Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης: Επιτυχημένες στρατηγικές και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Μια νέα μελέτη εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αξιολογεί τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του προγράμματος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ( ΠΠΕ )

Από το 1985, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ( ΠΠΕ ) έχει βραβεύσει σχεδόν 60 πόλεις σε 30 χώρες . Με την πάροδο του χρόνου , το πρόγραμμα έχει γίνει ένα σημαντικό εργαλείο για το city positioning και καταλύτης για οικονομική και πολιτιστική αναγέννηση. Υπάρχουν συχνά άμεσες πολιτιστικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στις πόλεις και , αν και πιο δύσκολο να  το αποδείξεις , οι δυνατότητες της ΠΠΕ να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα οφέλη , όπως είναι η αλλαγή της εικόνας μιας πόλης ή την ανάπτυξη του τουρισμού , έχουν αυξηθεί .

Η μελέτη αναδεικνύει κοινές προσεγγίσεις και στρατηγικές επιτυχίας που εγκρίθηκαν από τις πόλεις . Τεκμηριώνει επίσης τον ισχυρισμό ότι η ΠΠΕ έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Οι βασικές συστάσεις που διατυπώνονται στην έκθεση είναι οι εξής:
  • η δημιουργία ενός τυποποιημένου πλαισίου αξιολόγησης
  • μεγαλύτερη έμφαση στη συγκριτική έρευνα
  • η δημιουργία ενός επίσημου προγράμματος μεταφοράς γνώσης έτσι ώστε οι μελλοντικοί οικοδεσπότες μπορούν να επωφεληθούν καλύτερα από την πλούσια εμπειρία που αναπτύχθηκε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες
Στοιχεία που παρέχονται από Marseille- Provence 2013 επιβεβαιώνουν τη θετική επίδραση που είχε για την πόλη ο τίτλος ΠΠΕ . Μέχρι τον Αύγουστο , 6.065.000 άνθρωποι είχαν παρακολουθήσει τα γεγονότα που συνδέονται με την ΠΠΕ το 2013 . Το MUCEM , το Μουσείο των Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου , εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους 800.000 επισκέπτες από το άνοιγμα του τον Ιούνιο του 2013 .

Πρέπει να τονίσουμε ότι μια πόλη δεν επιλέγεται γι' αυτό που είναι αλλά γι' αυτά που έχει σχεδιάσει να κάνει κατά την διάρκεια του χρόνου επιλογής της ως πολιτιστική πρωτεύουσα.
Διαβάστε πιο αναλυτικά τα κριτήρια επιλογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.