Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Τα σημαντικότερα προβλήματα των Ευρωπαϊκών πόλεων

Σε συνέντευξη του στον δικτυακό τόπο Eurocities.eu που έδωσε ο Κος Jozias van Aartsen, Δήμαρχος της Χάγης και Πρόεδρος του δικτύου Eurocities για το μέλλον των Ευρωπαϊκών πόλεων πιστεύει ότι οι πόλεις διαθέτουν τη δυνατότητα να καταπολεμήσουν τη τρέχουσα οικονομικής κρίση, και ότι μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕΤΠ) [http://www.cor.europa.eu/pages/HomeTemplate.aspx] «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μέσω πραγματικής πολύ -  επίπεδης διακυβέρνησης μπορούμε να σημειώσουμε πραγματική πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας πραγματικά συνεκτικής, βιώσιμης και ανταγωνιστικής Ευρώπης».Την μετάφραση έκανε ο Μανώλης Τσαγκαράκης

Κατά την άποψή σας, ποια είναι τα κύρια ευρωπαϊκά ζητήματα που οι μεγάλες πόλεις αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή;

Οι προτεραιότητες για το δίκτυο EUROCITIES για το 2010 είναι η ανάκαμψη, οι κλιματικές αλλαγές και η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. Πιστεύω ότι αυτά αντικατοπτρίζουν έντονα τα κύρια θέματα που οι πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή.

Πολλές από τις πόλεις μας, που υφίστανται τις σημαντικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Αντιμετωπίζουμε υψηλό ποσοστό ανεργίας και περικοπές στους προϋπολογισμούς, παράλληλα με τις αυξανόμενες απαιτήσεις για πολλές από τις υπηρεσίες μας που πρέπει πάση θυσία να προσφέρουμε. Πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας, που τόσες πόλεις είχαν από τη δεκαετία του 1980. Πρέπει να παράσχουμε υποστήριξη για τους πρόσφατα άνεργους χωρίς να απολέσουμε της στήριξης για όσους ήταν ήδη άνεργοι για αρκετό καιρό. Πρέπει να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή στα αστικά κέντρα μας σε μια εποχή που μπορεί να υπάρχει ο κίνδυνος μεγαλύτερης κοινωνικής πόλωσης και αναταραχής σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές περιόδους. Την ίδια στιγμή, δεδομένου ότι οι πόλεις αντιπροσωπεύουν το 80% της κατανάλωσης ενέργειας, θα πρέπει να γίνουμε πιο ενεργειακά αποδοτικοί και περιβαλλοντικά βιώσιμοι.



Αυτή η κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να εξισορροπηθεί, αλλά μια δέσμευση για βελτίωση της ολοκληρωμένης τοπικής ανάπτυξης, νέων και βελτιωμένων εταιρικών σχέσεων εργασίας εντός των πόλεων μας και ενίσχυση της διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα μπορεί να βοηθήσει στο συντονισμό των στρατηγικών αυτών. Αυτό θα οδηγήσει σε πιο λογικές δαπάνες και, τελικά, καλύτερα αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό οι βασικές στρατηγικές, όπως η «Ευρώπη 2020» να αξιοποιήσουν το δυναμικό των πόλεων. Οι πόλεις αντιπροσωπεύουν το 85% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν αυτές οι στρατηγικές υποτίθεται ότι θα δώσουν απαντήσεις στις πιο πιεστικές προκλήσεις στην Ευρώπη, θα το κάνουν μόνο όταν μας συμπεριλάβουν πλήρως στη διαδικασία αυτή.

Πώς βλέπετε το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ των πόλεων του Eurocities και της Επιτροπής των Περιφερειών, ιδίως ενόψει των νέων αρμοδιοτήτων της Επιτροπής των Περιφερειών στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας;
Συνεργαζόμαστε ήδη σε πολλά ζητήματα. Ωστόσο, έχω την αίσθηση ότι η νέα Συνθήκη της Λισαβόνας θα προσφέρει νέες ευκαιρίες για να τεθούν τα ζητήματα των Περιφερειών ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως πρόσφατα άκουσα από τον Πρόεδρο της ΕΤΠ «η Συνθήκη της Λισαβόνας είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε» και είμαι βέβαιος ότι και οι δύο οργανώσεις μας θα συνεργαστούν μαζί για να δώσουμε σε τοπικό επίπεδο ένα πολύ πιο σημαντικό ρόλο στη χάραξη της πολιτικής της Ε.Ε.. Μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι μέσω μιας πραγματικής πολυεπίπεδης διακυβέρνησης μπορούμε να σημειώσουμε πραγματική πρόοδο προς μια πραγματικά συνεκτική, βιώσιμη και ανταγωνιστική Ευρώπη.

Ο Johannes Hahn, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, ανακοίνωσε ότι οι πόλεις και η πολεοδομική πολιτική θα είναι μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του για τα επόμενα χρόνια. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα αυτό;

Είμαστε προφανώς πολύ ευχαριστημένος που ο κ. Hahn αναγνωρίζει τον κεντρικό ρόλο των Ευρωπαϊκών πόλεων. Θα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στο εσωτερικό της Επιτροπής ενισχύοντας την εδαφική διάσταση των στρατηγικών και των πολιτικών των Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την πολιτική συνοχής, ελπίζουμε ότι ο Επίτροπος θα διατηρήσει αυτό ως μια πολιτική ανάπτυξης για το σύνολο της ΕΕ, υποστηρίζοντας μια ολοκληρωμένη τοπική ανάπτυξη σε όλες τις γειτονιές, τις πόλεις και τις περιφέρειες. Η ΕΕ δεν θα αναπτυχθεί με συνοχή, αν κάποια σοβαρά προβλήματα όπως αυτό της φτώχιας παραμείνουν, ή αν ενισχυθεί μόνο κάποιο μεμονωμένο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω ακράδαντα ότι η πολιτική συνοχής θα είναι πιο αποτελεσματική και τα αποτελέσματά της, πιο ανθεκτικά στο χρόνο, αν σχεδιαστούν και εφαρμοστούν μέσω της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Ελπίζουμε ότι ο Επίτροπος θα αναπτύξει μια πολιτική με ισχυρή αστική διάσταση, να είναι σχεδιασμένη και να εφαρμοστεί σε συνεργασία με τις πόλεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.