Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Μάντσεστερ :Eastserve διαδικτυακή κοινωνία με προσέγγιση ζωντανού εργαστηρίου ( Living Labs)

Ο ρόλος των ασύρματων δικτύων στην οικονομική και κοινωνική της πόλης αναδεικνύεται από το παράδειγμα της πόλης του Μάντσεστερ.
Με προσέγγιση λειτουργίας ανοικτού εργαστηρίου ( Living Labs ) δημιούργησε το πρόγραμμα Eastserve για το Ανατολικό Μάντσεστερ το οποίο σε συνεργασία με την υπηρεσία ψηφιακής ανάπτυξης της πόλης αντιμετωπίζουν την κοινωνική υστέρηση και απομόνωση της περιοχής.



Eastserve – ασύρματη ευρυζωνικότητα για κοινωνική ένταξη

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Μάντσεστερ ξεχωρίζει στην Ευρώπη λόγω του ότι έχει υιοθετήσει ολοκληρωτικά την ιδέα του «ζωντανού εργαστηρίου». Τα ζωντανά εργαστήρια είναι κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Το πλεονέκτημα αυτών των εργαστηρίων είναι η προσβασιμότητα τους. Δεν είναι ελεγχόμενα κέντρα όπου διεξάγονται πειράματα με μικροσκόπια και άλλο σχετικό εξοπλισμό. Αντίθετα, ενοποιούν τους τελικούς χρήστες, δηλαδή, μικρές επιχειρήσεις, πολυεθνικές εταιρίες καθώς και απλούς πολίτες και καταναλωτές, στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Η μείωση της βιομηχανίας στο ανατολικό Μάντσεστερ έχει μειώσει τον πληθυσμό του από πάνω των 100.000 σε λιγότερο από 30.000. Με την υιοθέτηση της προσέγγισης ζωντανού εργαστηρίου (Living Labs ) , το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης δημιούργησε μία συνεργασία μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα η οποία οδήγησε στην ίδρυση του «Eastserve», μια διαδικτυακή κοινωνία με στόχο την αντιμετώπιση της κοινωνικής στέρησης και απομόνωσης στο ανατολικό Μάντσεστερ.

Το πρόγραμμα Eastserve λειτουργεί σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις και αντιπροσωπείες πολιτών και σχετίζεται με την Υπηρεσία Ψηφιακής Ανάπτυξης του Μάντσεστερ (ΥΨΑΜ). Μέσω της ΥΨΑΜ και του Eastserve, ο Δήμος θέλει να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να αναπτύξουν τις απαραίτητες ικανότητες για να συμμετέχουν ολοκληρωτικά στην ανερχόμενη κοινωνία της πληροφορίας και να αξιοποιήσουν ευκαιρίες νέας εκπαίδευσης και απασχόλησης οι οποίες είναι διαθέσιμες μέσω της χρήσης των ΤΠΕ από μικρές και κοινωνικές επιχειρήσεις.

Επειδή το 25% των κατοίκων της πόλης δεν χρησιμοποιούσαν πλέον σταθερό τηλέφωνο, το Δημοτικό Συμβούλιο του Μάντσεστερ πρόσφερε ασύρματη ευρυζωνική υπηρεσία για να δώσει σε νοικοκυριά πρόσβαση στο Διαδίκτυο και σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Το 2003, το ανατολικό Manchester ήταν το λιγότερο «διασυνδεδεμένο» τμήμα της πόλης με λιγότερο από 15% του πληθυσμού με πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω σύνδεσης τηλεφώνου όταν την ίδια στιγμή άλλα τμήματα της πόλης ξεπερνούσαν το 50% και κάποια τμήματα της περιοχής είχαν πρόσβαση σε καλωδιακή τηλεόραση ή σε ευρυζωνικές υπηρεσίες.

Σήμερα, περίπου 1.600 νοικοκυριά έχουν ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο με χαμηλή χρέωση (10€/μήνα) καθώς και 17 σχολεία, 8 κοινωνικά κέντρα ηλεκτρονικής πρόσβασης και 10 δημόσια σημεία πρόσβασης σε βιβλιοθήκες και σε άλλα κέντρα.

Παρ’ όλο το χαμηλό εισόδημα και την ανεργία στην περιοχή, η χρήση των ευρυζωνικών υπηρεσιών έχει ξεπεράσει τα 20% σε σχέση με τα 15% σε όλη την πόλη. Παραπάνω από 40% των κατοίκων έχουν λάβει βασική εκπαίδευση στα πλαίσια των ΤΠΕ λόγω του Eastserve, δηλαδή υπερδιπλάσιο των περισσότερων περιοχών της πόλης.

Υπάρχουν σχέδια για την επέκταση του δικτύου Eastserve για να καλύψει 4.500 νοικοκυριά στην περιοχή. Μία ενδεχόμενη επέκταση μέχρι τα 50.000 μέσα στα επόμενα τρία χρόνια συζητιέται σε μία νέα ψηφιακή πρωτοβουλία για όλη την πόλη.

Μέσω της προσπάθειας αυτής, η πόλη του Μάντσεστερ έχει γίνει μία από τις πρώτες τοπικές αυτοδιοικήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο που είναι ISP (πάροχος Διαδικτυακών υπηρεσιών). Ταυτόχρονα, το Eastserve έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά και αποκλειστικά ασύρματα ευρυζωνικά δίκτυα στην Ευρώπη και είναι η μεγαλύτερη προσπάθεια κοινωνικής αναγέννησης του Ηνωμένου Βασίλειου στα πλαίσια του ΤΠΕ.

Contact person: Dave Carter
MDDA, Manchester City Council
d.carter@manchesterdda.com
www.eastserve.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.