Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Κτίζοντας τη ταυτότητα και ελκυστικότητα μιας πόλης

Του Μανώλη Τσαγκαράκη
MA Money, Banking & Finance, Οικονομολόγος στο Δήμο Ηρακλείου.

Στο Συνέδριο της ομάδας "Branding management and city attrativeness" των πόλεων του δικτύου Εurocities που έγινε στην Λυών της Γαλλίας στις 2-3 Φεβρουαρίου και συμμετείχε ο Δήμος Ηρακλείου ,συζητήθηκε η ταυτότητα και η ελκυστικότητα μιας πόλης. Μιας πόλης που θέλουμε να είναι ξεχωριστή στο μυαλό των κατοίκων, των επισκεπτών και των επενδυτών.
Όσον αφορά την Ταυτότητα, μπορούμε να πούμε ότι τα στοιχεία που πρέπει να αξιολογήσουμε ώστε να δημιουργήσουμε μια «δυνατή» ταυτότητα είναι το «εικόνα», οι αξίες και οι εμπειρίες που θα έχει ο επισκέπτης της πόλης μας.
Η «εικόνα» η οποία ουσιαστικά δεν ελέγχεται εύκολα είναι το σύνολο της προβολής μέσω του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης, των εφημερίδων, από άρθρα σε περιοδικά που αναφέρονται στην πόλη. Όλα αυτά επικοινωνούν την ταυτότητα της πόλης στο ευρύ κοινό.
Οι «αξίες» είναι τα στοιχεία που βρίσκουμε στην πόλη όπως το στυλ ζωής και η ανάπτυξη της σε κοινωνικό και επιστημονικό επίπεδο.
Οι «εμπειρίες» αφορούν τις εμπειρίες που θα ζήσει ο επισκέπτης στην πόλη όπως εκδηλώσεις, τη νυκτερινή ζωή αλλά και τις υπηρεσίες που προσφέρει η πόλη.
Για να επικοινωνήσουμε αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να δημιουργηθεί μια κοινή γλώσσα με τους πιθανούς επισκέπτες. Θα πρέπει να ακολουθηθούν 3 βασικά βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση.
Πρώτον, Ταυτότητα δηλαδή «ποιος είσαι».
Δεύτερον, Ελκυστικότητα, διαλέγοντας τα στοιχεία της πόλης που θα «τραβήξουν» τους επισκέπτες.
Τρίτον, Branding, δηλαδή μέσω του Marketing να προσδιοριστεί η πόλη μας σε σχέση με τις άλλες πόλεις.
Η ταυτότητα λοιπόν είναι μια διαδικασία η οποία βασίζεται στις «ρίζες», οδηγείται από το «συναίσθημα» και τελειώνει στα «αισθήματα». Πως θα γίνει το παραπάνω; «Ακούγοντας» τι λένε και τι αισθάνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης; Τι κουβεντιάζουν καθημερινά για τις εμπειρίες που αποκομίζουν ζώντας την πόλη;
Αναλυτικότερα τώρα, με τις «ρίζες» μια πόλης ρωτάμε «τι είδους μέρος είναι αυτό;». Οπτικά τι είδους πόλης είναι, Ψυχολογικά τι μας κάνει να αισθανόμαστε και με τα Σύμβολα που τη χαρακτηρίζουν τι μας κάνει να την έχουμε στην καρδιά και στο μυαλό μας.
Με το «Συναίσθημα» εννοούμε τι μας κάνει να θεωρούμε την πόλη ξεχωριστή και καλή επιλογή. Πως βγάζουμε αυτό το συμπέρασμα και έχουμε αυτή την άποψη. Περιλαμβάνει ερωτήματα που οδηγούν σε συναισθήματα όπως «είναι εύκολη η μετάβαση μέσω αυτοκινήτου στα σημεία ενδιαφέροντος;» κ.α.
Τα «αισθήματα» αφορούν αποκλειστικά το πώς μας κάνει το μέρος αυτό να αισθανόμαστε.
Αφού λοιπόν έχουμε ξεκαθαρίσει την ξεχωριστή ταυτότητα θα συνεχίσουμε με την διαχείριση της Ελκυστικότητας της πόλης. «Χτίζοντας» λοιπόν την ελκυστικότητα της πόλης ξεκινάμε από την οργάνωση ομάδων συνεργασίας με σκοπό την δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.
Για την ενίσχυση της Ελκυστικότητας έχουμε 3 επιλογές.
Πρώτη επιλογή είναι η μετάβαση από την «ταυτότητα» στην «προσωπικότητα», ώστε να αποκτήσει η πόλη μια ξεχωριστή προσωπικότητα όπως οι άνθρωποι. Αυτή την προσωπικότητα να την νιώθουμε και να τη βλέπουμε παντού. Ένα παράδειγμα είναι μια πόλη στην οποία υπάρχει Πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές προσδίδουν μια διαφορετική προσωπικότητα στην πόλη αυτή.
Δεύτερη επιλογή είναι η μετάβαση από την ταυτότητα στα «επιμέρους σημεία υπεροχής». Δηλαδή αναφορά και ενίσχυση χαρακτηριστικών όπως το κλίμα, των υπηρεσιών (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς) και την ευκολία πρόσβασης σε όλη τη πόλη.
Τρίτη επιλογή είναι η κοινή γλώσσα με τους επισκέπτες και εννοούμε τα κοινά πολιτισμικά στοιχεία που ενώνουν την πόλη με τους επισκέπτες αυτούς.
Το Branding λοιπόν είναι το λογικό επόμενο βήμα μετά την δημιουργία ταυτότητας και την διαχείριση της ελκυστικότητας της πόλης. Εστιάζει σε όλα αυτά που αναλύσαμε παραπάνω και προσθέτει αξία αναδεικνύοντας τα σημεία υπεροχής που δίνουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην πόλη μας απέναντι σε άλλες πόλεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.