Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Πάτρα : Αναζητώντας τον κρυμμένο θησαυρό...του Πολιτιστικού και Ψυχαγωγικού Τουρισμού

Σωτηρία Κατοχιανού
Διεύθυνση προγραμματισμού Δήμου Πατρέων

Το Πατρινό Καρναβάλι με αφετηρία την έμπνευση και τη συλλογικότητα έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως το μοναδικό δυτικότροπο καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα . Η Πάτρα έχοντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία διοργανώσεων ψυχαγωγικού χαρακτήρα, με επίκεντρο το Καρναβάλι, είχε τη δύναμη και την αξία να περάσει τη φήμη του πέρα από τα Ελληνικά Σύνορα.

Η διασύνδεση της Πάτρας με χώρες του εξωτερικού, που έχουν κοινό χαρακτηριστικό το Καρναβάλι, συμβάλλει στην μετεξέλιξη του Πατρινού Καρναβαλιού και του προσδίδει ένα πολυπολιτισμικό χαρακτήρα. Η διάχυση εμπειρίας και τεχνογνωσίας από πόλεις που έχουν μια μακραίωνη παρουσία στα Καρναβαλικά δρώμενα, όπως η Πάτρα και το Viaregio σε πόλεις της Ευρώπης που έχουν το πνεύμα και τη διάθεση να προάγουν τον θεσμό, βοηθάει τόσο στην προβολή του Πατρινού Καρναβαλιού όσο και στην ανάδειξή του ως πόλο έλξης πολιτισμικού τουρισμού με ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο της ανάδειξης του θεσμού του Καρναβαλιού σε ευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο η Πάτρα φιλοξένησε τo 30o Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Καρναβαλικών Πόλεων ( που πραγματοποιήθηκε στον πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο της αγοράς Αργύρη, από 29 Μαϊου 2010 έως και 5 Ιουνίου 2010. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε η νεοσυσταθείσα Κοινωφελείς Δημοτική Επιχείρηση Πατρινό Καρναβάλι (Κ.Δ.Ε.ΠΑ.Κ).
Η θεματολογία του Συνεδρίου, περιελάμβανε μεταξύ άλλων, την αναζήτηση χρηματοδοτικών πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω προγραμμάτων, με στόχο να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση του Καρναβαλικού θεσμού σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν αντιπρόσωποι 22 χωρών από την Ευρώπη αλλά και από την Βόρεια και Νότια Αμερική. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αξιοθέατα της πόλης και να γνωρίσουν την ευρύτερη περιοχή μέσα από μια σειρά ξεναγήσεων που είχαν προγραμματιστεί.

Με ή χωρίς μάσκα . . . η πόλη αποτελεί τουριστικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου, προσφέροντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να ανακαλύψει τους κρυμμένους θησαυρούς της . . .

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.