Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Ξάνθη :Μια επιτυχημένη παρουσία στο διαδίκτυο

Είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενη ανάρτηση για την επισκεψιμότητα των δημοτικών ιστοσελίδων εξετάζοντας τους δέκα μεγαλύτερους Δήμους της χώρας σε πληθυσμό.
Υπάρχουν όμως και καλά παραδείγματα Δήμων με μικρότερο πληθυσμό που εντυπωσιάζουν με τις επιδόσεις τους στο διαδίκτυο.Ένας τέτοιος Δήμος είναι της Ξάνθης

Το website του Δήμου Ξάνθης βασίζεται στην δωρεάν Open Source πλατφόρμα Joomla! Έχει υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου από το Τμήμα Πληροφορικής, της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου Ξάνθης. Το template που έχει επιλεγεί είναι responsive και επιτρέπει στους επισκέπτες να περιηγούνται στη σελίδα με την ίδια ευκολία από οποιαδήποτε συσκευή.
Οι υπηρεσίες που παρέχει στους επισκέπτες, χωρίζονται σε δύο βασικούς τομείς: α) Προς Δημότες και β) προς Επισκέπτες

α) Προς Δημότες:
1. «Βελτιώνω το Δήμο μου»: Η υπηρεσία επιτρέπει στους δημότες να αναφέρουν τοπικά προβλήματα και προτείνουν βελτιώσεις των υποδομών του Δήμου. (με σύνδεση)
3. Πλατφόρμα Δημόσιας Διαβούλευσης, η οποία ενεργοποιείται κάθε φορά που βγαίνουν προς δημόσια διαβούλευση διάφορα θέματα.
4. Αιτήσεις - Δικαιολογητικά: Λήψη εγγράφων και αιτήσεων, καθώς και οδηγίες για τις συναλλαγές με τις υπηρεσίες του Δήμου
5. Χρήσιμοι χάρτες: Έργων (προγραμματισμένων - σε εξέλιξη - ολοκληρωμένων), Κτιρίων Υπηρεσιών με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, Θέσεων κάδων ανακύκλωσης, θέσεων επιτρεπόμενης στάθμευσης, δωρεάν Ασύρματου Μητροπολιτικού Δικτύου WiFi κ.α.

6. Online φόρμες επικοινωνίας και καταγγελιών (Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης) κ.α. 
7. Ενσωμάτωση μέσω rss των αναρτήσεων του «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και στον ιστότοπο του Δήμου, για ευκολότερη αναζήτηση από τους πολίτες.
8. Ειδικό τμήμα εκδηλώσεων, όπου αναρτώνται όλες όσες αφορούν το δήμο Ξάνθης, από συνεδριάσεις οργάνων έως εκδηλώσεις του δήμου και ιδιωτών.
9. Newsletter: Υπηρεσία εγγραφής δημοτών ή μέσων μαζικής ενημέρωσης, για την λήψη σημαντικών ενημερωτικών δελτίων από τον δήμο Ξάνθης

β) Προς Επισκέπτες:
Ένας αρκετά ολοκληρωμένος οδηγός για την ιστορία, τον πολιτισμό και το σήμερα της Ξάνθης, με κείμενα, φωτογραφικό υλικό και βίντεο, με εικονικές περιηγήσεις σφαιρικών φωτογραφιών 360 μοιρών (photospheres) και βίντεο 360 μοιρών, με την δυνατότητα περιήγησης με την χρήση Virtual Reality headsets.
Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στην δημιουργία και διαχείριση και λογαριασμών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Twitter, Google+ κ.α.) και όλη η πληροφορία (Δελτία Τύπου, Ανακοινώσεις κλπ) προωθούνται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο και προς αυτά.

H αυξημένη επισκεψιμότητα ( Στις 15-9-2016 σύμφωνα με το www.alexa.com βρίσκεται στη σειρά 3.578 σε σχέση με το σύνολο των Ελληνικών ιστοσελίδων ενώ η σελίδα του στο Facebook έχει 5863 followers ) , σε σύγκριση με άλλες δημοτικές ιστοσελίδες, προφανώς οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Από το ότι η ιστοσελίδα είναι «ζωντανή», δηλαδή τις υπηρεσίες που παρέχει (Βελτιώνω το Δήμο μου), την συνεχή και σχεδόν καθημερινή ενημέρωση των πολιτών μέσω δελτίων τύπου - ανακοινώσεων, την "κινητικότητα" στα Social Media κ.λ.π.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.