Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Πράσινη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα 2014

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας τις περιβαλλοντικές προκλήσεις των σύγχρονων πόλεων, θεσμοθέτησε την άνοιξη του 2008 το θεσμό των πράσινων πρωτευουσών της Ευρώπης για την επιβράβευση εκείνων των τοπικών αρχών που αποδεικνύουν τη δέσμευσή τους στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η αρχική σύλληψη της ιδέας έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Ταλίν (Εσθονία) όπου, με πρωτοβουλία του δημάρχου της εσθονικής πρωτεύουσας, 15 ευρωπαϊκές πόλεις και η ένωση των εσθονικών πόλεων υπέγραψαν στις 15 Μαϊου 2006 ένα κοινό μνημόνιο, με το οποίο πρότειναν τη θεσμοθέτηση του βραβείου της πράσινης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Σήμερα, πάνω από 40 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, εκ των οποίων οι 21 είναι πρωτεύουσες, υποστηρίζουν την εν λόγω πρωτοβουλία.

Το βραβείο προσδίδει στις πόλεις ένα κίνητρο για να εμπνεύσουν και να μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές στο πλαίσιο ενός υγειούς και φιλικού ανταγωνισμού. Με άλλα λόγια, οι πόλεις γίνονται πρότυπα για τις υπόλοιπες τοπικές αρχές. Τα προηγούμενα έτη το βραβείο απονεμήθηκε στις πόλεις της Στοκχόλμης (201 0), του Αμβούργου (2011), της Βιτόριας (201 2) και της Νάντ (2013).
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων. Η επιλογή της πράσινης πρωτεύουσας για το 2014 θα γίνει βάσει 12 περιβαλλοντικών δεικτών:
  • Τοπική συνεισφορά στη μείωση των επιπτώσεων της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Τοπικές μεταφορές.
  • Πράσινες αστικές περιοχές και βιώσιμη χρήση γης.
  • Ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα. Ηχορύπανση.
  • Διαχείριση απορριμμάτων. Κατανάλωση υδάτινων πόρων. Φύση και βιοποικιλότητα. Οικο-καινοτομία και αειφόρο περιβάλλον.
  • Περιβαλλοντική διαχείριση της τοπικής αρχής.
  • Ενεργειακή απόδοση.

Προθεσμία: 14 Οκτωβρίου 2011 
Πληροφορίες στο Official European Green Capital Award
 
@Από την έκδοση "Διεθνή και Ευρωπαϊκά θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης"
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.