Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Κέρκυρα: Σύστημα αυτόματης ενοικίασης ποδηλάτων

Εγκαταστάθηκε και ξεκίνησε την πιλοτική του λειτουργία στην Κέρκυρα, το πρώτο σύστημα αυτόματης ενοικίασης ποδηλάτων δημόσιας χρήσης.
Το σύστημα, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κερκυραίων, αποκαλείται «EasyBike» και περιλαμβάνει 100 ποδήλατα που είναι κατανεμημένα σε οκτώ σταθμούς μίσθωσης στην πόλη.
Τα ποδήλατα είναι διαθέσιμα στους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της πόλης. Οι μόνιμοι κάτοικοι μπορούν να αποκτήσουν από τον Δήμο μια ειδική ηλεκτρονική κάρτα συνδρομητή, η οποία τους εξασφαλίζει πρόσβαση στα ποδήλατα ενώ οι περιστασιακοί χρήστες και οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα στους σταθμούς μίσθωσης ώστε να παραλάβουν ένα ποδήλατο. Στην συνέχεια αφού κάποιος ολοκληρώσει την μετακίνηση του, επιστρέφει το ποδήλατο σε οποιονδήποτε από τους σταθμούς.
Το σύστημα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και παρακολουθείται ηλεκτρονικά από ειδικό λογισμικό διαχείρισης. Το καινοτόμο έργο αναπτύχθηκε από την «BRAINBOX Πληροφορική», εταιρεία με εμπειρία σε συστήματα μίσθωσης ποδηλάτων.

Τα δημόσια ποδήλατα αποτελούν ένα θαυμάσιο μέσον για εύκολη, γρήγορη και οικονομική κίνηση στην πόλη. Συνδυάζουν την μετακίνηση με την ψυχαγωγία και την άθληση στην καθημερινή πρακτική των πολιτών.

Τα συστήματα μίσθωσης ποδηλάτων ξεκίνησαν ως θεσμός στην Ευρώπη πριν από αρκετά χρόνια και σήμερα αναπτύσσονται ραγδαία. Μετά την πρόσφατη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» στην Ελλάδα, οι νέες δημοτικές αρχές στην πλειονότητά τους έχουν δεσμευθεί προς την υιοθέτηση μέτρων ενίσχυσης της ποδηλατικής κουλτούρας και της χρήσης του ποδηλάτου για μετακίνηση και ψυχαγωγία στην πόλη

Με την χρήση των συστημάτων αυτόματης μίσθωσης δημόσιας χρήσης ποδηλάτων - bike sharing - μπορούν οι πολίτες με αυτοματοποιημένο τρόπο να έχουν πρόσβαση σε ένα ποδήλατο και να το χρησιμοποιήσουν για όσο χρόνο επιθυμούν, σταθμεύοντας το στην συνέχεια σε ένα διαφορετικό σημείο στάθμευσης του συστήματος. Καθώς όλα τα σημεία είναι δικτυωμένα μεταξύ τους, το σύστημα αυτόματα ενημερώνεται και παύει να ισχύει η χρέωση.

Τα ποδήλατα δημόαιας χρήσης, τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής διεθνώς και αποτελούν μια πρωτοβουλία με ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό. Πρόκειται για συστήματα όπου μια ομάδα ποδηλάτων είναι διαθέσιμη προς χρήση από μια κοινότητα χρηστών που αποτελείται από άτομα που δεν είναι ιδιοκτήτες των ποδηλάτων. Οι λόγοι υιοθέτησης συστημάτων μίσθωσης ποδηλάτων είναι πολλοί και προφανείς. Αποτελούν ένα θαυμάσιο μέσο για την μείωση των ρύπων στην πόλη και την βελτίωση της υγείας των χρηστών. Τελευταία σε διεθνές επίπεδο, οι Δημοτικές Αρχές έχουν ξεκινήσει την υιοθέτηση ανάλογων συστημάτων ως συμπληρωματικό μέσο των υπόλοιπων δημοσίων μέσων μεταφοράς που χρησιμοποιούν οι δημότες τους.

Τα συστήματα μίσθωσης ποδηλάτων μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε 2 βασικές κατηγορίες : Στα συστήματα μίσθωσης ποδηλάτων τοπικών κοινωνικών ομάδων που κυρίως οργανώνονται από τοπικές κοινωνίες, Δήμους ή μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και στα αυτοματοποιημένα συστήματα μίσθωσης ποδηλάτων. Η κεντρική ιδέα είναι η παροχή ελεύθερης πρόσβασης ή οικονομικής πρόσβασης σε ποδήλατα, η μείωση της κυκλοφορίας των οχημάτων στον αστικό ιστό, η διευκόλυνση των υπολοίπων δημοσίων μέσων μεταφοράς και ο περιορισμός της κίνησης στην πόλη, της μόλυνσης του περιβάλλοντος και του θορύβου.

1 σχόλιο :

  1. αφαιρέστε το άρθρο όσον αφορά την Κέρκυρα γιατι το σύστημα δεν λειτούργησε ποτε και δεν λειτουργεί ενω έχουν αφαιρεθεί και τα ποδήλατα . Η δημοτική αρχή ατήργσηε τους ποδηλατοδρομους ... δυστυχώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.