Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Καβάλα : Διακρατική Συνάντηση του προγράμματος FATE

Εκπρόσωποι δώδεκα φορέων από οκτώ χώρες, εταίροι στο πρόγραμμα FATE επεσκέφθησαν την Καβάλα στις αρχές Μαΐου προκειμένου να συμμετέχουν στην 3η Διακρατική Συνάντηση που διοργανώνεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος. Το πρόγραμμα FATE είναι ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Κοινοτική Πρωτοβουλία South East Europe (SEE). Ο τίτλος του προγράμματος είναι το ακρωνύμιο της αγγλικής φράσης ≪από το Στρατό στην Επιχειρηματικότητα≫.
 
Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της οικονομικής ζωής ενός τόπου μέσα από εξειδικευμένες δράσεις για την αξιοποίηση παλιών υπαρχόντων δομών σε εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα για οργανωμένες δομές επιχειρηματικότητας ή εκκολαπτήρια επιχειρήσεων.

Ο αντιδήμαρχος Τάσος Κακουλίδης αναφερόμενος στο πρόγραμμα στη διάρκεια συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε ότι ο Δήμος Καβάλας συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ξεκίνησε από το 2008 την προσπάθεια για τη διεκδίκηση και αξιοποίηση των στρατοπέδων. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού ζήτησε τη γνώμη όλων των τοπικών φορέων της πόλης που θα ληφθούν υπόψη στην κατάρτιση των προτάσεων για την αξιοποίηση των στρατοπέδων.

Ευκαιρίες ανάπτυξης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας 
Σε δηλώσεις προς τα τοπικά ΜΜΕ η κ. Fischanger από την Περιφέρεια Φριούλη Βενέτσια Τζούλια της βόρειας Ιταλίας, που είναι συντονιστής εταίρος του προγράμματος FATE, τόνισε πως είναι θετικό να υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε μια πόλη παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο μέσον μιας οικονομικής κρίσης και συμπλήρωσε πως το πρόγραμμα FATE βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση. Η κ. Fischanger υπογράμμισε επίσης ότι στις διακρατικές συναντήσεις ≪δίνεται η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων με τους άλλους εταίρους για το πώς αυτοί διαχειρίζονται ανάλογα θέματα με τα δικά μας≫.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης, εξετάστηκε μεταξύ άλλων το ιδιοκτησιακό καθεστώς των στρατοπέδων, ενώ έγινε αναφορά και στην καλή χρήση των στρατοπέδων σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι στις περισσότερες από τις χώρες που συμμετέχουν ως εταίροι στο πρόγραμμα FATE το ιδιοκτησιακό καθεστώς των στρατοπέδων είναι ξεκαθαρισμένο αφού αυτά ανήκουν στο δήμους. Το γεγονός αυτό βοηθάει σημαντικά τις διοικήσεις των δήμων να υποβάλουν ολοκληρωμένες προτάσεις για την αξιοποίησή τους χωρίς να υπάρχει το εμπόδιο των διεκδικήσεων από άλλους φορείς.
 
Οι εταίροι του προγράμματος
Οι εταίροι του προγράμματος είναι πολλοί και προέρχονται από περιφέρειες της: Ιταλίας, Σλοβενίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας, Ρωμανίας, Σερβίας, Βοσνίας Ερζεγοβίνης και Κροατίας. Μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν γίνει δύο συναντήσεις, η πρώτη στην Ιταλία και η δεύτερη στην Ουγγαρία. Στις συναντήσεις αυτές έγιναν παρουσιάσεις των περιοχών που εκπροσωπούνται στο πρόγραμμα. Η τρίτη συνάντηση της Καβάλας είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς το πρόγραμμα έκλεισε το πρώτο έτος της υλοποίησής του και τα πρώτααποτελέσματα είναι πλέον ορατά οπότε ήταν απαραίτητο να γίνει η διαχείριση και η χάραξη πορείας για τα επόμενα βήματα.
 
Απευθείας χρηματοδοτούμενα προγράμματα
Η συμμετοχή σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια πολύ-
πλοκη και δύσκολη ενασχόληση για έναν φορέα. Προϋποθέτει την οργάνωση δομών και την εξειδίκευση των
στελεχών του. Ακόμη περισσότερο απαιτεί μια πολύ δυναμική και δυνατή δικτύωση με άλλους παρόμοιους φορείς στις χώρες μέλη της Ε.Ε. γιατί όλα τα προγράμματα με αυτή τη δομή απαιτούν τη συνεργασία διάφορων
εταίρων. Εξίσου σημαντικά είναι τα οφέλη από τη συμμετοχή σε αυτού του είδους των διακρατικών και δια-περιφερειακών προγραμμάτων.

Ο Δήμος Καβάλας ξεκίνησε δυναμικά την οργάνωση αυτού του είδους των προγραμμάτων και ήδη μετράει σημαντικές επιτυχίες. Έχει ενταχθεί σε προγράμματα και Κοινοτικές Πρωτοβουλίες σε κάθε προκήρυξη που έχει
βγει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σχετική τεχνογνωσία τόσο ως προς την επιτυχή ένταξη στα προγράματα όσο και προς την υλοποίησή τους αρχίζει να επιφέρει τα αναμενόμενα οφέλη για την Καβάλα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.