Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης: Ο θεσμός χρειάζεται αλλαγές

Ο θεσμός της Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης είναι αναγνωρισμένος ως ένας από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς της Ε.Ε. μέχρι σήμερα,.Το δίκτυο  EUROCITIES προτείνει τη συνέχιση του θεσμού  αλλά με τροποποιήσεις.

Στις προτάσεις που απέστειλε το δίκτυο EUROCITIES στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο 2011, συνέστησε ότι το μελλοντικό σχέδιο για το θεσμό αυτό θα συμβάλλει στη «βιώσιμη και ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη» για εκεί που ο πολιτισμός συνδέεται με άλλους τομείς και πολιτικές. Επιπλέον, το EUROCITIES ζήτησε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα ακόλουθα:

- «Διαπολιτισμικός» διάλογος: αύξηση της συνειδητοποίησης των πολιτισμών της Ευρώπης, ενθάρρυνση της κοινωνικής ενσωμάτωσης μέσω του πολιτισμού και τη δημιουργία μιας θετικότερης άποψης για την Ευρώπη και την Ε.Ε.

- Συμμετοχή του πολίτη: ενθάρρυνση όλο και περισσότερων ατόμων να λάβουν μέρος σε πολιτιστικές δραστηριότητες, δημιουργώντας έτσι μια πιο ζωντανή Ευρώπη

- Αστική ανάπτυξη: μεγιστοποίηση των οικονομικών πλεονεκτημάτων του θεσμού μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανταλλαγών και δικτύωσης, βοηθώντας τις πόλεις να αναπτύξουν ένα διεθνές προφίλ, καθώς και αύξηση των επισκέψεων των τουριστών

Από την έναρξή του θεσμού το 1986, πάνω από 25 μέλη του δικτύου EUROCITIES ανακηρύχθηκαν πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, με ακόμα περισσότερους να έχουν υποβάλλει υποψηφιότητα για τον τίτλο. Κατά τη διάρκεια του θεσμού, η πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, αποδείχθηκε χρήσιμο εργαλείο για την τόνωση της πολιτιστικής ζωής των πόλεων, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει δυναμικά στους ευρύτερους αστικούς αναπτυξιακούς στόχους και μάλιστα συγκεκριμένα εκείνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Διεθνής ταυτότητα, η αύξηση των επενδύσεων και η διαπολιτισμική ένταξη είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους το EUROCITIES στηρίζει τη συνέχιση και την βελτίωση της πρωτοβουλίας:

- Διεθνής ταυτότητα: ο θεσμός προωθεί τη μεγαλύτερη διεθνή εμπειρία και την συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων. Μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλο είναι ένα από τα πολλά οφέλη από τις πόλεις που συνεργάζονται σε διεθνές επίπεδο. Οι Δήμαρχοι αναγνωρίζουν ότι για να επιτύχει η πόλη τους πρέπει να κοιτάξει προς τα έξω, να οικοδομήσει το προφίλ της και τη διεθνή φήμη της. Αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ για την ΕΕ, δεδομένου ότι προσπαθεί να βελτιώσει τους τρόπους που μπορεί να αναδειχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

- Αύξηση των επενδύσεων: ο πολιτισμός είναι ένας «τεράστιος εργοδότης» και καθώς είναι κέντρα οικονομικής δραστηριότητας, οι πόλεις έχουν την ικανότητα να παράγουν ένα «ενάρετο κύκλο» επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα στις επιχειρήσεις, στην απασχόληση και στην ανάπτυξη. Για παράδειγμα, όταν η Λίβερπουλ ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2008, τα έσοδα ήταν 960 εκατομμύρια ευρώ για την τοπική οικονομία και οι επισκέπτες ήταν κατά 27% περισσότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

- Διαπολιτισμική Ενσωμάτωση: οι πόλεις συνήθως αναγνωρίζονται ως πολιτιστικά κέντρα των λαών, με ενεργό ρόλο στην υποδοχή και αφομοίωση των διαφορών. Ο θεσμός αυτός μπορεί να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση των πολιτισμών της Ευρώπης, την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εμπλακούν κάνοντας μια πόλη - και μάλιστα στην Ευρώπη - περισσότερο πολιτιστικά ζωντανή.

Μεταξύ άλλων οι απαντήσεις που δίνονται προς την ηγεσία της διαβούλευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την επανεξέταση της λειτουργίας του θεσμού, το EUROCITIES επίσης προτείνουν ότι ο διάδοχός του προγράμματος θα πρέπει να περιλαμβάνει μια σαφέστερη αναφορά στην τοπική κουλτούρα και τη συμμετοχή των πολιτών, δημιουργεί ισχυρές μακροπρόθεσμες πολιτιστικές στρατηγικές για την πόλη και επεκτείνεται για να καλύψουν τις μητροπολιτικές περιοχές και τις τρίτες χώρες στην Ευρώπη. Τέλος χρησιμοποιεί σαφέστερα κριτήρια και διαδικασίες επιλογής και προσφέρει μεγαλύτερη χρηματοδοτική συνδρομή από την Επιτροπή.

Η επιτροπή διοργανώνει δημόσια ακρόαση για το θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης στις 2 Μαρτίου του 2011 στην οποία το Eurocities θα συμμετέχει ενεργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.