση! Να αναδείξουμε την πλευρά της Ελλάδας που εμπνέει και εμπνέεται, που εργάζεται και συνεργάζεται, που οραματίζεται και μετατρέπει το όραμά της σε πράξη.
Η πρωτοβουλία της Σύρου, της καρδιάς των Κυκλάδων, να διεκδικήσει το θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει με αισιοδοξία, καθώς στηρίζεται στο ισχυρό «brandname» των Κυκλάδων, αλλά και στην ταυτότητα της Σύρου, ένα μωσαϊκό με εξαιρετικές ψηφίδες, όπως αυτές του κυκλαδικού πολιτισμού, της βιομηχανικής κληρονομιάς, του αστικού κέντρου, του ρεμπέτικου, της λαϊκής παράδοσης, της συνύπαρξης των ανθρώπων, των σύγχρονων πολιτιστικών γεγονότων και των πολιτιστικών μνημείων.

Για τους λόγους αυτούς, το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ως κίνηση ενεργών πολιτών θα είναι αρωγός της προσπάθειας αυτής, που συνάδει σε μεγάλο βαθμό με τους καταστατικούς μας σκοπούς: την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, την ανάπτυξη της καθημερινότητας προς άλλες διαστάσεις ώστε να αποκτήσει ξεχωριστή ποιότητα, αλλά και τη μετατροπή μιας υπόθεσης που φαντάζει απόμακρη σε απλή καθημερινή αφήγηση”.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Σταύρος Μπένος που έχει αποσυρθεί σήμερα από την πολιτική έχει δημιουργήσει μια ομάδα που έχει γίνει ευρύτατα γνωστή στο πανελλήνιο με το όνομα “ΔΙΑΖΩΜΑ”, το οποίο είναι μια πρωτοβουλία που έχει σκοπό να πραγματοποιήσει ένα όνειρο. “Να δώσει ζωή σε όλα τα υποτιμημένα αρχαία ελληνικά μνημεία που περιμένουν επί χιλιετίες κάποιον να αναδείξει την ιστορική και αισθητική τους σημασία, να αποδείξει πως δεν είναι νεκρά μα γέφυρες επικοινωνίας του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον.”

Πέρα από την επιστολή του ο πρώην υπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Δεκαβάλλα εκφράζοντας του την αγάπη του και τις ευχές του για την ευόδωση του εγχειρήματος της Σύρου, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα στηρίξει τη δήλωση του αυτή στη συνέχεια σε όποιο επίπεδο και αν κριθεί αυτό απαραίτητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.