Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Η δραστική αύξηση στον αριθμό των Urban Data Labs βοηθά στην υποστήριξη της ανάπτυξης στις έξυπνες πόλεις

In Cambridge, Mass., MIT has its SENSEable City Lab,
which studies the changes that are occurring
thanks to sensors and handheld electronics.

FLICKR/CESAR HARADA
#TOD NEWCOMBE.
Δημοσιεύθηκε στο GOVERNΜENT TECHNOLOGY.
Την μετάφραση επιμελήθηκε ο Λάζαρος Αγαπίδης.

Στο τρίτο μέρος της τριμηνιαίας έκθεσής μας για ψηφιακές κοινωνίες, εξετάζουμε ερευνητικούς οργανισμούς και τα urban labs που λειτουργούν, τα οποία μπορούν να γίνουν κάτι περισσότερο από πλατφόρμες για τη μελέτη της αστικής πληροφορικής.

Το Hudson Yards είναι μία από τις πιο περιζήτητες περιοχές ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας στη Νέα Υόρκη αυτή τη στιγμή. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Μανχάταν, και το έργο, το οποίο περιλαμβάνει ουρανοξύστες με γραφεία, διαμερίσματα, καταστήματα και πολυτελή ξενοδοχεία, ετοιμάζεται να προσθέσει τον νεότερο του ενοικιαστή: ένα αστικό εργαστήριο που θα λειτουργείται από το Κέντρο Αστικής Επιστήμης και Προόδου (Center for Urban Science and Progress ή CUSP) του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Το εργαστήριο θα συνδυάσει την επιστήμη με την τεχνολογία - συμπεριλαμβανομένων των αισθητήρων – για να συλλέγουν δεδομένα από την ιστοσελίδα του Hudson Yards για τη μέτρηση της κίνησης, της ροής των πεζών, τη χρήση ενέργειας και τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Το έργο αποτελεί μέρος του αναδυόμενου τομέα της αστικής πληροφορικής.  «Είναι ο τομέας που τροφοδοτείται από την πρόοδο των ψηφιακών τεχνολογιών - αισθητήρες, ασύρματη επικοινωνία, αποθήκευση δεδομένων και έξυπνο λογισμικό - που καθιστά δυνατό να απεικονιστούν και να μετρηθούν οι δραστηριότητες σε ένα αστικό περιβάλλον, όπως ποτέ άλλοτε», ανέφερε η εφημερίδα New York Times.

Το CUSP είναι ένας από τους πολλούς οργανισμούς που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια για την αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της αστικής ζωής που μπορούν οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες να επηρεάσουν και πιθανών να βελτιώσουν.  Λίγο πιο πέρα στο Cambridge της Μασαχουσέτης, το MIT έχει το εργαστήριο SENSEable City Lab, το οποίο μελετά τις αλλαγές που συμβαίνουν χάρη στους αισθητήρες και στις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. Η έμφαση δίνεται στον τρόπο με τον οποίο τα δεδομένα που συλλέγονται από τους αισθητήρες και χρησιμοποιούνται από τους πολίτες σε ένα ανοιχτό περιβάλλον μπορούν να βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τα αστικά ζητήματα, δήλωσε ο Carlo Ratti, διευθυντής του εργαστηρίου.  «Οι αισθητήρες μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε καλύτερα την πραγματικότητα, πιάνοντας τον σφυγμό της πόλης», είπε. Το εργαστήριο του MIT διεξήγαγε έρευνα στο Σιάτλ, στην Κοπεγχάγη και, πιο πρόσφατα, στη Σιγκαπούρη.

Στο Σικάγο, το Αστικό Κέντρο Υπολογιστικής και Δεδομένων (Urban Center for Computation and Data), μια κοινή πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου του Σικάγο και του Argonne National Laboratory, επιδιώκει διεπιστημονική έρευνα στην επιστήμη των πόλεων, που προσπαθεί να προβλέψει τις συνέπειες της ραγδαίας αστικοποίησης στο κλίμα και στους ανθρώπους που ζουν σε πόλεις σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς.  Όπως στο CUSP, το κέντρο εστιάζει μεγάλο μέρος των εργασιών της στην πόλη που το φιλοξενεί.  Το Σικάγο έχει ένα τεράστιο έργο ανάπτυξης σε εξέλιξη που ονομάζεται Chicago Lakeside Development, μια τοποθεσία 600ων στρεμμάτων που τελικά θα στεγάσει περισσότερα από 600 κτίρια. Το κέντρο συνεργάζεται με την πόλη και τους προγραμματιστές για να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι αλλαγές στο σχεδιασμό του έργου θα έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον και στη χρήση ενέργειας. Μεγάλο μέρος της συλλογής δεδομένων θα προέλθουν από αισθητήρες, σύμφωνα με το διευθυντή Charlie Catlett.

Αλλά αυτοί οι ερευνητικοί οργανισμοί και τα αστικά εργαστήρια που τρέχουν θα μπορούσε να είναι κάτι περισσότερο από πλατφόρμες για τη μελέτη της αστικής πληροφορικής, σύμφωνα με τον διευθυντή του CUSP Steven Koonin. Πιστεύει ότι θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως ένας εναλλακτικός τρόπος για τις πόλεις να αναπτύξουν εφαρμογές που βασίζονται σε αισθητήρες χωρίς να περάσει από ένα δαπανηρό έργο με μια εταιρεία τεχνολογίας. «Οι πόλεις που δεν έχουν τους πόρους για να κάνουν ανάλυση μόνοι τους, θα μπορούσαν να συντάσσονται με ένα ακαδημαϊκό και ερευνητικό οργανισμό για βοήθεια», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.