Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Ο ρόλος του ποδήλατου στην αξιολόγηση βιωσιμότητας των πόλεων

Μεταξύ των άλλων δεικτών με τους οποίους κρίνεται μια πόλη ως "ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ" είναι ο τομέας των μετακινήσεων.Η ύπαρξη των αναγκαίων προϋποθέσεων που διευκολύνουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν το ποδήλατο συμβάλλει στην βιωσιμότητα της πόλης.
Υπάρχουν όμως κριτήρια με τα οποία μπορεί να κριθεί μια πόλη ότι είναι φιλική στη μετακίνηση με ποδήλατο ;
Η Ένωση των Αμερικανών Ποδηλατιστών έχει υιοθετήσει πέντε κριτήρια γνωστά και ως "The Five E's"

Μηχανική (Engineering)
Εξετάζεται η τεχνική υποδομή της πόλης. Θα πρέπει να υπάρχει ένα master plan, ολοκληρωμένα δίκτυα δημόσιων ποδηλατοδρόμων, χώροι εξυπηρέτησης, ασφαλούς στάθμευσης ποδηλάτων, κ.α.
Εκπαίδευση (Education)
Εξετάζεται η προσπάθεια της πόλης για την εκπαίδευση των ποδηλατιστών κάθε ηλικίας, ώστε να οδηγούν με ασφάλεια σε όλα τα είδη δρόμων καθώς και σε δρόμους της πόλης με μεγάλη συμφόρηση. Επίσης η εκπαίδευση των αυτοκινητιστών ώστε να μάθουν να μοιράζονται ασφαλώς τους δρόμους με τους ποδηλάτες.
Ενθάρρυνση (Encouragement)
Εξετάζονται οι τρόποι με τους οποίους η πόλη προωθεί και ενθαρρύνει τη χρήση ποδηλάτου. Προγράμματα, εκδηλώσεις, παιχνίδια, ασφαλείς διαδρομές προς το σχολείο, σύλλογοι, κ.α. Επίσης η ύπαρξη ειδικών χώρων για ποδήλατα, όπως πάρκα για εκτός δρόμου ποδηλασία, BMX, κ.α.
Νομοθεσία (Enforcement)
Εξετάζεται η ύπαρξη νόμων που περιγράφουν την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου στην πόλη και την αντίστοιχη συμπεριφορά των αυτοκινητιστών προς τους ποδηλάτες.
Αξιολόγηση και Σχεδιασμός (Evaluation & planning)
Εξετάζονται τα συστήματα που εφαρμόζει η πόλη για την αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης και για τον μελλοντικό σχεδιασμό της. Η καταγραφή ποσοτικών δεικτών όπως η χρήση και τα ατυχήματα, καθώς και η διαδικασίες για τη βελτίωση των δεικτών.



Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια η εταιρεία virgin επέλεξε το Amsterdam σαν πρωτεύουσα του ποδήλατου αφου το 40% των μετακινήσεων γίνεται με αυτό ( η αξιολόγηση είναι παλαιότερη αλλά πιστεύουμε ότι ισχύει και σήμερα στο ακέραιο).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.