Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Malmo : Γιατί ήταν υποψήφια πόλη για το Sustainable City Award ; (1)

Η Βραζιλιάνικη πόλη Curitiba βραβεύτηκε με το Sustainable City Award τον προηγούμενο μήνα ενώ το Malmo της Σουηδίας και η Murcia της Ισπανίας ήταν οι δύο Ευρωπαϊκές πόλεις που είχαν διακριθεί και ήταν συνυποψήφιες για βράβευση από την Globe Award (http://globeaward.org/) για την αειφόρο ανάπτυξη τους.Για το βραβείο αυτό είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενη ανάρτηση.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε το πρώτο μέρος απο το περιβαλλοντικό σχέδιο της πόλης του Malmo που βοήθησε τη πόλη να είναι υποψήφια για βράβευση.
Συγκεκριμένα παρακάτω θα διαβάσετε για τον οικισμό Bo01 και τα κτήρια του.Την επιμέλεια του κειμένου έχει ο Μανώλης Τσαγκαράκης, οικονομολόγος, εργαζόμενος στο Δήμο Ηρακλείου

Bo01 - Η πόλη του μέλλοντος είναι μια εντελώς νέα περιοχή στο δυτικό λιμάνι με χώρο για 600 κατοικίες, γραφεία, καταστήματα και άλλες υπηρεσίες

Το Δυτικό Λιμάνι μεταμορφώθηκε σε μερικές δεκαετίες από το να είναι μια βιομηχανική περιοχή σε μια περιοχή για τη γνώση και την αειφόρο διαβίωση. Το κλείσιμο των βιομηχανικών εγκαταστάσεων Kockums και η παύση λειτουργίας των γερανών του λιμανιού έχουν παραχωρήσει τη θέση τους για πάρκα, μέρη για κολύμβηση, σχολεία και καταλύματα. Το Πανεπιστήμιο Malmö άνοιξε τις πύλες του το 1998 και 3 χρόνια αργότερα ιδρύθηκε το Ευρωπαϊκό σπίτι «Bo01». Αυτά τα δύο ορόσημα σηματοδότησαν την έναρξη της νέας αστικής ανάπτυξης του Malmö.



Ο στόχος για την περιοχή είναι να γίνει ένα διεθνώς καλό παράδειγμα της περιβαλλοντικής προσαρμογής σε ένα πυκνοδομημένο αστικό περιβάλλον. Θα είναι επίσης μια κινητήρια δύναμη στην ανάπτυξη της πόλης του Malmö προς την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Το Ευρωπαϊκό σπίτι «Bo01» αποτελεί το πρώτο στάδιο ανάπτυξης του Västra Hamnen (Το Δυτικό λιμάνι), ένας από τους σημαντικότερους τομείς ανάπτυξης του Malmö για το μέλλον.

Στην περιοχή υπάρχουν οι τυπικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις με τη μόλυνση που προκαλούν στο περιβάλλον. Η περιοχή έχει πολλές θετικές πτυχές καθώς είναι δίπλα στη θάλασσα και δίπλα στην παραλία και το κέντρο της πόλης. Μια βασική οικολογική προσέγγιση αποτελεί βασικό εργαλείο στο σχεδιασμό και την κατασκευή για την ανάπλαση της περιοχής.

Κτήρια

Οι αντιθέσεις είναι σημαντικές για την Bo01 περιοχή. Ψηλά σπίτια στις παρυφές σχηματίζουν ένα καταφύγιο αέρα σε μικρή κλίμακα και με πράσινο εσωτερικό. Υπάρχουν πολλά μικρά οικοδομικά τετράγωνα και είναι όλα πολύ διαφορετικά. Αυτή η εναλλαγή δημιουργεί σε όλους περιέργεια. Είναι συναρπαστικό να ανακαλύπτει κάποιος τα στενά σοκάκια διερωτώμενος τι διαφορετικό θα βρει στην επόμενη γωνία.

Εικοσιέξι διαφορετικές αρχιτεκτονικές εταιρίες έχουν σχεδιάσει τα σπίτια, και τους έχει δοθεί μεγάλη ελευθερία έκφρασης των σχεδίων τους. Την περιοχή την χαρακτηρίζει η πολυμορφία.. Δεν υπάρχει ειδική «οικολογική ματιά» στα σπίτια. Δεν είναι δυνατόν να πει κάποιος βλέποντας το εξωτερικό των σπιτιών να καταλάβει ποιες λύσεις τεχνολογικής βιωσιμότητας έχουν χρησιμοποιηθεί. Πολλά σπίτια στην περιοχή-Bo01 είναι εξοπλισμένα με προηγμένη τεχνολογία για τη μείωση των αναγκών σε ενέργεια. Άλλοι βέβαια χρησιμοποιούν απλούστερες τεχνικές για την επίτευξη των ίδιων στόχων.

