Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Διαδικτυακός κατάλογος παρουσίασης και αξιολόγησης σχεδίων δράσεων σε ενεργειακά θέματα

Οι δράσεις για την μείωση των εκπομπών καυσαερίων αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για την ποιότητα ζωής στις πόλεις.Γι' αυτό είναι σημαντική η δημόσια παρακολούθηση της πορείας των σχεδίων και των δράσεων που έχουν σχεδιασθεί όπως επίσης και η δημόσια παρακολούθηση της αξιολόγησής τους.Σε συμφωνία που έχουν υπογράψει ήδη πάνω από 200 πόλεις αποφασίσθηκε να προβάλλονται σε διαδικτυακό κατάλογο οι δράσεις των σχεδίων που έχουν εκπονηθεί καθιστώντας διαθέσιμα σε όλους βασικά στοιχεία των βιώσιμων σχεδίων δράσης των πόλεων για την ενέργεια (SEAP'S - Sustainable Energy Action Plans )

Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται  ο συνολικός στόχος μείωσης του CO2, της κατανάλωσης ενέργειας και δεδομένα εκπομπών CO2, καθώς και μια επιλογή των βασικών μέτρων του σχεδίου δράσης. Κάθε πόλη που υπογράφει το Σύμφωνο θα έχει τη δική της ιστοσελίδα αφιερωμένη στο SEAP που θα δείχνει τις σημαντικότερες στιγμές του έργο της παρέχοντας κίνητρα και σε άλλους να ακολουθήσουν. 

Η πηγή από την οποία προέρχονται τα δεδομένα αυτά είναι το πρότυπο SEAP, το οποία όλοι οι υπογράφοντες το σύμφωνο των Δημάρχων έχουν δεσμευτεί να συμπληρώνουν στα αγγλικά. Αυτό το πρότυπο διαδραματίζει καθοριστική σημασία, καθώς η εξαμηνιαία αξιολόγηση της προόδου της κάθε πόλης θα είναι με βάση τα στοιχεία που προβλέπονται σε αυτό το πρότυπο. 

Αυτά τα SEAPs είναι τώρα στο στάδιο της αξιολόγησης. Ως μέρος της δέσμευσης τους στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων,υποβάλουν SEAP περιγράφοντας πώς θα επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους της μείωσης των εκπομπών CO2 πάνω από 20% μέχρι το έτος 2020. Κάθε SEAP θα αξιολογηθεί και θα λάβει  ατομική ανάδραση. Για να αντεπεξέλθει στον μεγάλο αριθμό των SEAPs, ένα καλά αναπτυγμένο και υψηλής ποιότητας συστήματος αξιολόγησης είναι τώρα σε θέση να βοηθήσει στην ανάλυση των SEAPs. Μόλις ένα SEAP έχει αξιολογηθεί, τα βασικά στοιχεία της αξιολόγησης αυτόματα θα διατίθενται στο διαδικτυακό προφίλ της πόλης. 

Με περισσότερα από 200 SEAPs σε φάση επιθεώρησης ,ο διαδικτυακός κατάλογος των SEAPs αποδεικνύει ευρέως το υποδειγματικό έργο του Συμφώνου. 

Σήμερα, ο κατάλογος περιέχει πληροφορίες σχετικά με την SEAPs πέντε υπογραφόντων.

Επισκεφθείτε τον ηλεκτρονικό κατάλογο στο σύνδεσμο 

http://www.eumayors.eu/covenant_cities/seaps_en.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.