Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Το Ηράκλειο ( ξανά ) στις 21 έξυπνες πόλεις του κόσμου


Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Ηράκλειο κατατάσσεται στη λίστα “The Worlds Smart21Communities” των 21 έξυπνων πόλεων διεθνώς  και μάλιστα η μοναδική φέτος πόλη σε όλη την Ευρώπη .Ήδη έχει ενταχθεί για τα έτη 2012, 2013 και χτες Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013 ανακοινώθηκε η ένταξή της για το έτος 2014.Τη λίστα συντάσσει ο οργανισμός Intelligent Community Forum.
Τι είναι το Intelligent Community Forum;
Το Intelligent Community Forum (ICF) ένα think tank που εδρεύει στην Νέα Υόρκη που μελετά την επίδραση των νέων τεχνολογιών στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των πόλεων σε παγκόσμιο επίπεδο.  Το ICF επιδιώκει να προβάλει τις βέλτιστες πρακτικές των «έξυπνων» πόλεων του κόσμου προκειμένου να ενισχύσει την βιώσιμη ανάπτυξη τους.  Διεξάγει έρευνες, προσφέρει εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες και απονέμει ετήσια βραβεία γι’ αυτούς τους σκοπούς.

Οι δείκτες αξιολόγησης των βραβείων
  • ευρυζωνική συνδεσιμότητα
  • αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον τομέα της εργασίας
  • η καινοτομία
  • η χρήση από τους πολίτες των νέων τεχνολογιών στην καθημερινή τους ζωή
  • οι ενέργειες προβολής της πόλης έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού.





Τα δυνατά σημεία του Ηρακλείου
Το Ηράκλειο κατάφερε και μπήκε στις κατατάξεις των Smart21 για τα έτη 2012, 2013 και 2014 λόγω των παρακάτω δυνατών σημείων:
  • Η διατύπωση ενός στρατηγικού σχεδίου που επιλέγει τον τομέα των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας ως βασικό σημείο ανάπτυξης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της πόλης.
  • Την συλλογική διαχείριση αυτού του στρατηγικού σχεδίου με την δημιουργία της Επιτροπής «Ηράκλειο – Έξυπνη Πόλη» όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των φορέων της πόλης συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των επιμέρους πολιτικών και έργων.
  • Μεγάλες εκπαιδευτικές και ερευνητικές υποδομές παγκόσμιας ακτινοβολίας στον τομέα των νέων τεχνολογιών - Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΤΕΙ, ΙΤΕ, STEP-C, ENISA 
  • Τη διατύπωση χάρτη υποχρεώσεων έναντι των πολιτών στην κοινωνία της γνώσης που αποτελείται από έξι άξονες:

1. Υποχρέωση για παροχή ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο και ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων
2. Υποχρέωση παροχής ψηφιακών υπηρεσιών και περιεχομένου
3. Υποχρέωση υιοθέτησης ανοικτών προτύπων
4. Υποχρέωση υιοθέτησης πολιτικών πράσινων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών
5. Υποχρέωση διευκόλυνσης της , με ψηφιακό τρόπο , συμμετοχής
6. Υποχρέωση για κατάρτιση των πολιτών στη χρήση νέων τεχνολογιών

  • Οι μεγάλες ευρυζωνικές υποδομές – Η πόλη του Ηρακλείου διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα οπτικών ινών στην Ελλάδα το οποίο είναι ένα από τα τρία που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία και το μεγαλύτερο δημοτικό ασύρματο δίκτυο ελεύθερης πρόσβασης στη χώρα.  Επίσης, η πόλη διαθέτει υποδομές κι άλλων ασύρματων δικτύων, όπως αυτά του λιμανιού, των νοσοκομείων και του πανεπιστημίου καθώς και τις υποδομές των ιδιόκτητων τηλεπικοινωνιακών δικτύων των ΟΤΕ, Cyta, Forthnet, HOL.
  • Παροχή μεγάλου εύρους υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, μέσω της δημοτικής πύλης η οποία είναι η δεύτερη ή τρίτη δημοτική πύλη στην χώρα σε επισημότητα ανάλογα με την εποχή.
  • Μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων, πρωτοβουλιών και χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που συμμετέχει το Ηράκλειο – Digital Crete, Crete 2020, Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας της Κρήτης, FP7
  • Ισχυρό brand (ανταγωνιστική ταυτότητα) – μέλος του Eurocities, Ikaros Network, citybranding.gr

Θέματα διαγωνισμού
Κάθε χρόνο το ICF έχει ένα διαφορετικό θέμα στο οποίο συγκεντρώνεται περισσότερο η αξιολόγηση των πόλεων.  
Για το έτος 2014 επιλέχθηκε το θέμα :Η Κοινωνία ως Καμβάς (Επίδραση του πολιτισμού στη ζωή της πόλης)

Το θέμα του 2014, «Η Κοινωνία ως Καμβάς» έχει να κάνει με τον πολιτισμό και την κουλτούρα και χωρίζεται σε 3 τομείς:
1. Η κουλτούρα ως τέχνη – πως η τέχνη έχει προσφέρει στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης, στο μετασχηματισμό των γενικότερων αντιλήψεων των πολιτών και την επίδραση της στην επιχειρηματικότητα και την αγορά εργασίας. 
2. Η κουλτούρα ως κληρονομιά – πως η ιστορία και οι παραδώσεις έχουν προσφέρει στην πρόοδο της πόλης
3. Η κουλτούρα ως φρόνημα – πως ο τρόπος ζωής των πολιτών έχει επηρεαστεί από την ιστορία του τόπου και πως αυτό έχει ενισχύσει τις «έξυπνες» πρωτοβουλίες της πόλης.

Δυνατά σημεία του Ηρακλείου σε κάθε τομέα
1. Η κουλτούρα ως τέχνη – Δημιουργία μιας έντονης πολιτιστικής δραστηριότητας ιδιαίτερα με το καλοκαιρινό φεστιβάλ τεχνών και άλλα.
2. Η κουλτούρα ως κληρονομιά – Επίδραση του Μινωικού πολιτισμού (Κνωσός, Αρχαιολογικό μουσείο), η πολιτιστική κληρονομία της Ενετικής και Οθωμανικής περιόδου (Ενετικά τείχη, τα αρχεία της πόλης), το έτος Θεοτοκόπουλου (2014) και άλλα. 
3. Η κουλτούρα ως φρόνημα – Η μεσογειακή διατροφή και η παγκόσμια προώθηση της, η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός σε καιρούς κρίσης, η προσπάθεια μείωσης του φαινομένου της οπλοκατοχής. 


Γ.ΚΟΥΡΑΚΗΣ:ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΜΕ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
«Με βάση αυτές τις διεθνείς αξιολογήσεις, το Ηράκλειο οικοδομεί μία ισχυρή ανταγωνιστική ταυτότητα με στρατηγική επιλογή ανάπτυξης τον τομέα των έξυπνων πόλεων» δήλωσε φανερά ικανοποιημένος ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης.
Πρωτοπορούμε συνέχισε στο τομέα των νέων τεχνολογιών και για αυτό έχουμε τη Διεθνή αναγνώριση .Είναι στρατηγική επιλογή ανάπτυξης της πόλης και γι αυτό θα συνεχίσουμε την προσπάθεια προς όφελος των πολιτών» κατέληξε ο κ. Κουράκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.