Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Καβάλα :2η Μπιενάλε Αστικής και Αρχιτεκτονικής Αποκατάστασης

Ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» και η ομάδα «7+3» φιλοξενούν τη «2η Μπιενάλε Αστικής και Αρχιτεκτονικής Αποκατάστασης Biennale del Restauro Architettonico& Urbano -BRAU2», και σας καλούν να επισκεφτείτε τις εκθέσεις της και να συμμετάσχετε στο συνέδριο και τις παράλληλες δράσεις που  την πλαισιώνουν. Βασικός στόχος της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη, η προστασία  και η προώθηση της αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Καβάλας, η αναδιοργάνωση των αστικών της χώρων και η ενεργοποίηση, μέσω σύγχρονων δράσεων, των κατοίκων της.


.
Η εν λόγω διοργάνωση πραγματοποιείται στην Καβάλα και θα διαρκέσει από τις 18 έως και τις 26 Οκτωβρίου 2013. Η Μπιενάλε οργανώνεται υπό την αιγίδα της CICOP (Confederation of the International Centers for the Conservation of Architectural Heritage) Ιταλίας, του Ελληνικού και Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και των διεθνών οργανισμών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ICOMOS, ICCROM και UNESCO. 

Η Μπιενάλε περιλαμβάνει εκθέσεις και διαλέξεις για τη σύγκριση και επαλήθευση, σε παγκόσμια κλίμακα, των έργων αποκατάστασης, αστικές παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους, μουσικές εκδηλώσεις και συμμετοχικά εργαστήρια. 
Ειδικότερα, στοχεύει στο να συνθέσει τα αποτελέσματα της προσεκτικής ανάλυσης όλων των παραμέτρων, πολιτισμικών, κοινωνικών, οικονομικών, τεχνολογικών, που επηρεάζουν τις στρατηγικές παρέμβασης για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης θα λειτουργήσει ως δίαυλος ανταλλαγής ιδεών αλλά και ως εργαστήρι εφαρμογής πρακτικών.

Οι πόλεις που συμμετέχουν στη δεύτερη διοργάνωση της Μπιενάλε είναι: Taranto -Brindisi – Lecce (Ιταλία), Ιωάννινα – Θεσσαλονίκη - Καβάλα (Ελλάδα) και Αδριανούπολη - Κωνσταντινούπολη (Τουρκία). 


Στην Καβάλα, οι εκθέσεις θα φιλοξενηθούν στη Δημοτική Καπναποθήκη στην πλατεία Καπνεργάτη, στο Εμπορικό Κέντρο Σκιπετάρη στην οδό Μ. Αλεξάνδρου, στην Παλιά Μουσική στην οδό Ανθεμίου, στο ξενοδοχείο Ιμαρέτ στην οδό Θ. Πουλίδου και στο σπίτι του Μεχμέτ Αλή στην ομώνυμη πλατεία στη συνοικία της Παναγίας.

Οι εκθέσεις επικεντρώνονται σε τέσσερις θεματικές ενότητες:
Α. Μόνιμη συντήρηση μικρών ιστορικών πόλεων.
Β. Αποκατάσταση των μνημειακών συγκροτημάτων.
Γ. Στρατηγικές Ανάκτησης Εγκαταλελειμμένων Κτιρίων σε Αστικές και Περιαστικές Περιοχές, «Βιομηχανική Αρχαιολογία».
Δ. Επεμβάσεις στη μοντέρνα αρχιτεκτονική κληρονομιά.
Συμμετέχοντες φορείς:
ΤΕΕ Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας
Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Καβάλας
ΚΠΕ Φιλίππων
Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
Νεολαία Εθελοντισμού και Ανάπτυξης Καβάλας

Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.