Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Βόλος :Τοπικό σχέδιο δράσης για την κλιματική αλλαγή 2010 - 2020

Ο Δήμος Βόλου συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «LIFE + 2007» και υλοποιεί το έργο "Ανάπτυξη Τοπικών Σχεδίων για την Μείωση της Κλιματικής Αλλαγής μέχρι το 2020" (CLIM-LOCAL 2020).Το έργο CLIM-LOCAL 2020 είναι συνολικού προϋπολογισμού 2.777.891,00€ και η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αντιστοιχεί σε 1.086.542,00€.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πόσο αυτό είναι η υψηλότερη χρηματοδότηση που δόθηκε από την ΕΕ στην ενότητα Περιβαλλοντική Πολιτική και Διακυβέρνηση του συγκεκριμένου προγράμματος. Κύριος του έργου είναι ο Δήμος Βόλου και εταίροι η ΔΕΥΑΜΒ και η ΔΕΜΕΚΑΒ και η Ε.ΠΕ.Μ. Α.Ε. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια τρία χρόνια από 1-1-2009 έως 31-12-2011.

Στο πρόλογο του σχεδίου ο Δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης υπογραμίζει ότι :

"Ο Δήμος Βόλου, βαθιά ευαισθητοποιημένος στα θέματα του περιβάλλοντος και γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μας θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, στη γεωργία, στην οικονομία και σχεδόν σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να συμμετάσχει ενεργά στην ανάληψη δράσεων για την κλιματική αλλαγή στην περιοχή μας. Έχει προβεί σε μία σειρά από μέτρα, μερικά από τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί και άλλα που είναι σε εξέλιξη:

Δημιουργία δικτύων πεζοδρόμων, Δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, Δημιουργία ποδηλατοδρόμων, Τοποθέτηση κορυνών στους δρόμους αυξημένης κυκλοφοράς, Βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών με το πρόγραμμα ,Δημιουργία νέων στεγασμένων χώρων στάθμευσης στο κέντρο και υπαίθριων περιφερειακά, Αύξηση των ελεύθερων χώρων και του πρασίνου (Πλατεία Πανεπιστημίου)

δρομολογεί ή διεκδικεί σημαντικά έργα προς την ίδια κατεύθυνση:

Αναβάθμιση του σιδηροδρόμου, με ηλεκτροκίνηση της γραμμής Βόλου - Λάρισας, Δημιουργία χώρων πρασίνου, 85 στρεμμάτων σε όλη την πόλη, Παραλιακός πεζόδρομος και ποδηλατοδρόμος μήκους 16 m τα οποία είναι μερικά μόνο από τα κυριότερα έργα που μειώνουν σταδιακά το πρόβλημα.


Στόχοι και αντικείμενα του έργου
Οι στόχοι του έργου που καλείται να αναπτύξει ο Δήμος Βόλου, αφορούν στην ανάπτυξη μεθοδολογίας και εργαλείων για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (ΑΦΘ ) στην περιοχή μας, στην ανάπτυξη δράσεων για την παρακολούθηση και αξιολόγηση μέτρων μείωσης εκπομπών ΑΦΘ σε τοπικό επίπεδο, που να χρησιμεύσουν και ως οδηγός για άλλους δήμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στην ανάδειξη σαφών μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κεντρικής Διοίκησης σε σχέση με την αντιμετώπιση του κινδύνου της Κλιματικής Αλλαγής, στην προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και στην παροχή εκπαίδευσης σχετικά με την αντιμετώπιση του κινδύνου της Κλιματικής Αλλαγής.
Τέλος στόχος μας είναι να οδηγηθούμε στην μείωση των εκπομπών ΑΦΘ σε τοπικό επίπεδο και σε χρονικό ορίζοντα 10-15 ετών, με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών.

Αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου
Μέσα από αυτό το τόσο σημαντικό έργο, προσδοκούμε να αποκτήσουμεμια σειρά από εργαλεία,υπολογισμό των εκπομπών ΑΦΘ και βασικών αέριων ρύπων σε τοπικό επίπεδο και ανά πηγή εκπομπής καθώς και στη πρόβλεψη εκπομπών σε τοπικό επίπεδομέχρι το 2020.Οι προβλέψεις μας και τα προτεινόμενα μέτρα τα οποία θα πρέπει να υλοποιήσουνε τέσσερις βασικοί φορείς, δηλαδή ο Δήμος Βόλου, ο Δημόσιος Τομέας, ο Ιδιωτικός Τομέας και τα Νοικοκυριά, καταγράφονται στο Τοπικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο αποτελεί και την συμβολή μας στην σωτήρια του πλανήτη μας.Οι προτεινόμενες δράσεις ομαδοποιούνται σε έξι διακριτούς άξονες παρέμβασης που αναπτύσσονται στην πόλη: κτιριακές υποδομές, μεταφορές, ύδρευση και αποχέτευση, αστικά στερεά απόβλητα, λειτουργία της πόλης και δράσεις προοπτικής.
Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αναλύονται ξεχωριστά για κάθε άξονα και για κάθε φορέα υλοποίησης. Βρίσκομαι λοιπόν στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσω το Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή, έτσι όπως δημιουργήθηκε μετά από επιστημονική ερευνά και μελέτη. Προσπαθήσαμε και σχεδιάσαμε μια σειρά μέτρων που θα βελτιώσουν την κατάσταση, όσον αφορά στο περιβάλλον και θα εξασφαλίσουν μια ποιότητα ζωής για εμάς και τα παιδιά μας.
Περιμένουμε τις παρατηρήσεις σας και ζητούμε την βοήθεια όλων, για να μπορέσουμε όλοι μαζί να δώσουμε στα παιδιά μας το Βόλο καλύτερο από ότι τον παραλάβαμε. "

Διαβάστε όλο το σχέδιο του Δήμου Βόλου για την κλιματική αλλαγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.