Ορισμένα κτίρια έχουν ηλιακούς συλλέκτες που κοιτάζουν προς τον ουρανό, καταδεικνύοντας σαφώς τη χρήση της ηλιακής ενέργειας. Είκοσι εταιρείες ανάπτυξης ιδιοκτησίας συνεργάστηκαν και δούλεψαν για διάφορους τύπους κατοικιών, μεγέθη διαμερισμάτων και μορφές ιδιοκτησίας. Στην γύρω περιοχή θα βρείτε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και ιδιωτικές κατοικίες.

Ποιότητα του προγράμματος

Όλα τα σπίτια είναι χτισμένα με τις προδιαγραφές που καθορίζονται στο Πρόγραμμα Ποιότητας που από κοινού θεσπίστηκε από τη Bo01 expo, τους μεσίτες που ανέπτυξαν τις ιδιοκτησίας και από την πόλη του Malmö. Το πρόγραμμα καθορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές για την αρχιτεκτονική ποιότητα, την επιλογή των υλικών, την κατανάλωση ενέργειας, τα «πράσινα» ζητήματα και τις τεχνικής υποδομής.

Αρχιτεκτονική

Η αστική αρχιτέκτονας Klas Tham ήταν το βασικό πρόσωπο στη διαδικασία δημιουργίας του Bo01. Η ιδέα των κτιρίων που δημιουργούν ένα τείχος ενάντια στην θάλασσα και με ένα μικρής κλίμακας εσωτερικό ήταν μια νέα ιδέα που αρχικά αντιμετωπίστηκε με έντονη κριτική. Η ιδέα του κτιρίου σε ένα υπάρχον πάρκο και τη μετατροπή μιας λωρίδας στην προκυμαία σε ένα χώρο περιπάτου ήταν επίσης αμφιλεγόμενη. Αλλά σήμερα, το μέρος Sundspromenaden είναι πολύ δημοφιλές για όλους με περίπατο και χώρους αναψυχής.
Πολλοί αρχιτέκτονες και κατασκευαστές είναι συν-δημιουργοί της περιοχής, η οποίοι έχουν δώσει το χαρακτήρα τους στην περιοχή. Ένας χαρακτήρας και ύφος που ποτέ δεν θα βγει έξω από τη μόδα. Ρίξτε μια ματιά σε αυτό που προσφέρει η περιοχή! Περίεργοι δρόμοι, απρόσμενες ανακαλύψεις, ασυνήθιστα χρώματα και χώροι. Η περιοχή αποτελείται από χαμηλά, πυκνοκτισμένα σπίτια με χώρους πρασίνου μεταξύ τους και ένα πολύ ψηλό κτίριο.

Ενεργειακά αποδοτικά κτίρια

Οι εκστατικά ελκυστικές και ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες για μικρές οικογένειες όπως τα hus LB-και Yxhult είναι σημαντικά στοιχεία του Bo01. Χρειάζεται μια ποικιλία λύσεων για την επίτευξη των ενεργειακά αποδοτικών και οικολογικά βιώσιμων σπιτιών του μέλλοντος, και αυτές οι ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες έχουν προετοιμάσει το έδαφος. Όταν πρόκειται για την ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση, η κατανάλωση των σπιτιών είναι το μισό υψηλότερο από το μέσο όρο κατανάλωσης ενός σπιτιού.

Το τύπου LB-σπίτι είναι καλά μονωμένο ώστε να χρησιμοποιεί πολύ λίγη θερμότητα και τα παράθυρα είναι ενεργειακά αποδοτικά για να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια θερμότητας. Η ενέργεια από τον εξαερισμό επαναχρησιμοποιείται και θερμαίνει τα θερμαντικά σώματα και το νερό της βρύσης. Το εσωτερικό κλίμα στα σπίτια είναι πολύ σταθερό και ευχάριστο. Τα σπίτια είναι επίσης πολύ εύκολα να καθαριστοϋν, δεδομένου ότι έχουν μια κεντρική σκούπα και δεδομένου ότι πολλές από τις επιφάνειες αποτελούνται από επαναχρησιμοποιημένα υλικά.

Το σπίτι τύπου Yxhult είναι ένα ελαφρύ σπίτι από μπετό. Το ίδιο το υλικό είναι μονωτικό για την αποθήκευση θερμότητας. Ο ζεστός εξερχόμενος αέρας χρησιμοποιείται εκ νέου και γίνετε εισερχόμενος καθαρός αέρας. Τα σπίτια είναι πυκνοδομημένα, αλλά έχουν την ικανότητα να αφήνουν την υγρασία να περάσει χωρίς κανένα κίνδυνο βλάβης στη δομή. Δεδομένου ότι τα κτίρια αποτελούνται από ενότητες και ένα ομοιογενές υλικό, η διαδικασία της οικοδόμησης είναι πολύ αποτελεσματική.

Συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.