Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Σάμερφιλντ : Eco Village στο Birmingham

Το Σάμερφιλντ είναι μια πολιτιστικά πολύμορφη κοινωνία στο κέντρο του Μπέρμιγχαμ η οποία βρίσκεται σε μία από τις πιο οικονομικά μειονεκτικές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2004, οι κάτοικοι δημιουργήσανε τον Σύλλογο Κατοίκων του Σάμερφιλντ με στόχο να μεταμορφώσουν την περιοχή τους σε μία ευημερούσα κοινότητα.
Συγκεκριμένα, στόχος τους ήταν να μειώσουν την μετακόμιση των κατοίκων σε άλλες περιοχές, να βελτιώσουν το τοπικό περιβάλλον και να αντιμετωπίσουν οικολογικά θέματα για την ενθάρρυνση μιας πιο συνεκτικής και βιώσιμης κοινότητας. Το Σάμερφιλντ αναγνωρίζεται πλέον ως το πρώτο «οικολογικό χωριό» της Μπίρμινχαμ.
Τη μετάφραση του κειμένου έκανε ο Λάζαρος Αγαπίδης



Σάμερφιλντ, Μπέρμιγχαμ Ηνωμένο Βασίλειο
Οικολογικό Χωριό
από το 2004 έως σήμερα

Μια προσέγγιση σχέσης συνεργασίας για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, το Συμβούλιο της Πόλης της Μπίρμινχαμ, ο Σύνδεσμος Οικογενειακής Στέγασης, η «Be Μπέρμιγχαμ» και η Αστική Ζωή (ένα έργο ανανέωσης της αγοράς στέγασης), έχουν συνεργαστεί με τους κατοίκους της Σάμερφιλντ για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση πάνω από 2,7 εκατομμύρια € και να πραγματοποιηθούν διάφορα καινοτόμα προγράμματα εργασίας που αφορούν τα προαναφερόμενα ζητήματα και ανάγκες τις περιοχής. Το έργο έχει επιτυγχάνει τα ακόλουθα αποτελέσματα:

  • Προσφέρθηκαν δωρεάν εγκαταστάσεις εξοικονόμησης ενέργειας όπως ηλιακούς συλλέκτες, «υπερμόνωση» και ενεργειακά αποδοτική θέρμανση σε 329 χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά με στόχο να μειωθεί η ενεργειακή φτώχεια για άτομα με χαμηλά εισοδήματα.
  • Δημιουργήθηκαν «πράσινες» θέσης εργασίας ασκούμενης φύσης για 20 άνεργους της περιοχής.
  • Έξι μεγάλες διατηρητέες Βικτοριανές ιδιοκτησίες μετατράπηκαν σε οικολογικά οικογενειακά σπίτια τα οποία χρησιμοποιούνται ως εργατικές κατοικίες.
  • Ένα οικολογικό γραφείο με σκοπό την επίδειξη οικολογικών τεχνολογιών και την παροχή σχετικών συμβουλών δημιουργήθηκε σε αίθουσα της τοπικής εκκλησίας.
  • Υποστήριξη ενός εκπαιδευτικού προγράμματος στέγασης που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των παιδιών των τοπικών σχολείων σε οικολογικά θέματα.
  • Ανταλλαγή ιδεών για τις βέλτιστες πρακτικές με την φιλοξενία πάνω από 1.500 επισκέπτες στο Σάμερφιλντ από άλλες τοπικές κοινότητες της Μπέρμιγχαμ, από την ευρύτερη αστική περιοχή και από άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου.
Δίνοντας τα ινία στους τοπικούς πολίτες

Η αυθεντική και αποτελεσματική σχέση συνεργασίας είναι το κλειδί της επιτυχίας του Σάμερφιλντ, και οι πολίτες βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της σχέσης. Ο σχεδιασμός του συνόλου των δραστηριοτήτων του έργου έχει οριστεί από τους κατοίκους, η γνώμη των οποίων σε συνδυασμό με την εμπειρογνωμοσύνη των τοπικών φορέων παροχής υπηρεσιών, έχει διασφαλίσει ότι τα σχέδια έχουν προσαρμοστεί ώστε να ταιριάζουν αποτελεσματικά στις τοπικές ανάγκες. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια πραγματική ιδιοκτησία της κοινότητας και μια αίσθηση υπερηφάνειας για τις προσπάθειες που λαμβάνονται από τους τοπικούς πολίτες να βελτιώσουν τη γειτονιά τους. Αυτό έχει αυξήσει σημαντικά την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό των κατοίκων της περιοχής και έχει ενθαρρύνει ενεργά τη συνοχή της κοινότητας. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν γίνει οι καλύτεροι πρεσβευτές για το έργο και τώρα εργάζονται με τους κατοίκους άλλων περιοχών της πόλης όπου συζητούνται τοπικές πρωτοβουλίες οικολογικού χαρακτήρα.

Συγκεντρώνοντας την τοπική γνώση, τις ιδέες, τις δεξιότητες, την χρηματοδότηση και την τεχνογνωσία, η προσέγγιση της συνεργατικής σχέσης έχει επιτύχει πολύ περισσότερο στο Σάμερφιλντ από ό,τι θα μπορούσε ποτέ να επιτευχθεί εάν κάθε φορέας δρούσε ανεξάρτητα.

Μία αναγνωρισμένη «βιώσιμη κοινότητα»

Το οικολογικό χωριό του Σάμερφιλντ είναι, σε τοπικό επίπεδο και σε εθνικό επίπεδο, ένα παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής. Η ανεξάρτητη αξιολόγηση του έργου από το πανεπιστήμιο του Sheffield Hallam κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό το οικολογικό πρόγραμμα αύξησε την ευαισθητοποίηση σε οικολογικά θέματα και είχε ως αποτέλεσμα απτές θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής των κατοίκων του Σάμερφιλντ.

Η κατανάλωσης ενέργειας και οι λογαριασμοί καυσίμων των νοικοκυριών έχουν μειωθεί σημαντικά, και η μείωση της μετακόμισης των κατοίκων σε άλλες περιοχές έχουν κάνει την κοινωνία πιο σταθερή και συνεκτική. Το Urban Living αναφέρει ότι το Σάμερφιλντ έχει πάει από το να είναι μία «γειτονιά μικτών επιδόσεων» σε μια «βιώσιμη κοινότητα» κατά τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα αυτής της κοινής πρωτοβουλίας.

Η πρωτοβουλία έχει λάβει πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του EUROCITIES 2009 Βραβείο Συμμετοχής για αναγνώριση της προσέγγισης της στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση με την συμμετοχή των κατοίκων της πόλης, καθώς και τα σαφή περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που έχει αποφέρει για κοινότητα.


Contact: Sandy Taylor
Head of Climate Change & Sustainability
Birmingham City Council
sandy.taylor@birmingham.gov.uk
www.birmingham.gov.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.