Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Ο ρόλος των πολιτών στις έξυπνες πόλεις είναι πολλά υποσχόμενος, αλλά παραμένει ασαφής

In 2012, Seoul, South Korea, installed a wireless payment system that uses GPS technology in 25,000 taxicabs, the information from which gave the city real-time traffic information -- at a fraction of the cost of embedding sensors in the road, something it previously had spent millions on.FLICKR/JONAS GINTE
#TOD NEWCOMBE.Δημοσιεύθηκε στο GOVERNΜENT TECHNOLOGY.
Την μετάφραση επιμελήθηκε η Κάλλια Κυπράκη

Μπορούμε να εμπιστευτούμε τις έξυπνες πόλεις; Στο τέταρτο μέρος της τριμηνιαίας έκθεσής μας των Ψηφιακών Κοινοτήτων, θα εξετάσουμε κατά πόσον οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν αισθητήρες, αποστέλλοντας και λαμβάνοντας δεδομένα σχετικά με την πόλη.

Το 2012, η Σεούλ, της Νότιας Κορέας, εγκατέστησε ένα ασύρματο σύστημα πληρωμών που χρησιμοποιεί την τεχνολογία GPS σε 25.000 ταξί, οι πληροφορίες από τα οποία έδωσαν στην πόλη πληροφορίες για την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο - με μικρότερο  κόστος ενσωμάτωσης αισθητήρων στο δρόμο, σε κάτι που προηγουμένως είχαν δαπανήσει εκατομμύρια .

Η Σεούλ, της Νότιας Κορέας, δαπάνησε εκατομμύρια δολάρια για την ενσωμάτωση αισθητήρων στις κεντρικές αρτηρίες της σε μια προσπάθεια να συλλάβει τα δεδομένα της κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο. Δεν δούλεψε. Οι πληροφορίες δεν ήταν ποτέ ακριβείς. Αλλά το 2012, η πόλη εγκατέστησε ένα ασύρματο σύστημα πληρωμών που χρησιμοποιεί την τεχνολογία GPS σε 25.000 ταξί. Οι πληροφορίες από τους αισθητήρες GPS έδωσαν στην πόλη πληροφορίες για την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο, που πάντα ήθελε, αλλά με μικρότερο κόστος από ότι με την ενσωμάτωση αισθητήρων στο δρόμο.

Οι εγκατεστημένοι αισθητήρες υπήρχαν εδώ για ένα διάστημα, αλλά τώρα οι πόλεις στρέφονται προς κινητούς αισθητήρες για να βοηθήσουν τη σύλληψη πολύτιμων δεδομένων για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας και του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, το Σικάγο τοποθέτησε συσκευές GPS σε κάθε όχημα που ανήκει στην πόλη, μετατρέποντάς τα σε άμεσους σταθμούς παρακολούθησης της κυκλοφορίας.


Αλλά γιατί να μην μετατρέψουμε τους πολίτες σε αισθητήρες; Στο Santander, της Ισπανίας, καθένας μπορεί να κατεβάσει μια εφαρμογή που βασίζεται στη δομή της πόλης στο smartphone του και να τη χρησιμοποιήσει για να ανακαλύψει τι συμβαίνει σε χώρους που τυχαίνει να είναι περαστικός . Όμως, η εφαρμογή επιτρέπει επίσης στους πολίτες να ανεβάσουν δικές τους πληροφορίες , να τις γεωκωδικοποιήσουν και να τις αποστείλουν στην πόλη, έτσι ώστε και άλλοι να μπορούν να μοιράζονται τις πληροφορίες. Η ιδέα είναι να επιτρέψει στους πολίτες να στέλνουν όσο και να λαμβάνουν πληροφορίες που μπορούν να γίνουν μέρος της συνολικής ομάδας δεδομένων. «Είναι σαν ένα είδος τεχνολογικής έκδοσης παρακολούθησης της κοινότητας », δήλωσε Katharine Frase, διευθύνων σύμβουλος της τεχνολογίας της IBM Δημόσιου Τομέα.

Όσο περισσότερο οι άνθρωποι ασχολούνται με τα έργα που βασίζονται σε αισθητήρες, τόσο καλύτερα μια πόλη μπορεί να κατανοήσει την πραγματικότητα του τι συμβαίνει, όσον αφορά το τι θέλουν οι άνθρωποι πραγματικά παρά τι πιστεύει η κυβέρνηση της πόλης ότι θέλουν οι πολίτες της. "Είναι ένας τρόπος για να συλλάβει τον παλμό της πόλης", δήλωσε ο Carlo Ratti, διευθυντής του SENSEable City Lab του MIT.    

Ένα πρόσφατο έργο σε εξέλιξη στην Κοπεγχάγη περιλαμβάνει την μετατροπή των ποδηλάτων σε αισθητήρες. "Τους μετατρέπουμε σε κινητές μονάδες ανίχνευσης", δήλωσε ο Ratti. "Επιτρέπει την συλλογή δεδομένων σχετικά με τη δραστηριότητα του ποδηλάτου σας και σχετικά με το περιβάλλον που βρίσκεστε, δημιουργώντας μια μεγάλη πισίνα δεδομένων που ο καθένας μπορεί να μοιραστεί."        

Μερικοί εφιστούν την προσοχή ενάντια στο να περιμένουμε πάρα πολλά από τέτοια έργα . Αλλά ο Ratti είναι σίγουρος ότι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον των πόλεων. «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα είναι οι βασικοί παράγοντες στην ανίχνευση, πέντε έως 10 χρόνια από σήμερα», είπε. «Το επόμενο στάδιο θα βασίζεται στη bottoms-up ανταλλαγή δεδομένων αντί της top-down ανίχνευσης όπως γίνεται τώρα σε πολλές πόλεις."                                                                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.