Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Αμβούργο: Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα 2011

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τίμησε το Αμβούργο με τον τίτλο της «Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2011» στις Βρυξέλλες στις 23 Φεβρουαρίου 2009. Με τη Στοκχόλμη ως Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2010 και το Αμβούργο για το 2011, οι δύο πόλεις είναι οι πρώτες που έλαβαν ένα τέτοιο βραβείο το οποίο αναγνωρίζει τις προσπάθειες των δύο πόλεων για να γίνουν οι πιο φιλικές προς το περιβάλλον πόλεις της Ευρώπης.

Το Αμβούργο είναι το σπίτι 4,3 εκατομμυρίων κατοίκων εκ των οποίων το 1,8 διαμένει στο κέντρο της πόλης. Επιπλέον, πάνω από 300.000 άτομα εισρέουν καθημερινά στην πόλη για να εργαστούν. Το Αμβούργο φιλοξενεί πάνω από 500 βιομηχανίες, για να μην αναφέρω ότι είναι το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό καθιστά το Αμβούργο σαν μια πόλη συνεχώς αυξανόμενη σε πληθυσμό, όπως και κέντρο εμπορικών μεταφορών και πόλο έλξης για τον τουρισμό. Επίσης είναι το επίκέντρο εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και έρευνας και κέντρο των Μ.Μ.Ε..

Είτε πρόκειται για τα Elbe, Alster, canals ή channels, το Αμβούργο είναι μια πόλη «πάνω στο νερό» με υψηλή ποιότητα ζωής. Η πόλη είναι εντυπωσιακά πράσινη σε σύγκριση με τις περισσότερες παρόμοιες σε μέγεθος πόλεις, με πάνω από 16,7 τοις εκατό της αστικής της περιοχής να αποτελείται από δάση, χώρους αναψυχής και χώρους πρασίνου.

Το Αμβούργο έχει σφυρηλατήσει τη σχέση μεταξύ της διατήρησης μιας βιώσιμης κατάστασης της πόλης ενώ παράλληλα είναι και βιομηχανική μητρόπολη αλλά και σημαντικό εμπορικό κέντρο. Η πόλη έχει ήδη επιτύχει εξαιρετική πρόοδο στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και σκοπεύει να εντείνει τις προσπάθειές της στο μέλλον.

Το Αμβούργο βέβαια σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί περιβαλλοντικό παράδεισο όπου όλα τα οικολογικά προβλήματα έχουν ήδη λυθεί. Η πόλη «ζει» όλες τις πτυχές της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής, που κυμαίνονται από την προστασία του κλίματος και την ατμοσφαιρική ρύπανση μέχρι τη διαχείριση των υδάτων και τη προστασία της φύσης.

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προέκυψαν σε πόλεις όπως το Αμβούργο είναι πολύπλευρα, όπως και η δυνατότητα να συμβάλει η πόλη ενεργά στην επίλυσή τους.

Διαβάστε επίσης :

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.