Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Η πόλη του Άμστερνταμ, μεταξύ των έξι νικητών των βραβείων RegioStars 2011

Ένα project της πόλης του  Άμστερνταμ αναγνωρίστηκε ως ένα από τα πλέον καινοτόμα περιφερειακά προγράμματα της Ευρώπης, στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 23 Ιουνίου.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για την περιφερειακή πολιτική, κ. Johannes Hahn, ανακοίνωσε τους νικητές των βραβείων RegioStars, στον οποίο βραβεύονται τα καινοτόμα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της ευρωπαϊκής περιφερειακής πολιτικής.

Συνολικά 66 αιτήσεις υποβλήθηκαν και συντάχθηκε ένας κατάλογος από 31 , εκ των οποίων Άμστερνταμ επιλέχθηκε ως ένας από τους έξι νικητές για το έργο του «Amsterdam, Smart City ', το οποίο προωθεί τη βιώσιμη ενέργεια στις πόλεις.

Το έργο, το οποίο έλαβε € 1.560.000 από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), υπερβαίνει τους κλιματικούς στόχους  της ΕΕ20-20-20 , με στόχο να κάνει όλες τις δημοτικές υπηρεσίες κλιματικά ουδέτερες  από το 2015 και να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 40% σε σύγκριση τα επίπεδα του 1990 έως το 2025. Μια σειρά από προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη για να βοηθήσει στην επίτευξη αυτών των στόχων, όπως η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών στις στέγες των κτιρίων στην επιχειρηματική συνοικία του Άμστερνταμ, και οικιστικών λύσεων συμπεριλαμβανομένης της έξυπνης μέτρησης και την παραγωγή της κοινότητας της αειφόρου ενέργειας.


Σύμφωνα με τον Χαν, τα βραβεία αποδεικνύουν ότι «οι περιφέρειες και οι πόλεις αποτελούν γόνιμο έδαφος για καινοτόμες ιδέες», ενώ ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Ann Mettler, πρόσθεσε ότι τα έργα που «αποδεικνύουν ότι έχουν τα ταμεία της ΕΕ έχουν τεθεί σε καλή χρήση". Στην κορυφή αυτής, το 'Αμστερνταμ, Smart City', χρησιμεύει ως παράδειγμα για άλλες πόλεις που επιθυμούν τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τους, ενώ ταυτόχρονα θα προωθούν την καινοτομία με βάση την οικονομική ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.