Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ενιαία εικόνα και ταυτότητα για τα μνημεία και τα μουσεία της Ελλάδας

Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού διοργανώνει διαγωνισμό ιδεών για τη δημιουργία ενιαίας εικόνας και ταυτότητας των Μνημείων και Μουσείων της Ελλάδας.
Αναζητούνται προτάσεις για το λογότυπο “Μνημεία και Μουσεία της Ελλάδας”, τις εφαρμογές του, την ενιαία εξωτερική σήμανση καθώς και τη σήμανση των σημείων εξυπηρέτησης  επισκεπτών των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της Ελλάδας. 
Ο διαγωνισμός γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Αναβάθμιση των υπηρεσιών σε Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία” και σκοπός του είναι να ενοποιηθεί η εικόνα και ταυτότητα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα (άνω των 18 ετών) και αφορά γραφίστες, σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, διακοσμητές, εικαστικούς καλλιτέχνες και άλλες συναφείς ειδικότητες.
Αφού επιλεχτούν οι προτάσεις που θα βραβευτούν από την κριτική επιτροπή και το κοινό θα διοργανωθεί τελετή βράβευσης και έκθεση.
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Σκοπός του διαγωνισμού είναι να επιχειρηθεί η υλοποίηση από την Υπηρεσία της πλέον άρτιας και εφαρμόσιμης πρότασης για τη δημιουργία του συστήματος λογοτύπησης που στόχο έχει να ενοποιήσει την εικόνα της πολιτιστικής κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, να προσδώσει κοινή αναγνωρισιμότητα στα μνημεία και μουσεία της Ελλάδας, αλλά και να λειτουργήσει ως πιστοποίηση ιδιωτικών μουσείων (“Μουσεία της Ελλάδας”) όπως αυτή ορίζεται από την Υπουργική Απόφαση “Ίδρυση και Αναγνώριση Μουσείου κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 45 του νόμου 3028/2002” (ΦΕΚ 2385/Β/26.10.2011).

 
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
α. Δημιουργία σήματος και λογοτύπηση των τίτλων “Μνημεία και Μουσεία της Ελλάδας”, “Μνημεία της Ελλάδας” και “Μουσεία της Ελλάδας”
β. Σχεδιασμό εφαρμογών της ταυτότητας όπως εισιτήριο, εξοπλισμός πωλητηρίου (σακούλες, συσκευασίες, χαρτί περιτυλίγματος κτλ) για ενιαία χρήση σε όλους τους χώρους.
γ. Δημιουργία συστήματος σήμανσης χώρου σε δίγλωσση απόδοση σε 3 επίπεδα: μακρινή απόσταση – στην είσοδο του χώρου – υπηρεσιών εντός του χώρου που περιλαμβάνει μελέτη και προτάσεις υλικών και συστημάτων στήριξης, σχεδιασμό εικονογραμμάτων και άλλων γραφικών στοιχείων.
ΕΠΑΘΛΑ - ΕΚΘΕΣΗ
Στον Διαγωνισμό θα απονεμηθούν 3 έπαθλα των 12.000, 6.000, 3.000 € και 2 έπαινοι των 1.000 €. Ο ένας εκ των δύο επαίνων θα απονεμηθεί βάσει της ψηφοφορίας του κοινού που θα διεξαχθεί στο διαδίκτυο. Τα έργα που θα προκριθούν στη λίστα προεπιλογής θα συμμετέχουν σε έκθεση που θα διοργανωθεί από τον Αγωνοθέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.